Radar monitor (3/2010)

Z domova
Na pozapomenutou národní tragédii, která musí hluboce ranit každého věrného vlastence, upozornil tisk: V Praze rok chybí velvyslanec USA. Už nejsme důležití, zní z kuloárů. Je pravda, že je to poněkud zvláštní přístup k zemi, již se měla stát klíčem k záchraně světa skrze radar, ale stejně mi něco říká, že chleba kvůli tomu dražší nebude.
Premiér Fischer odpověděl Iniciativě Ne základnám: „V žádném případě není předmětem konzultací masivní navyšování množství zbraňových systémů na našem území, jak se domníváte.“ Neboli se zřejmě jedná o navyšování mírné. – „Probíhající jednání nevyžadují zvláštní pověření, jsou plně v kompetenci věcně příslušných ministerstev a vycházejí z Bezpečnostní strategie ČR.“ Neboli budeme jednat s kým chceme, o čem chceme, a vám do toho nic není, jste totiž pouze občané – plaťte daně a choďte k volbám a ostatní nechte na nás, hlavně si proboha nemyslete, že máte právo rozhodovat sami o sobě a o své republice. – „Pokud by ze současných jednání vzešla potřeba učinit zásadnější rozhodnutí, vláda České republiky bude postupovat v souladu s platným právním řádem.“ Neboli si to uděláme po svém, protože referendum uzákoněné není, vy si ho nevymůžete a ve volbách vás zase podvedeme, tak jako vždy. Teď ale, babo raď, jestli je to od pana premiéra upřímnost, nebo arogance?
Angažovanost české armády v zahraničí nabývá groteskních rozměrů: čeští vojáci vytáhli proti somálským pirátům. Zcela logické a přirozené u suchozemců, není-liž pravda? Co na to říká Jan Neruda, agentury neuvádějí.
Armáda představila modernizovaný vrtulník, kterým vypomůže NATO. Další sranda za desítky miliónů euro (naštěstí ne všechny z našich kapes). Proč by se uskrovňovala armáda, když je možno uskrovnit důchodce a maminy s dětmi…
Ze zahraničí
Baterie Patriotů v Polsku bude blíže k Rusku. Kdo by to byl býval čekal… Samozřejmě, že nejsou namířeny proti Rusku, stejně jako by v žádném případě nebyly namířeny rakety, ze kterých sešlo. Nebo že by to byla provokace?
Nic kvůli Patriotům v Baltu nechystáme, tvrdí Moskva. Vstřícné gesto, známka slabosti, nebo naopak sebedůvěry? A nebo jsou tím gestem Patrioty a reagovat na ně nemá smysl?
NATO obnovuje s Ruskem vojenskou spolupráci: „Severoatlantická aliance a Rusko obnoví v úterý normální spolupráci ve vojenské rovině, která byla pozastavena od rusko-gruzínské krize v srpnu 2008.“
Írán má excelentní vztahy s Tureckem (Iranian Defense Minister praises "excellent" Turkish ties), tak to alespoň vidí íránský ministr obrany Ahmed Vahidi. Přitom letmý pohled na mapu ukáže, že Turecko by určitě bylo vítaným členem svaté – pardon protiíránské – aliance, nehledě na jeho členství v Paktu.
Írán v případě útoku napadne západní lodě v Zálivu: „Západní státy dobře vědí, že existence těchto válečných lodí v Perském zálivu poslouží jako nejlepší operační cíle pro Írán, pokud by podnikly proti Íránu jakoukoliv vojenskou akci.“
Čísla na zbraních vojáků USA a Británie odkazují na Ježíše, a to nikoliv náhodou. A pak vysvětlujte muslimům, že s nimi nevedete křížovou válku. Dobře to řekl představitel americké armádní nadace pro náboženskou svobodu: „Ani na zlomek vteřiny nemusím pochybovat o tom, jak by americká veřejnost reagovala, kdyby na hledáčcích amerických sil byly namísto citací z Nového zákona citace z Koránu.“ Ani já nepochybuji.
Al-Káida chce rozpoutat válku mezi jadernými mocnostmi: Indií a Pákistánem. To by nemusel být až takový problém, tyto dva tradiční rivaly je třeba spíše chlácholit, než poštívat.
Vojáci USA v boji nejčastěji končí kvůli bolavým zádům a kolenům. Dalšími v pořadí jsou kašlíček a rýmička. Skutečný hrdina totiž v boji neumírá, a to z jednoho prostého důvodu: nebojuje. Schovaný za bukem mačká tlačítka a posílá (ne)řízené střely někam do prostoru, však ony už se do něčeho trefí; na kolaterálních ztrátách (mrtvé děti a ženy) nezáleží.
Pokud by se Srbové chtěli odtrhnout od Bosny, chorvatský prezident by vojensky zasáhl. A nikoho to nevzrušuje, žádný kvikot o lidských právech, jako tomu bylo v okamžiku, kdy se Srbové nechtěli vzdát Kosova, se nekoná. V čem je rozdíl? Bosenští Srbové nemají na své straně „pravdu z USA.“ V Evropě bez zvláštní pozornosti doutná staronové ohnisko konfliktu.
Venezuela by se mohla stát ropnou velmocí. Schválně, jak dlouho bude trvat, než USA Venezuelu osvobodí? Takové darebáctví přece nemohou tolerovat!
KLDR pohrozila válkou, pokud by proti ní Soul preventivně zasáhl. Smutné je, že nad preventivním úderem (napadením) se už ani nikdo nepozastaví a novináře zaujme spíše, že by se napadený chtěl bránit, než že má být napaden. Agrese se stává normou.
Britský skandál. Vyvážené detektory na bomby nefungují: „Britská vláda zakázala vyvážet přístroje na odhalování bomb do téměř dvacet zemí, včetně Iráku a Afghánitánu. Kontrola ukázala, že zařízení nefunguje. (…) vydala irácká vláda za zařízení používané nyní na většině kontrolních stanovišť v Bagdádu celkem 52 milionů liber (zhruba 1,5 miliardy korun). Detektory nedokázaly zabránit výbuchům bomb, které zabily stovky lidí.“ Katastrofální bezpečností situace v Iráku, která slouží jako záminka pro pokračující okupaci, tak možná není tak úplně autentická, ale někdo jí pomohl.
Analýzy a komentáře
Izrael – 29. člen NATO (Israel: Global NATO’s 29th Member). Izrael si hodlá zajistit vliv na formulování revidovaného strategického konceptu NATO. Výrobci žluté barvy to, zdá se, budou mít dobré – příští válka se povede v píscích Blízkého Východu.
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments