Grilovana kočka a mokre vino

Reklama


Egzystuje město Melnik. Robi se tam fajne vino. Nepleťte si to s tym městem kusek od Praglu, kaj žiju Češi. Tam se tež robi vino. Ale vino se tam robi enem proto, že Češi zavidi Moravakum Palavu a mysli si, že tež možu robit vino. A tak robi vino, kere je kysele a neda se pit. A tak Češi vymysleli, že všecky přesvědči, že to vino neni kysele, ale že je suche. Taku hovadinu svět neviděl. Vino nemože byt suche. Prubněte si ho vylit na gatě. Vino z Mělnika neni suche, ale prostě kysele. Češi se za to stydi, ale furt budu svoje bludy vnucovat světu.


Naštěsti na světě neni enem česky Mělnik. Na světě je Melnik, kaj se nestydi za to, že robi vino, bo to vino je fajne, sladke, prostě take, jake vino ma byt. Tady si nikdo nehraje na pseudoznalce, keři žužlaju kysele vino a tvrdi, že jim to chutna, bo tam su jemne kyselinky.
 

Kura, vinu rozumim, ni? Bo sem z Ostravy přece…


.

   
Fakt to neni ten česky Melnik.


      
Tu v tym Melniku su skaly a v tych su vyvrtane ďury jak od červu.


       
A v tych červich ďurach su sklepy. A ve sklepach su sudy. A v sudach je vino. Sladke, ne suche. Suche piju enem burani.



Robit vino neni jednoduche, bo vino napadaju ruzni škudci. Třeba kočky. Proto se kočky odchytavaju, melu na masokostni moučku a robi se z nich fajne specijality. Tato se jmenuje Kebabčeta. Pravděpodobně to byl nazev te kočky.


 


Toto je fotka jine kočky. K přikusovani robi Bulhaři opečeny bily chleba, bo normalni chleba robit neumi. Su ešče zaostali, nesmite se na ně zlobit. Ale suche vino nerobi. Tak zaostali zase nesu.



Někteři domorodci si mysli, že jejich pivo bude lip chutnat, když se naleje do sklenice jakehosik nadnarodniho molocha. Pletu se velice. Ani Pirinska, ani Staropramena by se opravdovy pivař z Česka nenapil.



Ani když k nazvu piva přidate přidavek "plus", neznamena to, že se to da pit. Ale střizlivi taku literaturu čitat nemožete. Když už žerete psy, tuž Pilsplus vam tež neuškodi…



Vztekli psi patři k dalšim škudcum. Podobně jako s kočkama, aji pejsci zde nalezaju široke uplatněni.



Masove gule na srbsky zpusob…



Masičko z kyty. Oficijalně z jehněte, ale všeci vime, jak se věci maju. Někteři lude prostě nesnesu pomyšleni, že maso štěka…


        
Z ušlechtilych ras se robi pomalym a dluhym uzenim mistni specijalita pršut.


     
No tak, řekněme Zagorka. Je to mila holka, všechno. Ale ona už tři roky po sobě bere šest set tisíc každý rok. A další! Milion! Dva miliony berou! A navíc má pivovar…



Tarator. Pry polivka. Nesmite věřit všemu, co vam polityci nakukaju. Obyčejne nastruhane ogurky s kořenim, zalete jogurtem se smetanu. Studene jak zavaleny haviř. Tuž co chcete, ani ten Balkan neni kulinařsky idealni.


z1.jpg
 
Tuž na světě je fajně, když člověk nemusi myslet na ty sviňarny, kere se kolem nas robi, co? Tuž si odevřete flašku sucheho z Žernosek a myslete si, že ste kajsik, kde je fajně…

Ladislav Větvička, hlasatel Mlade Fronty Fčil, Melnik.

Převzato z blogu autora na blog.idnes.cz

 

 

Přejít do diskuze k článku