Radar monitor (1/2010)

Z domova
ČR od ledna v systému AWACS: „Český roční příspěvek do programu s názvem NAPMO bude činit téměř 290.000 eur (zhruba 7,5 mil. Kč) z rozpočtu ministerstva obrany.Vstupem do programu se dle vojáků zkvalitní a posílí celkováobranyschopnost ČR a upevní se jeho postavení v NATO.
Jaderné zbraně v ČR nebyly, tvrdí bývalý premiér Štrougal: „Například fámy o atomových hlavicích rozmístěných sovětskými vojsky v Československu byly podle Štrougala jen zpravodajskou hrou. Informace se objevily v západním tisku v 70. letech a nikdo ze SSSR na ně prý nereagoval. Přísně tajná realita byla podle Štrougala taková, že na území ČSSR jaderné zbraně nebyly, ale SSSR měl zájem, aby si to NATO myslelo. Dezinformační kampaň prý byla tak dokonalá, že se na základnách konaly přesuny a úpravy, které měly fámu potvrdit i pro americké družice.“
Ze světa
Námořní varianta raketové obrany získává na důvěryhodnosti (Sea-Based BMD Gains Credibility). Tento směr vývoje bude mít v roce 2010 prioritu. Zároveň se tak potvrzují spekulace o skutečných důvodech (přinejmenším některých z nich) zrušení plánu na radar v Brdech. Námořní systém je pružnější a snáze kontrolovatelný, než statické elementy v účinném dosahu protivníka.
CIA zadržela Íránce, který se pokoušel nakoupit zbraně „pro válku proti USA“ (CIA catches Iranian trying to buy arms ‚for war against U.S.‘). Není bez zajímavosti, že se tak stalo v Gruzii. Asi Američané moc dobře věděli, co by tam mohl koupit a že to něco by tam podle jejich vlastních slov vůbec být nemělo.
Nová indická vojenská doktrína je provokativní (India’s provocative military doctrin), soudí Pákistán.
V Afghánistánu se znovu rozcházejí s mezinárodním právem: „v noci během posledního víkendu minulého roku vytáhly síly NATO ve vesnici Kunar v provincii Nangahar z postelí 10 civilistů, z nich 8 studentů ve věku 12 až 18 let, kteří jim nekladli žádný odpor, a zastřelily je.“
Zpráva z West Pointu odhaduje americké ztráty v Afghánistánu na 300 – 500 vojáků měsíčně: „Spojené státy se mohou v eskalovaném afghánském konfliktu (…) měsíčně dočkat 300-500 mrtvých a zabitých vojáků.“ Zatím jsou ztráty na úrovni desítek (zdroj).
USA a NATO rozšiřují afghánskou válku do Afrického rohu a Indického oceánu (U.S., NATO Expand Afghan War To Horn Of Africa And Indian Ocean). A je-li to NATO, je to i ČR.
Čína modernizuje a rozmisťuje konvenční plavidla a balistické střely (China’s Conventional Cruise and Ballistic Missile Force Modernization and Deployment).
Až pětina vězňů z Guantánama se prý vrátila k teroru. Po tom, co tam zažili, se jim ani příliš nedivím. Vlastně bych se nedivil, kdyby pobyt v tamní „ozdravovně“ udělal teroristu i ze zapřisáhlého pacifisty.
Izrael úspěšně otestoval rakový štít, určený k zachycování raket krátkého doletu, používaných především Palestinci a Hibaláhem (Israel hails rocket shield test ‚successful‘).
CIA chystala vraždu údajného teroristy v Hamburku:, „Americká CIA připravovala ve spolupráci s nechvalně proslulou žoldnéřskou firmou Blackwater vraždu Němce syrského původu Mamúna Darkázánlího v Hamburku (…)  záměr ztroskotal na nedostatku politické vůle.“ Je to pěkná ilustrace k článku Privatizace americké bezpečnosti.
Pentagonu překáží Obamův plán omezení jaderného arzenálu: „plán amerického prezidenta Baracka Obamy začít postupně likvidovat atomové zbraně narazil na silný odpor vedoucích pracovníků Pentagonu.“
V Polsku zatčen ruský špión, kterého instruovali přímo z centrály: „jde e o prvního agenta bez statusu diplomata, který byl v Polsku zadržen od roku 1989.“ Jasně, že byl zatčen, když byl ruský. Amerického by pozvali na recepci. Ale americký by ani nebyl třeba, protože jsou-li Poláci jen z poloviny takoví pudlíci, jako Češi, tak dávají Američanům vše na zlatém podnose a není třeba nic zjišťovat zpravodajskými metodami.
Analýzy a komentáře
Proč zásadně nevolit TOP 09? „Těch důvodů je vícero, ale hlavní jsou dva: (1) nepravdivost názvu TOP (pravdivé z názvu strany je jen 09), protože nová strana nepředstavuje Tradici, Odpovědnost a Prosperitu pro většinu obyvatel České republiky a (2) osoba senátora Karla Schwarzenberga, který udělal řadu závažných chyb, „hříchů“, během svého ministrování.“
Írán má plyn pro Nabucco. Spojí i Ahmadínežáda s EU? „O tom, zda nakonec Írán bude přizván i k projektu Nabucco a potrubí povede na jeho území, se vedou spory. Z politických důvodů si účast Íránu nepřejí Spojené státy, v Evropské unii zatím nepanuje jednotný názor.“ Vývoj v tomto směru bude velmi zajímavý, protože Írán se zde ukazuje jako zajímavý a potřebný partner. Jenže jakákoliv spolupráce s ním by oslabila jeho status „bubáka“, který je nezbytný pro legitimaci americké zahraniční politiky v regionu. Je tedy možné, že EU jako správný americký lokaj nakonec raději zůstane závislá na ruském plynu, proudícím přes nestabilní a nespolehlivou Ukrajinu, než aby spolupracovala s politicky a ideologicky nevhodným Íránem.
Amerika píchá v Jemenu do vosího hnízda: „Dokonce i Washington přiznává, že Jemen je novým semeništěm proti-západních džíhadistů. Americké jednotky spolu s NATO mezitím údajně mají bojovat proti al-Kaidě v Afghánistánu. Ta se ale už před delším časem přestěhovala do Pákistánu a Jemenu. Amerika je vtahována do neklidného Jemenu, současně rozšiřuje své vojenské operace přes Rudé moře do Somálska a jižní Keni. (…) Další vosí hnízdo. Ale tamní vosy mají pěkně pálivá žihadla.“
 
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments