Radar monitor (24/2009)

Z domova

V reakci na totální propad SZ v eurovolbách M. Bursík rezignoval na funkci předsedy Strany zelených a stranu dál povede dosavadní místopředseda O. Liška. Z čela strany tak odchází muž, který se zasloužil o radar, a na jeho místo přichází muž, jehož vztah k radaru byl snad nejvlažnější ze všech ze zelených poslanců a ministrů.

 

Ani bývalý ministr zahraničí, další muž, jenž se zasloužil o radar, nechce stát stranou – Schwarzenberg se vrací, postavil se do čela TOP 09. Trojský kůň ještě není ve stáji (čti radar ještě nestojí) a tak bývalý ministr nemůže myslet na odpočinek, protože ještě nesplnil svoji misi.

 

Zatím se radar v Česku odkládá, čeká na Američany i na novou vládu. Ale jen zatím, protože z tohoto mráčku ještě rozhodně pršet bude, a to tak, že bude reálně hrozit potopa.

Ze světa

Britové varují před stavbou brdského radaru. Poslanci ze zahraničního výboru britského parlamentu v neděli varovali před plánem výstavby amerického protiraketového štítu ve střední Evropě: „Nejsme přesvědčeni o tom, že obrana proti balistickým střelám v České republice a v Polsku, kterou plánují Spojené státy, představuje v nyní zamýšlené podobě a za současných okolností čistý zisk pro evropskou bezpečnost.“ Viz též článek výmluvě nazvaný US missile shield plan may hurt NATO’s interests – americký štít ohrožuje zájmy NATO.

 

Štít není otázkou peněz, řekl americký ministr obrany: „Hodnocení projektu amerického štítu v Česku a v Polsku pokračuje, ale není to otázka peněz. Ministru obrany Martinu Bartákovi to v Bruselu na okraj ministerské schůzky NATO řekl šéf Pentagonu Robert Gates.“ Toto sdělení lze číst dvěma naprosto odlišnými způsoby: 1.) štít nebude, přestože peníze na něj by byly (žádoucí a málo pravděpodobná varianta), 2.) štít bude, i kdyby na chleba nebylo (nežádoucí, zato pravděpodobnější varianta). Ale opravdu není štít otázkou peněz, když patří mezi čtyři programy, kterých se nejvíce dotýkají Gatesovy rozpočtové škrty?

 

Ahmadínežád obhájil prezidentské křeslo a nevzdá se jaderného programu. (Situace se ovšem aktuálně komplikuje, vítězství Ahmadínežáda je zpochybňováno a v zemi propukají nepokoje.)

 

S příchodem amerických posil prudce vzrostlo násilí v Afghánistánu. Budu hodně daleko od pravdy, když tuto zprávu zobecním v tom smyslu, že americká vojenská přítomnost plodí násilí a ohrožuje bezpečnost?

 

Vojenské výdaje ve světě byly loni rekordně vysoké. A USA ve vojenských výdajích samozřejmě s přehledem vedou. Také už se těšíte na radar a výdaje na zbrojení rostoucí nade všechny meze? Aby byla jistota, že tento bohulibý trend bude zachován, navrhuji vyhlásit vlasteneckou sbírku na radar, tzv. „radarový halíř.“

 

Svoji raketovou obranu chce i Indie, zaměřena má být především proti hrozbám z Číny a Pákistánu.

Jednání USA-Rusko

Jednání mezi USA a Ruskem o odzbrojení jsou v plném proudu a radar je jedním ze stěžejních témat. Informace, které z těchto jednání přicházejí, jsou však značně rozporuplné.

 

Rusko se zřekne jaderných zbraní, pokud všechny státy udělají totéž, ovšem pouze za podmínky, že Washington přehodnotí štít: „(…) náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov prohlásil, že Rusko nesníží svůj jaderný potenciál, dokud nebudou zcela vyjasněny plány Washingtonu na vybudování protiraketové obrany v Evropě.“

 

Americký ministr obrany R. Gates doufá v posun ve věci protiraketové obrany na summitu USA-Rusko příští měsíc, konkrétně očekává, že Rusko přistoupí na nějakou formu spolupráce. Podle všeho totiž USA od plánu na stavbu radaru jen tak neustoupí: „Výsledky revize plánů na výstavbu nebyly sice oznámena, ale Gatesovo vyjádření naznačuje, že Obama bude v budování štítu pokračovat.“

 

Ovšem podle jiného zdroje Obama poslal do Moskvy dopis, ve kterém: „nabídl zrušení plánů na budování štítu výměnou za ruský tlak na Írán.“

 

Každopádně, Rusové jakoukoliv možnost spolupráce odmítli: „Nebudeme spolupracovat na projektu, jehož smyslem je oslabit ruský strategický potenciál.“

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments