Radar monitor (51/2009)

Ze světa

Generální tajemník NATO očekává společnou raketovou obranu s Ruskem v roce 2020 (NATO chief expects joint missile defense with Russia by 2020).

Írán testuje finální komponentu pro atomovou bombu: „V pondělí to uvedl britský deník The Times s odkazem na tajný zpravodajský dokument, k němuž získal přístup." Bůh suď, je-li to informace, nebo dezinformace.

Írán odpálil raketu dlouhého doletu, USA otestují raketový štít proti útoku v íránském stylu (U.S. to test missile shield vs. Iran-style strike): „Spojené státy v lednu poprvé otestují raketovou obranu proti simulovanému útoku íránskými střelami dlouhého doletu. Test bude stát 150 miliónů dolarů."

Izraelce před útokem na Írán brzy nezadržím, varoval prý Obama Číňany. Otázka je, zda neumí, nechce, nebo nesmí? Možná je to ale jen diplomatické vyjádření souhlasu s útokem. Rok 2009 začal izraelskou agresí v Gaze, čím začne rok 2010?

Nový izraelský bezpilotní letoun je schopen doletět do Iránu (Israel’s new UAV can reach Iran).

Íránští vojáci dočasně obsadili irácký ropný vrt (Iran troops ‚seize Iraq oil well‘): „Irácký představitel však uklidňuje, že vrt byl opuštění a ve sporném území těsně na hranici. K boji nedošlo."

Turecko proti rozmístění raketové obrany USA na svém území (Turkey opposed to U.S. missile defense deployment): „Turecko nesouhlasí s rozmístěním prvků americké protiraketové obrany na svém území, protože by to mohlo zhoršit jeho vztahy s Íránem a Ruskem." Že o tom neinformovala „objektivní a vyvážená" české media, považuji za samozřejmé. Nabízí se ovšem otázka, zda nejde o příznak klesajícího vyjednávacího potenciálu USA?

Generální sekretář NATO odmítl ruský návrh bezpečnostní dohody (NATO chief opposes Russia’s security pact proposal).

Ruský prezident smí sám vyslat ruské vojáky do ciziny: „Horní komora ruského parlamentu, Rada federace, ve středu schválila prezidentovu žádost o poskytnutí obecného předběžného souhlasu s případným vysláním ruských vojsk do zahraničí."

S vojáky zamíří do Afghánistánu i další desítky tisíc žoldáků: „Spolu s 30 tis. nových vojáků dorazí do Afghánistánu pravděpodobně na 56 tis. nových žoldáků, čímž jejich celkový počet v zemi stoupne na cca 160 tis." Válka v Afghánistánu potrvá dlouho po roce 2011.

Rusko viní USA ze zdržování odzbrojovacích rozhovorů (Russia blames US for ‚slowdown‘ in nuclear treaty talks). Zdá se, že Rusko a USA dospěly k obrysu nové smlouvy o strategických zbraních.

USA zaútočily na Jemen. Američané cvičí jemenskou armádu. Souvislost s touto událostí je více než pravděpodobná.

Japonsko zastavuje investice do protiraketové obrany.

Vietnam si objednal ponorky a letadla z Ruska (Vietnam orders submarines and warplanes from Russia).

Britský soud vydal zatykač na izraelskou exministryni Cipi Livniovou.

CIA řídí mučení na západním břehu Jordánu: „Palestinští agenti, kteří na západním břehu Jordánu, tedy v oblasti spravované palestinskou samosprávou a hnutím Fatah, vězní a mučí stoupence Hamasu, pracují pod dohledem CIA." Incidenty v minulosti tedy v žádném případě nebyly nahodilé a izolované excesy.

Iráčtí povstalci hackersky pronikli do amerických bezpilotních bombardérů: „Do jedné z nejmodernějších amerických zbraní v konfliktu v Iráku, v Afghánistánu a v Pákistánu, amerických bezpilotních bombardérů, úspěšně pronikli povstalci pomocí softwaru, který se dá volně koupit na internetu za 26 dolarů. Povstalci v Iráku stahovali živé videozáběry pořizované americkými bezpilotními letadly, které letadla posílala zpět do amerického velína, a podle nichž americká armáda určovala potenciální cíle k bombardování. (…) Videozáznamy z bezpilotních letadel CIA jsou šifrované, videozáznamy z bezpilotních letadel americké armády šifrované nebyly."

Íránská „cyberarmáda" udeřila na Twitter (‚Iranian cyber army‘ hits Twitter): „Útočníci dokázali přesměrovat uživatele Twitteru na své vlastní stránky."

Kongres USA schválil 636 miliard dolarů na vojenské výdaje.

Analýzy a komentáře

Svět bude do dvaceti let trpět nedostatkem potravy a vody: „Loni vážně poškodilo sucho v Austrálii tamější sklizeň pšenice. Vedlo to k zdražení potravin po celém světě. Globální ceny pšenice stouply o 130 procent, ceny potravin v Británii stouply o 15 procent. Uplynul rok a ceny potravin se stále ještě nevrátily k normálu. (…) Budeme muset pěstovat víc potravin na menším množství zemědělské půdy s menším množstvím vody a menším množství hnojiv a bude to muset produkovat menší množství emisí skleníkových plynů."  Neboli potřebujeme něco mezi zázrakem a nemožností.

Nové testy íránských raket neslibují klidný rok 2010 (Iran’s new missile launch does not bode well for a peaceful 2010): „Bílý dům možná vezme zpět své rozhodnutí nebudovat raketovou obranu ve Východní Evropě." A dále klasické klišé Irán je zlý, protože se nepodvoluje a Obama naivní, protože s ním jedná. Opravdu nic, co by slibovalo klidný rok 2010.

Proč by měl Pentagon vyřadit tomahavky s jadernými hlavicemi?

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments