Radar monitor 41/2010

Monitoring zpráv o raketové obraně, zbrojení, eskalaci napětí, územní expanzi NATO a USA, chřestění zbraněmi a válečném štvaní za týden od 11. do 17.října 2010.


Turecko je pro svoji geografickou polohu klíčové pro „nový“ štít (US says Turkey plays major role in missile shield with its geographic location) a USA již začaly jednání o zapojení Turecka do projektu.


Šéf NATO vyzývá k vybudování protiraketové obrany: „Rozšířit raketovou obranu vojsk NATO o americký deštník k ochraně území a obyvatelstva vyzval ve čtvrtek v Bruselu spojence šéf Aliance. (…) Hrozba je jasná, prostředky existují a náklady lze zvládnout.“ A Karel Schwarzenberg už se celý třese: „Takže s pomocí boží teď natovská raketová obrana bude.“ S pomocí boží, běžte už konečně do prdele.


Ono to vůbec vypadá na hotovou věc, že se NATO zapojí do amerického štítu (NATO near adoption of U.S. missile shield).  Tím spíše, že pro je i donedávna ještě velmi rezervovaná Francie (France Supports NATO Anti-Missile Shield for Europe). Ještě že máme ty odvážné politiky, kteří se nebojí ignorovat hloupé občany.


USA spojencům: Na protiraketovém štítu nešetřete. Už je jasné, proč se musí i u nás tak odpovědně šetřit? Jasně, někdo těch 200 milionů € zaplatit musí.


Rusko zavádí do výzbroje nafukovací tanky (Russian army blows up its inflatable weapons). Dny lepenky jsou zdá se sečteny.


Kanada musí opustit vojenskou základnu ve Spojených arabských emirátech, kterou využívá k podpoře vojáků bojujících v Afghánistánu (Canada loses access to UAE base amid airline dispute).


CIA mučila Muhammeda v Polsku, tvrdí expert. To je blízko, tak blízko, až se nabízí otázka, koho mučili u nás? Je divné, že by zrovna naše vláda vynechala příležitost získat „bojové zkušenosti“.


Casa v Afghánistánu: piloti nemají čas na výcvik. Tak budou muset improvizovat, mají přece zlaté české ručičky, no ne? A když to někde rozcákají, tak bude mít PR oddělení hrdiny a Háva další kšeft.


Češi na gripenech porazili ostatní tygří letky ze zemí NATO. Máte radost? Já se přiznám, že se nad tím přes veškeré úsilí nějak nejsem schopen dojmout. Asi se zažaluji za vlastizradu.


Nejméně 18 lidí zahynulo při úterní explozi munice na základně íránských revolučních gard v severozápadní provincii Lorestán. Náhoda, nehoda, nebo sabotáž?


S Irákem jsme chybovali, přiznala poprvé Riceová. No proč ne, teď když to už na věci nic nezmění, dolary jsou utraceny (pardon, zainvestovány) a mrtvým život nikdo nevrátí, tak je možno udělat malé. Bezvýznamné gesto. Ale být Iráčanem, tak se stejně trochu načuřím.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments