Co týden dal a vzal (42/2008)

Událostem tohoto týdne jednoznačně dominovaly krajské a první kolo senátních voleb, ve kterých proradarová vládaní koalice – a především militantně proamerická ODS – utrpěla značný debakl. Přímý vliv na složení poslanecké sněmovny sice krajské volby mít nebudou, přesto mohou schvalování příslušných smluv zkomplikovat, protože vládu mohou opustit přeběhlíci, poslanci SZ se budou mohou snadněji vrátit zpět ke svému volebnímu programu, zevnitř se rozpadající ODS nebude moci radar prosazovat s dostatečnou autoritou, a v neposlední řadě je výsledek voleb jasný signál o tom, že veřejnost si radar nepřeje, a že mandát parlamentu je v této věci opravdu velmi pochybný.

 

Jan Neoral, starosta Trokavce, malé obce v Brdech, známý svým zarputilým odporem k radaru a neúnavností, s dělá z vlády lháře a hlupáky, se účastnil propagačního výletu do Ramsteinu, německého města s velkou americkou vojenskou základnou, aby si mohl „udělat ten správný, lepší obrázek o spolupráci americké armády s místním obyvatelstvem.“ O svém výletu do závisle pohodového městečka Ramstein podal následující zprávu:

„Informoval nás (starosta obce Ramstein-Misbach, pan Layes) mimo jiné, že základna investuje ročně okolo 1,5 miliardy dolarů do městečka a okolí. U oběda jsem seděl s ním, takže byla příležitost k delšímu osobnímu rozhovoru. Přiznal otevřeně, že pokud by američtí vojáci odešli a základnu zrušili, oblast by se stala opět chudým krajem.

 

Bylo by zlé, kdyby se Američané odstěhovali – říká starosta. To je závislost, v níž bych se ocitnout se svou vesnicí nechtěl – říkám já.

 

(…)

 

Od ledna loňského roku jsem vždy uváděl, že bych nebyl proti menší základně spojenců, v tomto případě amerických, pokud by se jednalo například o motostřelce, ženisty, spojaře, samopalníky a podobně –za podmínky, že by nebyli umístěni v jedné z nejkrásnějších brdských krajin. Máme dostatek místa někde vedle malého městečka, v polích.

 

Změnil jsem svůj názor. Po návratu z Ramsteinu jsem proti jakékoliv základně cizích vojáků na území České republiky.

 

 

„US Missile Defense Agency (…) je rozsáhlá struktura, zahrnující řadu největších zbrojních podniků USA. Disponuje značnými fondy pro vývoj antiraket a dalšího zařízení, které má preventivně zajistit bezpečnost USA,“ píše Boris Valníček v článku Protiraketová obrana je dobrý obchod. To samozřejmě nikoho nepřekvapí, vždyť je to jeden z důvodů (ne-li důvod hlavní), proč se má radarová stanice v Brdech vůbec budovat. Mnohem zajímavější je následující sdělení: Záležitost protiraketového štítu je stále předmětem diskuzí a pochybností. Generál poručík Larry Dodgen v důchodu, který je viceprezidentem u firmy Northrop Grumman pro protiraketovou obranu, se vyjádřil, že polská základna stejně jižní Evropu neochrání, a kromě toho tlak na rozpočet Pentagonu pro vysoké náklady na válku v Iráku, může způsobit omezení rozpočtu na protiraketovou obranu v příštím roce.“

 

Protiraketová obrana je nejenom dobrý obchod, může to být i dobrý tunel do státního rozpočtu pokud víte, jak vytáhnout z rozpočtu na protiraketovou obranu 350 milionů dolarů: „Prostě jsme platili za nesmyslnou práci. A dohled byl tak slabý, že si toho nikdo nevšiml.“ Neboli není žádná záruka, že to, co by zde postavili, by vůbec fungovalo. Především však tato zpráva eliminuje všechny vládní studie dokazující, že radar nebude mí negativní dopad na zdraví obyvatelstva, protože vzhledem k absenci kontroly není možno spoléhat na to, že v Brdech postaví to, co by tam podle plánů postavit měli. Vypovídací schopnost vládních zdravotní studií je tudíž veškerá žádná, protože to, co studie posuzují, nemusí vůbec být to, co bude postaveno.

 

Hnutí NE základnám si dalo tu práci, a našlo stále platný politický program Strany zelených, ve kterém se jasně píše – chvilka napětí – „Nepodpoříme zřízení základen jakékoli zahraniční armády na území České republiky.“

 

Přehled toho, kdo prosazuje radar a mapa vztahů mezi radarovými agitátory mluví sama za sebe. Ještě někdo věří na nezištné a bezelstné pohnutky zúčastněných?

 

Kdo na to má žaludek, může si přečíst Předkládací zprávu vlády pro Parlament České republiky k návrhu na vyslovení souhlasu s ratifikací Dohody mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice. Komu se to číst nechce, tomu nabízím svůj výtah. Podrobnější rozbor připravuji a vyjde v nejbližších dnes, zatím nabízím několik „nejvýživnějších“ ustanovení:

Celá předkládací zpráva je psáno v tom duchu, že stranou, která při sjednávání smlouvy tahala za kratší konec provazu, byly Spojené státy. Pokud by snad některý nedůvtipný poslanec nepochopil, jak skvělou máme vládu, vláda mu to vysvětlí: „České straně se podařilo prosadit do textu Dohody většinu svých návrhů, zejména v oblasti bezpečnostních záruk pro Českou republiku.“

 

A pak již následují jen samá pozitiva a sociální jistoty: „Dohoda je plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky (…) Dohoda nijak neodporuje komunitárnímu právu, ani zde obsažené zásadě loajality (…) Dohoda je v souladu s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva.“

 

Zbytek je povětšinou vágní plkání, ze kterého je zřejmé, že vláda vůbec nepočítá s tím, že by někoho přesvědčovala argumenty; většina textu jsou jen citace z obou smluv.

 

Na závěr nabízím malý příklad toho, jak si česká vláda představuje ochranu zájmů České republiky: „Česká republika a Spojené státy nepovažovaly za nutné upravovat v Dohodě mezinárodněprávní odpovědnost za škody, které by mohly být způsobeny obranným použitím systému protiraketové obrany.“

 

 

 

 

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments