Kvalita potravin v Česku se snižuje

Leden 05, 2012


Kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce v loňském roce zjistila nízkou kvalitu u 15 procent výrobků. Přibývá případů, kdy se obchodníci snaží zákazníka vědomě ošidit. Ředitel inspekce Jakub Šebesta označil za alarmující především výsledky testů vín. U jednoho vzorku dokonce zjistili 73 procent přidané vody. Nejhorší je situace u burčáků, které jsou lehce falšovatelné.

 

Velmi špatná je také kvalita džemů. Výrobci často nahrazují ovocnou složku cukrem. V jednom případě byl podíl ovocné složky pouze 15 procent, přestože deklarovaný obsah na obalu byl 40 procent.


„V takovém případě už nikdo neobstojí s tvrzením, že jde o nějakou odchylku nebo technologickou nekázeň. Tady byl cíleně a vědomě klamán spotřebitel,“ zdůrazňuje Šebesta.


Velmi špatně dopadly také laboratorní zkoušky rybích výrobků, medu a ořechů. Inspekce může viníkům udělit pokuty až do výše 5 miliónů korun. Účinnější je ale podle Šebesty zveřejnění hříšníků v médiích.

 

„Spotřebitel na tato zjištění reaguje a výrobek přestane kupovat. Z toho mají větší strach než z milionové sankce,“ konstatuje Jakub Šebesta.


Při kontrolách kvality potravin inspektoři SZPI loni zkontrolovali celkem 3571 šarží. Předpisům nevyhovělo 536 z nich.


Nekupujte tyto potraviny. Propadly při kontrole (seznam) – FinExpert.cz


Zdroj: eSondy

 

Foto: zdroj

Přejít do diskuze k článku