Radar monitor (53/2009)

Pravidelný komentovaný monitoring zpráv o americké protiraketové obraně, zbrojení, eskalaci napětí a mezinárodní situaci za týden od 28. prosince 2009 do 3.ledna 2010.

 

Z domova

Prohlášení iniciativy NE základnám Žádné rakety USA ani velitelství kosmických válek na území ČR!: „USA pracuje na plánu globálnějšího mobilního systému, který bude více nepředvídatelný a sporný z pohledu zachování míru v Evropě a ve světě. Jde o rozmístění nové generace nejmodernějších raket, které mohou být stejně útočné jako obranné, a o umístění regionálního velitelství takzvané protiraketové obrany Evropy, které by ve skutečnosti mělo být velitelstvím příštích kosmických válek. Česká republika a Polsko mají opět sehrát úlohu trojského koně, který Evropu rozštěpí a oslabí. Je to projekt, který ohrozí Česko a Evropu ještě víc než radar v Brdech a původně plánované antirakety v Polsku.  Současná  česká vláda premiéra Jana Fischera nemá žádný  mandát k jednání o návrzích o nové vlně zbrojení, neboť se jedná o úřednickou vládu, která nebyla potvrzena v demokratických volbách. Přesto a bez ohledu na různá dementi přicházejí i z oficiálních zdrojů USA zprávy, že nějaká jednání s představiteli ČR v této věci probíhají."

 

Ze světa

USA odmítly nové ruské požadavky ohledně protiraketového štítu (U.S. rejects Russian missile shield concerns): „USA odmítly požadavky čerstvě vznesené Moskvou týkající se jejich protiraketového štítu. Moskva požaduje, aby součástí nové připravované dohody o kontrole zbraní bylo ustanovení o limitech amerického štítu, Washington však trvá na tom, že se jedná o dvě zcela separátní otázky."

 

Rusko potřebuje nový útočný systém, tvrdí Putin: „Rusko potřebuje vyvinout útočný systém zbraní, pomocí kterého by udrželo strategickou rovnováhu se Spojenými státy americkými a dokázalo čelit jejich protiraketové obraně. (…) ‚Tím, že si vybudovali protiraketový deštník, vzniká nebezpečí, že se naši partneři budou cítit plně chráněni a budou si tak moci dělat, co se jim zlíbí, čímž naruší rovnováhu – a najednou vzroste agresivita jak v reálné politice, tak v ekonomice,‘ uvedl na adresu americké protiraketové obrany Putin." 

 

Rusko nemůže vybudovat svůj jaderný arsenál bez americké pomoci, říká Putin (Putin says Russia can’t build nuclear arsenal without US help): „V. Putin urguje USA, aby poskytovaly více informací o své protiraketové obraně. Putin řekl, že více informací pomůže Rusku s vývojem vlastního obranného systému. Informace by měly být poskytovány na základě nové dohody o kontrole zbraní [zatím nepodepsané, pozn. red.] Putin to považuje za nezbytnou podmínku zachování rovnováhy." 

 

Putin doufá, že se rusko-americké vztahy v roce 2010 zlepší (Putin says hopes U.S. ties will improve in 2010). 

 

Čína chce námořní základnu u Afrického rohu a zdůvodňuje to tím, že má „zajišťovat podporu čínské protipirátské flotile v Adenském zálivu u břehů Somálska." Ještě nedávno uzavřená země se evidentně začíná ujímat role, kterou jí její rostoucí význam na mezinárodní scéně přisuzuje, a expanduje do míst, která před staletími dobrovolně vyklidila. 

 

Náš život patří vůdcům, slíbili Íránci vládě: „Lidé v ulicích íránských měst podpořili vládu a odsoudili opozici jako hlavního viníka krvavých nepokojů z posledních dnů." Jedná se jen o divadlo, které Íránci hrají, aby měli od režimu pokoj, nebo současný íránský režim skutečně není tak nestabilní, jak je nám naznačováno?

 

Izraelci zvažují rizika útoku na Írán (Israelis ponder the perils of hitting Iran) 

 

Pákistánské letectvo má nový systém včasné výstrahy. (Pakistan Air Force gets early warning system)

 

Analýzy a komentáře

Lži za války a v míru: „(…) více informací může znamenat také více dezinformací. Mnohdy není třeba veřejné mínění vůbec řídit. Stačí jenom nepodávat zprávy." 

 

Geopolitický přehled za rok 2009 (Geopolitical Year in Review: 2009) 

 

Nadcházející rok bude pro kontrolu jaderných zbraní klíčový (Coming year key in fight against nuclear arms), protože se ukáže, zda „Spojené státy a Rusko mohou dosáhnout dohody o redukci jejich počtu."

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments