Radar monitor (5/2010)

Z domova
Vláda schválila vyšší počty vojáků ČR v Afghánistánu: „Vláda premiéra Jana Fischera v pondělí schválila nasazení vyššího počtu českých vojáků v Afghánistánu. Místní policii má cvičit 15 osob, dalších 40 osob spolu s radarovým kompletem Arthur má chránit polskou základnu.“ Podle vyjádření ministra obrany ovšem „nepůjde o bojovou misi,“ takže bude vhodná i pro děti a pokrokovou mládež. Česká vláda je skromná, chce v Afghánistánu jen radar, ne tanky a letadla. Plánovaná manifestace oddanosti kapitalistické revoluci a přátelství s USA na věčné časy a nikdy jinak tak bude mít poněkud komorní ráz.
Tendr na nové útočné pušky vyhrála Česká zbrojovka: „Na nákup pušek, které postupně nahradí 50 let staré samopaly vz. 58, armáda vyčlenila 1,5 miliardy korun. Otázkou podle Novy je, zda vybraný typ bude stačit v konfliktech jako třeba v Afghánistánu.“ Takhle aktivně jsme zbrojili naposledy snad za Čepičky.
Čeští experti budou americké armádě pomáhat s ochranou před hackery. Pocit důležitosti bývá nejúčinnější koruptivum. Pejsek vrní, když ho páníček poplácá.
Ze světa
Část štítu bude v Rumunsku (Romania ‚to host US missile shield‘): „Rumunsko se nabídlo, že na svém území přijme interoceptory – rakety tvořící součást raketového štítu. Plán byl schválen bezpečnostní radou, nutné je ale ještě schválení v rumunském parlamentu. Jde o náhradu zrušených instalací v Polsku a České republice, která by měla lépe chránit před střelami krátkého a středního doletu z Íránu. Podle rumunského prezidenta systém ‚ochrání celé Rumunsko‘ a ‚není namířen proti Rusku.‘ Dá-li rumunský parlament souhlas, může být rumunská báze připravena k operačnímu nasazení v roce 2015.“ Ta stejná pohádka, jako u nás, nemyslíte?
Americká antiraketa selhala, radar ji nenavedl na střelu odpálenou z Asie: „Neúspěchem skončil nedělní test americké antirakety GBI, tedy systému, který měl být podle plánů amerického prezidenta George Bushe rozmístěn v Evropě. Důvodem selhání byla podle sdělení ministerstva obrany chyba radaru.“ Čili kritici měli pravdu, ale pššt…. v Čechách je jediný povolený způsob, jak kritizovat americkou raketovou obranu – chválit ji.
Obama žádá miliardy na program jaderných zbraní. Hle, jak tvořivě lze pojmout vlastní výzvu k jadernému odzbrojení. Představení na Hradčanech by obstálo nejen při udělování cen Nobelových, ale stačilo by jistě i na cenu Thálie.
Rozhovory o odzbrojení pokračují ve švýcarské Ženevě (US-Russia arms control treaty talks resume), dohoda by mohla být podepsána v březnu (Russia, U.S. could sign new arms cuts treaty in March-Apr. – Kremlin).
Hlavním nepřítelem Ruska je NATO, říká nová doktrína: „Z jejího textu vyplývá, že se Rusko připravuje na další konflikty ve svém nejbližším okolí a přilehlém regionu. I když je podle armády rozsáhlý konvenční konflikt nepravděpodobný, počítá doktrína s dalšími ozbrojenými střety. (…) Hlavní vnější hrozbou pro Rusko je podle dokumentu Severoatlantická aliance, kterou Rusové viní z toho, že se snaží narušit celistvost ruské federace a její sféry vlivu. Toho se prý NATO snaží docílit například tím, že vysílá své vojáky (kontingenty) do států, které s Ruskem sousedí.“ Ti oškliví zlí Rusové si ne a ne nechat kálet na hlavu a navíc to ještě vyžvanili do světa. I když vyžvanili… ono je to veřejné tajemství.
Nová strategie Pentagonu má zvládnout všechno: války i oteplování: „Novou strategii zveřejnil v pondělí americký Pentagon. Podle ní musejí být ozbrojené síly USA schopny čelit současně vícenásobným konfliktů různého druhu – od teroristických útoků, přes guerillové války ve vzdálených zemích až po kybernetické útoky. A současně musí čelit i globálnímu oteplování a hájit zájmy USA po celém světě, ve velmi odlišných oblastech.“ Na konceptu permanentní vojenské expanze a preventivní války se nic měnit nebude.
USA rozšiřují raketovou obranu v Perském zálivu: „Spojené státy rozšířily na zemi i na moři rozmístěné protiraketové obranné systémy v Perském zálivu a jeho okolí. Snaží se tak čelit tomu, co považují za sílící raketovou hrozbu ze strany Íránu.“ Jestli toto není příprava na válku, tak pak už nic. Kde na to předlužené USA berou je mi záhadnou. Že by chtěli svůj dluh utopit v cizí krvi? A co na to Írán? Írán se směje, že jde jen o pimprlové divadlo (Iran dismisses US missile shield as ‚puppet show‘).
Írán i Izrael plánují nové satelity (Iran and Israel plan new satellites): „Napětí mezi Íránem a Izraelem roste, protože obě země plánují vypuštění nových vesmírných satelitů a navzájem se obviňují z přípravy konfliktu.“
Čína odmítá zpřísnění sankcí proti Íránu: „Už jen hovořit o tom je podle čínského ministra zahraničí Jang Ťie-čch’a kontraproduktivní vzhledem k tomu, že íránská strana je stále ochotná vyjednávat.“
Írán otestoval vesmírnou raketu a poskytne uran zahraničí: „Írán ve středu provedl úspěšný test nosné rakety Kavošgar 3, která může vynést do kosmu satelit. (…) Teherán zároveň oznámil, že je ochoten poskytnout svůj uran do zahraničí. Podle expertů má s obohacováním uranu potíže.“
Západ znechucen tím, že Írán přijal jeho podmínky: „Západ nyní na skutečnost, že Írán splnil přesně to, co se po něm chtělo, reaguje vcelku negativně. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner íránské rozhodnutí označil jen za pokus ‚získat čas‘ a dodal, že je z toho ‚zmatený a trochu pesimistický‘. Jeho německý kolega Guido Westerwelle prohlásil, že fakt, že Írán přijal podmínky Západu, nemá smysl a vyzval k sankcím OSN proti Iránu kvůli jeho ‚neochotě jednat.‘“ Prevít Ahmadínežád donutil Západ odkrýt karty, tak je to.
Bezpečnostní situace v Afghánistánu se přestala zhoršovat. Jestli ono to nebude tím, že už nebylo, kam by se mohla zhoršit? Afghánci by určitě ocenili, kdyby se začala zlepšovat, mají ovšem velmi pravděpodobně dosti jiné představy o povaze takového zlepšení, než „osvoboditelé“.
Al-Kajdá nasadí do akcí proti Západu nové síly: „Německá Spolková zpravodajská služba (BND) varovala bezpečnostní složky na amerických letištích, že al-Kajdá by mohla do USA vyslat dvě sebevražedné atentátnice ‚nearabského vzhledu se západními pasy‘, aby vyhodily do vzduchu americké letadlo nebo zaútočily přímo na některém z letišť, aniž by prošly kontrolou před odletem.“ Věrohodná záminka k další intenzifikaci bezpečnostních opatření, zpřísnění kontrol, šikaně a kontrole obyvatelstva. Ale co se dá dělat, když Al-Káida chystá útok zbraněmi hromadného ničení. Zřejmě začne spekulovat na burze, to je spolehlivější než pašovat chemikálie.
Japonci se chtějí zbavit amerických základen: „(…) nová japonská vláda premiéra Jukia Hatojamy, která se sama vyjádřila proti americkým základnám, se stále více dostává pod tlak odborů, pacifistů, ochránců životního prostředí a studentů, kteří požadují úplné zrušení amerických základen.“ Jak známo, Japonci jsou vyhlášení svojí zaostalostí, neschopností zdravého úsudku a servilní náklonností k Moskvě. Asi bude třeba je zradu civilizace znovu atomově bombardovat.
Útoku na bodák zvoní v americké armádě hrana, veteráni jsou v šoku. Něco tak nebezpečného a primitivního, jako je boj muže proti muži, není amerických „rytířů svobody“ hodno, budou se proto učit mačka tlačítka a kvedlat joysticky.
NATO chybí peníze na operace a štít: „Krize vážně dolehla i na NATO. Deficit přes půl miliardy eur (13 mld. Kč) ve společném rozpočtu už podle aliančních zdrojů ohrožuje jak operace, tak i realizaci raketové obrany. Ministři obrany ve čtvrtek v Istanbulu hledali naléhavé řešení v kontextu války v Afghánistánu.“ Ale žádné strachy, na války se peníze vždy najdou. Připravte se na zvyšování daní a snižování životní úrovně. Pro svobodu, demarkaci a zisky vojensko-průmyslového komplexu každý slušný Čech rád něco obětuje, že?
Rakve kazí image, proto je na čase se zeptat, jak může voják přežít vlastní smrt? „Velmi snadno. Stačí naordinovat kyselinu valproovou a z bledé mrtvoly se stane živá konzerva, která by měla vydržet na tomto světě, než se dostane do nejbližší nemocnice.“
Indie úspěšně otestovala střelu Agni-III (N-capable Agni-III missile successfully test-fired).
 
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments