Military monitor 6/2011

Ledy v Egyptě se hnuly a letitý prezident-diktátor Mubarak padl. Právě včas, je-li pravda, že odchod Mubaraka zmařil izraelský útok na Írán, protože Izraelci si teď nemohou být jisti svým levým křídlem.


Nová pravidla pro válku na moři má určit první torpédoborec s atomovým pohonem DDG-1000 Zumwalt.


Rusko opět připomnělo, že je připraveno kvůli raketové obraně odstoupit od odzbrojovacích smluv (Russia warns it could quit nuclear arms pact with US over missile defence).


Írán údajně zahájil hromadnou výrobu balistických raket: „Írán zahájil hromadnou výrobu nezachytitelných balistických raket určených k likvidaci mořských cílů. (…) Rychlost raket je třikrát vyšší než zvuku, jsou neodhalitelné a nepřítel je nemůže neutralizovat.“ Když Írán tvrdí, že je jeho jaderný program mírový, tak se mu nevěří, ale když tvrdí, že vyrábí účinné zbraně, tak to se mu věří hned a raději dvakrát, protože to je takový Írán, jaký ho chtějí mínkotvůrci mít.


Američané poslali do vzduchu nový „neviditelný“ bezpilotní letoun.


Pákistán otestoval křídlaté střely schopné nést jaderné hlavice (Pakistan test-fires nuclear-capable cruise missile). Od Pákistánu, který je na kordy s rovněž jadernou Indií a nestabilní je o řád více než Írán, to opravdu potěší. Komu se asi ty raketky dostanou do rukou?


USA ujišťují Polsko, že jednání s Ruskem o raketovém štítu neohrozí jeho bezpečnost (U.S. reassures Poles on Russia missile defense role). To opravdu nebude potřeba, na ohrožení vlastní bezpečnosti soustavným navážením se do Ruska si Poláci stačí sami.


Bush zrušil cestu do Ženevy ze strachu před zatčením. Že by náš milovaný rytíř svobody a demokracie neměl čisté svědomí? Z bezpečí Washingtonu se svaly ukazují snadno, ale osobně riskovat, to pro panstvo není.


Jižní Súdán si zvolil samostatnost, Chartúm to uznal. Žádné boje zatím nepropukly, tak by snad ani žádné propuknut už nemusely. Súdánci si trochu toho klidu zaslouží.


Nové sídlo NATO bude stát miliardu eur. Tomu říkám dobře uložené peníze. Po celém světě chybí peníze na užitečné věci, ale pro vojáky se jich vždycky najde víc, než kolik by stačilo na vyřešení všech problémů, které bychom bez vojenských paktů neměli.


WikiLeaks: Saúdové mají méně ropy, než tvrdili. Čeká se ropný šok. Bude horko, a nebude to od hořící ropy. Teď se teprve ukáže, jak platné jsou všechny ty patetické žvásty o přátelství a společné obraně.


Letounu CASA vypověděl poslušnost autopilot, stroj přes minutu strmě klesal. Co lze také čekat od levného šuntu za miliardy? Zvláště když v tomhle kšeftu nešlo o získání moderních kvalitních letadel, ale o provize pro zprostředkovatele. Plakat netřeba, stejně ty krámy neměly nikdy jiný smysl, než podpořit schopnost AČR být dobrou žoldáckou armádou placenou z našich daní. Delší komentář si akviziční kompetence AČR snad ani nezaslouží.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments