Radar monitor (19/2009)

Ze světa
USA naznačují ochotu vyjít vstříc Rusku. Hlavní vyjednavačka ve věci jaderného odzbrojení, náměstkyně ministerstva zahraničí Rose Gottemoellerová řekla, že „Washington se chce domluvit na omezení jaderných zbraní,“ a dále, že Spojené státy jsou otevřené ruské nabídce na využití radaru v Ázerbájdžánu či jižním Rusku místo plánovaného radaru ve Střední Evropě. Doslova uvedla: „Z rozhovorů s Rusy jsem vyrozuměla, že nabídka stále platí. Osobně si myslím, že se jedná o nabídku, kterou budou Spojené státy zcela jistě zvažovat.
 
Ruský prezident Medvěděv změnu v postojích USA přivítal: „Jsem potěšen, že naši američtí partneři ukázali ochotu o tomto problému diskutovat, namísto zatvrzelého lpění na umístění štítu do Evropy, ať se děje, co se děje.“
 
Rozpočet na americkou raketovou obranu na příští rok byl zkrácen o více než miliardu dolarů. Za jisté lze považovat zrušení projektu MKV a leteckého laseru, osud PRO v Evropě zatím zůstává nejistý, nějaké peníze na něj však v rozpočtu stále existují. Ovšem podle této zprávy je rozhodnutí o štítu odloženo do roku 2011.
 
Wesley K. Clark v rozhovoru pro gruzínský server Georgian Daily: „Otázka: Pokud USA resetují vztahy s Ruskem, bude stále potřeba štít v Polsku? Odpověď: To je skutečně kvůli Íránu. Pokud bude existovat způsob, jak o tom přesvědčit Rusy, uděláme to.“ Znamená to tedy, že možnost, aby na základně byli přítomni ruští pozorovatelé, je stále ve hře?
 
USA se bojí, že se Tálibán v Pákistánu dostane k jaderným zbraním, nás ale budou pořád strašit Íránem, přestože toto je reálné a akutní nebezpečí. A nejde ani tak o Talibán, jako o kolaps jaderné mocnosti jako takové.
 
Ruský prezident D. Medvěděv u příležitosti vojenské přehlídky na Rudém náměstí varoval, že případnému agresoru bude uštědřena lekce a pokračoval: „Vítězství nad fašismem je výmluvný příklad a má co říct i dnes, když lidé znovu začínají vojenská dobrodružství.“ Někteří komentátoři to označují za skryté varování USA stran rozšiřování PRO do Evropy.
Z domova
Kubiceho zpráva byla manipulace, říká nový šéf vnitra Martin Pecina. V kontextu radaru je to zajímavé proto, že tato manipulace (v podstatě volební podvod) přispěla k nástupu vlády, jež začala o radaru oficiálně jednat a podepsala příslušné smlouvy. Kdyby se Kubice nepletl do toho, co mu nepřísluší, mohlo být dnes leccos jinak.
Analýzy a komentáře
Ron Paul: Neoconi podporují Obamovu zahraniční politiku: „Kdekdo si mohl všimnout, že neokonzervativci, kteří jsou autory konceptu globálních intervencí, si nijak nestěžují na úroveň vojenských a zahraničních výdajů. To proto, že Obama spíše než aby nákladné intervence omezoval, v nich pokračuje. Ve skutečnosti se tento týden skupina předních neokonzervativců sešla, aby diskutovala o tom, jak co nejlépe podpořit Obamovu zahraniční politiku! Je znepokojující, že místo toho, abychom se snažili o změnu v pojetí svého vůdcovství, zůstáváme světovým četníkem.“ A to může znamenat i to, že Obama nakonec bude chtít v evropské větvi PRO pokračovat.
 
Britský novinář a spisovatel John Laughland se domnívá, že radar nakonec postaven bude (přinejmenším o to budou USA usilovat), a to ze dvou zásadních důvodů:

  1. Americká zahraniční politika vykazuje velkou setrvačnost a kontinuitu
  2. Za projektem NMD stojí vlivný vojensko-průmyslový komplex a jeho lobby, je také formulována úředníky a think-tanky, které se nezměnily se změnou prezidenta.
Titulkový pel-mel
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments