Radar monitor (28/2010)

Pravidelný, příležitostně komentovaný, monitoring dění kolem protiraketové obrany, zbrojení, eskalaci napětí, územní expanzi NATO a USA, chřestění zbraněmi a válečnických hrátkách za týden od 12. do 18. července.


Na půdě rady NATO-Rusko bude diskutována raketová obrana (Russia-Nato Council May Discuss Anti-missile Defence Cooperation), a to přesto, že tato otázka není na seznamu oficiální agendy.

 

Státní rozpočet je napjatý, je třeba šetřit, proto českou misi v Afghánistánu podpoří dalších 50 lidí – výcvikový a poradní tým, který se bude starat o výcvik afghánských vojáků, čili poradniky.

 

Rusko se stále intenzivněji snaží naklonit si USA, a proto i ruský prezident připustil, že Írán směřuje k jaderné bombě, přesto Moskva torpédovala americký plán sankcí proti Teheránu.

 

Sebevražedný útok před mešitou v Íránu, přes 20 mrtvých, k odpovědnosti se později přihlásila sunnitská extremistická skupina Džundalláh. Možná, že na objednávku USA, které cvičí íránskou opoziční Organizaci lidových mudžáhidů: „Americká armáda cvičí 150 příslušníků teroristické organizace na své základně v Iráku. (…) Zdroje dodaly, že USA plánují vysílat vycvičené členy MKO jako tajné agenty do Íránu, aby zde prováděli teroristické útoky." A s Džundalláhem v minulosti také „spolupracovali".

 

Boeing vyvinul špionážní letoun, který ve vzduchu vydrží 4 dny, prototyp bezpilotního letounu pod jménem Marabu vzlétl i v Kunovicích;  letoun lze vylepšit izraelským nátěrem, který jej neviditelní.

 

Světový mírový index 2010, přehledná mapa.

 

Rusko umístilo rakety typu Iskander k Leningradu. Castro varuje: politika Washingtonu může vyústit v jadernou válku.

 

V Kyrgyzstánu možná bude druhá ruská vojenská základna, účel ovšem není jasný, možná jde jen o vyvážení americké přítomnosti na základně Manas.

 

Francouzské odstrašující síly – záruka nezávislosti evropské velmoci, aneb přehled francouzského jaderného arsenálu, který je, jak se v podobných případech vždy říká, určen k odstrašení, ale v žádném případě k útoku.

 

Írán uvedl v Perském zálivu do provozu další radar vlastní výroby (Iran deploys homemade radar in PG).

 

Íránský vědec, kterého prý unesli do USA, je zpět doma, ztěžuje si, že je Američané mučili (Iranian scientist Shahram Amiri alleges US torture), přitom byl prý dlouholetým informátorem CIA. Prostě vysoká hra nízké úrovně.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments