Radar monitor (2009/40)

Z domova
USA začaly s ČR jednat o nové verzi štítu: „Spojené státy zahájily rozhovory s Českou republikou o možnosti rozmístění součástí nové verze protiraketové obrany. Na slyšení před armádním výborem Kongresu ohledně změny amerických plánů na vytvoření protiraketového štítu to řekla náměstkyně amerického ministra obrany Michele Flournoyová.“ Kdo se jich ke všem čertům prosil? Kdyby se nechovali jako arogantní hovada, tak by žádný štít nepotřebovali. Za to, že si proti sobě popudili minimálně půlku planety, my nemůžeme. Tak proč za ně máme tahat horké kaštany z ohně a ještě jim za to být vděční? Kdy už v USA konečně pochopí, že oni sami jsou příčinou hrozeb, proti kterým se chtějí bránit? A že většina z nás jim v tom pomáhat nechce?
 
Armáda chce od Italů obrněnce za dvě miliardy. V době krize, kdy nejsou peníze na vědu a vzdělávání. Zato bez výběrového řízení.
 
Prohlášení vlády k íránskému raketovému programu: „Střely Sahab-3 a Setzil s doletem s 1300 až 2000 km představují potenciální vážnou hrozbu nejen pro Izrael, ale i pro jihovýchodní Evropu.“ Potenciálně vážná? To asi nebude moc reálná, ale konečně začala existovat, alespoň v náznaku.
Ze světa
Američané jednali s Íránci podruhé v posledních 30 letech: „V Ženevě se na pokraji šestistranných rozhovorů ve čtvrtek teprve podruhé po třiceti letech sešly americká a íránská delegace k bilaterálním jednáním.“ Mírný optimismus ovšem rychle zchladí interpretace, že Obama všemi způsoby usiluje o další válku: „(…) za dva dny jednání se toho dokázalo víc, než za osm let výhrůžek, ale… ale pak americký prezident zničehonic prohlásil, že ‚jeho trpělivost není nekonečná‘. A k tomu znovu zopakoval, že odhalil nové íránské jaderné zařízení na obohacování uranu blízko posvátného města Kóm a že takové zařízení neodpovídá íránskému tvrzení o ryze mírovém účelu jeho jaderného programu a že je za to třeba Írán zlomit sankcemi.“ A do toho se Immanuel Wallerstein ptá Znovu Írán: co když všichni blufují?: „Na čem tedy celkově jsme? Svět se dostal do slepé uličky. Spousta slov a velmi málo skutků. Přeje si právě to Ahmadínedžád? Pravděpodobně ano. Odsoudí to pravice USA a Izraelci? Pravděpodobně ano. Může Obama něco udělat ke změně situace? Nevidím, co by mohl. Budoucí historikové to zhodnotí jako další v řadě dokladů upadajícího geopolitického vlivu Spojených států. Mohli by také říci, že Írán ve svém vzdoru proti rezolucím Rady bezpečnosti OSN jednal stejně, jako před ním za předchozích padesát let jednalo už mnoho jiných zemí. Nic víc, nic méně.“
 
Írán varuje svět, že opustí smlouvu o jaderných zbraních. Příliš velký tlak může být kontraproduktivní. I když je otázka, čeho vlastně chtějí západní vyjednavači dosáhnout.
 
Írán pozval inspektory na kontrolu svých jaderných zařízení. To je sympatické, ale vzhledem k tomu, že Írán byl již dávno určen za nepřítele, asi to ke zmírnění napětí příliš nepřispěje.
 
MI6: Saúdové nechají Izrael bombardovat Írán: „Saúdská Arábie je připravena umožnit Izraeli přelet nad svým územím při bombardování Íránu (…) zpráva nebyla potvrzena ze žádného zdroje, nicméně posiluje spekulace o tom, že je Izrael k útoku na Írán už připraven.“
 
Tokio přezkoumá čtyři tajné dohody s USA: „mezi nimiž je dohoda, která umožňuje Spojeným státům bez souhlasu japonské vlády přivážet na území Japonska jaderné zbraně.“
 
Pákistánci odmítají spojenectví s USA. Myšlena samozřejmě není pákistánská vláda, ale veřejnost. USA hrozí útokem na pákistánskou Kvétu.
 
Obama navyšuje výrobu atomových zbraní. Káže vodu, pije vodu se tomu říká.
 
Americký senátor:Když Rusko zavře plyn, ať zasáhne NATO. Když bude panstvo chtít, ono už si nějaký ten „casus belli“ najde. Praxi v tom má značnou.
 
Výběr ze zahraničního tisku
Nový plán protiraketové obrany sází na námořní komponenty (New missile defense plan bets on Navy interceptors): „Stěžejním prvkem Obamovy strategie jsou námořní standardní střely (SM-3) dodávané zbrojním gigantem Rayethon.“ Takové zbraně by se v ČR samozřejmě rozmisťovali velmi obtížně, což ale neznamená, že naši srdnatí bojovníci s bolševismem nevymyslí nějaký rafinovaný způsob, jak se do toho co nejhloupějším způsobem zapojit.
 
Ruský velvyslance při NATO: USA by mohly vybudovat štít v Arktidě (U.S. could deploy missile shield in Arctic – Russia’s NATO envoy): „Americká protiraketová obrana by se stala mnohem méně předvídatelná, pokud by její prvky byly rozmístěny v Arktidě, což je ta nejhorší možná varianta. Zatím jsme si mohli být jisti, že jsou rakety v Polsku a radar v Česku, a že naše rakety jsou v Kaliningradské enklávě, ale pokud budou umístěny na lodích, nikdy nebudeme vědět, kde budou zítra.“
 
Hlavní íránský vyjednavač: ‚Vítáme nové sankce‘ (Iran’s Chief Nuclear Negotiator: ‚We Welcome New Sanctions‘). Saeed Jalili, hlavní íránský jaderný vyjednavač, v rozsáhlém rozhovoru říká , že „íránský jaderný program není vojenský a že „Írán se nikdy nevzdá svého práva obohacovat uran“ a vysvětluje, proč se Írán nebojí sankcí: „Sankce pro nás nejsou nic nového. Skutečně věříte tomu, že existují takové sankce, které by nás mohly těžce zasáhnout? Žijeme s různými sankcemi již 30 let a ony nikdy nemohou srazit tak velký národ, jakým jsou Íránci, na kolena. Neděsí nás. Právě naopak – vítáme je.“
 
Rusko oznámilo plány na vybudování rozsáhlé sítě raket krátkého doletu (Russia announces plans for extensive short-range missile network). Bude tvořena střelami Iskander, rozmístěnými po celé zemi. Jedná se o součást rozsáhlé reformy ruských ozbrojených sil.
 
Mohl by Írán spustit novou Kubánskou krizi (Could Iran Trigger A New Cuban Missile Crisis?)
 
Polsko by mělo hledat spojence v Evropě, když US upustili od budování štítu (Poles should seek allies in EU after U.S. abandonment of missile shield plans: poll)
 
Rusko odpoví na revidovanou verzi americké protiraketové obrany (Russia to respond to U.S. revised missile defense plans). Povaha této odpovědi ovšem není ze zprávy zcela jasná.
 
Proč nebudou sankce proti Íránu fungovat (Over a Barrel: Why Iran Sanctions Won’t Work): „Irán drží svět pod krkem skrze své zásoby. To podkopává úsilí Obamovy administrativy o uvalení sankcí na Írán. A Írán si je toho velmi dobře vědom.“
 
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments