Radar monitor (10/2009)

Z domova
Paroubek chce hlasovat o radaru. Věří, že by neprošel. Zejména po čistkách ve Straně zelených, které dopadly na hlavy poslankyň, které se dlouhodobě vyjadřovaly o radaru velmi rezervovaně a dávaly najevo odhodlání hlasovat proti, není tento plán zcela nereálný. Na druhé straně je však třeba položit si otázku, zda má Paroubek pod kontrolou všechny své poslance, tedy zda si může být jistý, že budou všichni hlasovat proti? I kdyby ano, stále se jedná o velmi riskantní podnik, protože o zamítnutí (či naopak schválení) smluv bude rozhodnuto rozdílem jednotek hlasů, což je na tak závažné rozhodnutí velmi málo. A konečně je třeba mít se na pozoru před samotným Paroubkem a ptát se, zda chce skutečně smlouvy zamítnout, či zda vytváří prostor pro schválení, po kterém řekne: „Není to naše vina, udělali jsme, co bylo v našich silách, ale ti a ti zradili, ti a ti se nechali zkorumpovat.“ Pokud totiž panu Paroubkovi něco opravdu neschází, tak je to názorová pružnost a talent pro pragmatické jednání. Je sice otázka, co by dnes schválením smluv získal, ale kdo ví, co se peče v „kuchyni“.
 
Osobně bych v současné situaci volil spíše vyčkávací taktiku a počkal, jak se rozhodnou Američané, protože snaživě podporovat mrtvý projekt je stejně trapné, jako jej „statečně“ odmítnout.
 
Rusko uspělo, Češi jsou proti radaru, slyšeli poslanci. Absurdita vládní proradarové kampaně začíná nabývat monstrózních rozměrům. Pokud by to byla pravda, potom by ruské tajné služby musely být nejvýkonnější na světě, víc než Mosad a ilumináti dohromady. Nejenom, že dokázaly zmanipulovat 70% veřejnosti bez přístupu do médií a k ostatním komunikačním kanálům, ony dokázaly též přinutit vládu, aby prokazatelně lhala, zastrašovala, trapně blábolila a argumentovala naprostými nesmysly tak dlouho a usilovně, až projekt zcela a totálně zdiskreditovala. A aby toho nebylo málo, tak dokázaly úspěšně ovlivnit mínění vlád i veřejnosti většiny EU. Opravdu, klobouk dolů.
 
Ruské tajné služby v ČR zcela logicky operují, ale byly by hloupé, kdyby se angažovaly a riskovaly tak odhalení ve věci, které běží zcela přirozeně a samospádem v jejich prospěch.
 
Uvedené podezření (které já osobně vnímám jako velice urážlivé a myslím, že nejsem sám), navíc nelze nijak ověřit, protože tajné služby jsou… tajné a žádné konkrétní informace neposkytly, a to ani poslancům.
 
Ze světa
Clintonová chválila ČR a Polsko za přístup k protiraketové obraně. I když s trochou dobré vůle by se taková pochvala dala považovat za potvrzení, že v projektu se pokračuje, mnohem spíše – a dikce paní ministryně tomu nasvědčuje – jde o poděkování za vstřícnost, která nebude využita, o náplast na „raněné city“ českých pro-amerických a pro-radarových aktivistů (tedy především vlády, která bez váhání postavila zájmy USA nad zájmy ČR a potažmo Evropy) a ocenění jejich služeb, ochoty a vstřícnosti, kterých si USA bez ohledu na momentálně úřadujícího prezidenta dozajista musí považovat, protože nikde jinde v Evropě tak poslušné a přičinlivé služebníčky nenajdou.
 
Analýzy a komentáře
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments