Radar monitor 42/2010




Nový štít a Turecko

USA netlačí na Turecko, aby se stalo součástí nového štítu, pouze doufají, že se tak Turecko rozhodne (US not pressing Turkey over NATO missile shield: Gates). Turecko zatím váhá mezi loajalitou k NATO a sousednímu Íránu, který je pro něj mimo jiné významným zdrojem energetických surovin (Analysis: Turkey hesitates on missile defense), například zemního plynu, jehož dodávky byly nedávno krátce přerušeny, což ovšem podle Íránu nijak nesouviselo s lavírováním Turecka ohledně štítu a nešlo v žádném případě o nátlak z íránské strany, ale o technické problémy (Iran gas flow halt to Turkey not due to missile shield). Turecko má skutečně vážné dilema, protože pokud by participaci na štítu odmítlo, mohlo by to ohrozit jeho vztahy se Západem (Turkish ‘no’ to missile defense could spell crisis with West, says expert).

 

Nejde ale jen o Turecko, americké plány na protiraketovou obranu zřejmě povedou k napětí mezi EU a NATO: „EU se zřejmě odvrátí od USA a přikloní se pro své bezpečnostní potřeby z 21. století k Turecku a k Rusku.“ To by sice bylo velice rozumné, osobně považuji takový vývoj za žádoucí a z hlediska Evropy prospěšný, ale obávám se, že narazí na odpor amerických vazalů ve Střední a Východní Evropě. A to navzdory tomu, že Rusko zváží své zapojení do raketové obrany.

 

Budování štítu je vůbec věnováno docela dost úsilí vzhledem k tomu, že štít nemůže odvrátit budoucí hrozby (Missile shield can’t halt new threats): „Rozšiřování amerického raketového štítu je neefektivní, neboť nové hrozby 21. století představují především povstalecké skupiny a některé neidentifikované (sic!) státy.“


Obecný přehled

Írán vyjednal vytvoření proíránské vlády v Iráku. To bude v Pentagonu veselo. Američané neradi tahají za kratší konec provazu. Už by si na to ale měli zvyknout.

 

Írán vyvinul nové střely dlouhého doletu jménem „Mersad“ typu země-vzduch (Iran Develops New Missile System with Longer Range)

 

Bin Ládin prý není v jeskyni, žije ve vile v Pákistánu. Tak buď je to hnusná pomluva, nebo jsou USA totálně neschopné, nebo ho vůbec chytit nechtějí a jen o tom vykládají, aby přikrášlily své loupeživé výpady nějakým ušlechtilým cílem.

 

Velmoci oživují vojenské základny, vojáky chce mít ve světě i Čína či Indie: „Kupříkladu Čína začala nenápadně budovat síť menších vojenských základen v přístavech okolo Indického oceánu. Pod poetickým názvem "Perlový náhrdelník" se skrývá celá řada opravárenských center a logistických uzlů.“ Ovšem z politických důvodů bylo rozhodnuto, že se budeme bát raději relativně neškodného Íránu, než sílící a ambiciózní Číny.

 

Rusko uvedlo do provozu druhý protiraketový radar Voroněž-DM na břehu Černého moře (Russia Now Has Two Long Eyes).

 

Rusko a Čína si začnou vyměňovat informace o startech balistických a kosmických raket (Russia and China to exchange launch notifications).

 

USA poskytnou rozsáhlou vojenskou pomoc Pákistánu (US to announce major military aid package for Pakistan). A zatím desítky milionů Američanů nemají zdravotní pojištění a přežívají na potravinových lístcích. Holt každý má ty priority jinde.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments