Radar monitor (21/2009)

Z domova


O radaru rozhodne až příští vláda, řekl ministr Kohout [ministr zahraničí, pozn. red.]: „To je věc, o níž rozhodne vláda, která vzejde z voleb. Je to dáno jak přehodnocováním protiraketové obrany v USA, tak i tím, že tato smlouva byla předchozí vládou stažena z projednávání."


Úplatky se nekonají, obce v Brdech se obávají, že slíbené dotace nedostanou, teď, když je projekt radaru zmražen. Jde asi o 250 miliónů, z nichž bylo zatím vyplaceno jen 13.

Z rozhovoru s primátorkou Chomutova Ivanou Řápkovou: „Otázka: Už jste veřejně říkala, že když poslanec zelených Přemysl Rabas skončil ve funkci ředitele chomutovského zooparku, tlačil na vás Mirek Topolánek, abyste ho vzala zpátky. Co vám premiér říkal? Odpověď: Že pan Rabas údajně vyhrožuje tím, že nebude hlasovat pro radar a že nepodpoří vládu v případném hlasování o důvěře. Pak jsem měla schůzku i s Bursíkem, ten mi povídá: nebuďte na Rabase tak ošklivá a vemte ho zpátky, to je jediný politik v mojí straně, na kterého se můžu spolehnout.

Ze světa


Protiraketový štít je zbytečný, shodli se američtí vědci s ruskými: „Autoři zprávy dále upozorňují, že protiraketový štít v Evropě podle plánu administrativy bývalého prezidenta George Bushe by ani neposkytl spolehlivou ochranu proti íránské hrozbě, pokud na ni vůbec přijde. I tak lze podle vědců radar jednoduše oklamat návnadami a jednoduchými rušičkami."


Rusko vymění snížení jaderných arzenálů za odepsání radaru v Brdech: „Pokud chtějí USA snížit počty jaderných zbraní ve světě, musí podle Ruska upustit od plánů na vybudování prvků protiraketové obrany v České republice a v Polsku. To je hlavní závěr prvního kola rusko-amerických rozhovorů, které se konalo za přísně zavřenými dveřmi."


Írán oznámil úspěšný test rakety s doletem 2 000 km. Zpráva byla okamžitě zneužita k propagaci radaru (např. europoslankyně Hybášková), bez ohledu na to, že vzdálenost mezi Teheránem a Prahou je cca 3300km. Ovšem jak uvádí Karel Dolejší v článku Co vlastně změnil poslední íránský raketový test? : „Dolet rakety – která má za sebou druhý úspěšný start, a jak už konstatoval americký ministr obrany Robert Gates, o přesnosti a úspěšnosti jejího navedení nelze nic bližšího říci – nepředstavuje žádnou novou zprávu."


Střely Patriot umístěné v Polsku údajně nemají mít bojové hlavice: „Americké protiletadlové a protiraketové střely Patriot, které mají být podle smlouvy podepsané vloni v srpnu umístěny v Polsku, budou zřejmě neozbrojené, informují pro Gazetu Wyborczu Marcin Bosacki a Bartosz Węglarczyk na základě svých zdrojů ve Washingtonu. A vypadá to, že nejde o jediný polský problém v jednáních s USA."


Polsko dostane rakety tak jako tak: „Polsko dostane americké rakety Patriot bez ohledu na to, jestli USA budou pokračovat ve svém plánu protiraketové obrany v Evropě, nebo ne, prohlásil polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski."


Rusko stále zvažuje, že rozmístí střely Iskander v blízkosti polských hranice, mimo jiné jako odpověď na dislokaci amerických baterií Patriot v Polsku. (Russia could deploy missiles near Poland: Office)


Gates obhajoval škrty v protiraketové obraně: „Pentagon má podle něj dost peněz na protiraketovou obranu v České republice a Polsku a pokud obě země schválí smlouvy s USA, nic nebrání zahájení výstavby. Gates však zároveň dodal, že Obamova administrativa má ‚značný zájem‘ na tom, aby partnerem raketového programu bylo Rusko. ‚Realita je taková, že radary umístěné v Rusku, které by doplnily ty v České republice, by základnám v Evropě dodaly nové schopnosti,‘ prohlásil Gates."


USA škrtají v rozpočtu na vlastní protiraketový systém, financují však izraelský. Pákistán zvýšeným tempem doplňuje jaderný arsenál.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments