Diskuze k článku


  • Gatta • 6. října 2017

    Jistě, odstranění každé chemizace životního prostředí je žádoucí a přínosné.V článku mi jako nerozumnější přišel pan Tomáš Trnka, správce stromořadí.

    Poprask s GF je ovšem především ekonomický souboj chemických gigantů Monsanto vs. Bayer. Není bez zajímavosti, že třeba majetkově německý Hornbach „uvědoměle vlastenecky“ GF neprodává.

    Ale možná celá kausa vezme (i pro HD) velmi nečekaný závěr – BAYER uvádí na trh herbicidní novinku https://www.bayergarden.cz/herbicidy/keeper-zahrada

    V příbalovém letáku se dočteme složení – 29% GF + ještě jakýsi dlouhodobě působící půdní herbicid pro omezení klíčivosti semen.
    Možná už je po boji, nebo je boj o GF odročen, nebo se zákaz nepovedl a BAYERu se zatím nevyplatí uvádět novou. patrně dražší, herbicidní sloučeninu na trh. A HD to ještě nikdo neřekl.

    No a pokud by se v Brně podařilo nějaký takový (???) zákaz prosadit a brňákům se po GF zastesklo, tak stačí si vyjet MHD na nejbližší pole za městem, kde se mohou nechat od „Babiše“ 3x do roka GF dosytosti osprchovat.

  • racek • 6. října 2017

    No jo, možná škodlivý, bezva termín. Teď to hrozí našemu národnímu pokladu tuzemáku. Ten ovšem prokazatelně škodlivý je. Bolí po něm hlavy, což jistě aktivisté moc dobře vědí. Zvláště v kombinaci s dalším vynálezem, pivem. Ovšem tohle ekologické rozhodně je. Není v něm žádná nepřirozená látka, jak potvrdili z laboratoře pivovaru, kde jsem kdysi šéfoval.
    Jinak obvyklý blábol, mající rysy zaplacené antikampaně, jak i nemluvně pozná s pečlivě vybraných stanovisek. Neměl bych podat návrh na šetřenín tomu rusko- ukrajinsko- homo- hebrejskému ústavu pro kontrolu našich názorů a boje proti dezinformací?

  • peter. • 6. října 2017

    racek napsal
    Není v něm žádná nepřirozená látka

    ?
    Aditívne látky pridávané do piva.Alebo toto:
    https://ekonomika.idnes.cz/pivovary-vylepsuji-penu-nepovolenou-latkou-ukazal-test-pzc-/test.aspx?c=A100324_104644_test_vem
    Nechcem ani náhodou podrývať a uznávam vašu profesionalitu v obore.Len ma to zaujíma.

  • J. Hruška • 7. října 2017

    Aktivista je člověk, který sám nic neumí, tak aspoň kazí práci jiným. V tomto případě to došlo tak daleko, že ekologičtí aktivisté dělají užitečné idioty těm, proti kterým teoreticky bojují. GF je používán už spoustu let. Jde o látku účinnou, poměrně málo škodlivou a drahou, protože patentovanou. Majitelům patentu přináší spoustu peněz. Teď ovšem doba licence dochází, takže by zlevnil a majitelé by přišli o zisky. Z jejich hlediska je tedy nejlepší ho zakázat a nahradit látkou jinou, čerstvě patentovanou. Že takovou blbost nikdo neudělá? Naštěstí pro ně jsou tu ekoidioti, kteří sežerou každou blbost, jen když budou moci něco zakazovat.

  • racek • 7. října 2017

    Peter, samozřejmě různé látky např. pro udržení pěny a pod. existují. My, vzhledem k exportum, jsme postupovali striktně bez příměsí, podle německých norem. Já jsem ovšem už asi 15 let mimo obor (byla to jen taková 5letá epizodka), takže upřímě řečeno – nevím. Možné to je. Osobně už moc pivo nepiji, mám zlou dochtorku, a když tak, tak z menších a středních pivovarů, kde ještě pivo nemá standardní evropskou chuť Heineken. To víte, když ležák dnes místo 6 týdnů leží několik dní, že.

  • peter. • 7. října 2017

    racek napsal

    Peter, samozřejmě různé látky např. pro udržení pěny a pod. existují. My, vzhledem k exportum, jsme postupovali striktně bez příměsí, podle německých norem. Já jsem ovšem už asi 15 let mimo obor (byla to jen taková 5letá epizodka), takže upřímě řečeno – nevím. Možné to je. Osobně už moc pivo nepiji, mám zlou dochtorku, a když tak, tak z menších a středních pivovarů, kde ještě pivo nemá standardní evropskou chuť Heineken. To víte, když ležák dnes místo 6 týdnů leží několik dní, že.

    Ďakujem za odpoveď.
    Kedysi bol v Košiciach starý 150.ročný pivovar,založený nejakým Bauernéblom(alebo tak akosi).Brigádoval som tam a bolo úžasné potulovať sa po spilke a pivnici,sledovať ako v tých otvorených kadiach-bazénoch pivo kvasí.Tá charakteristická vôňa,tú mám dodnes v nose.Alebo pivnice,várňa a štoky…rád na to spomínam.Dnes už je ten pivovar zbúraný,podobne ako Michalovský.Viem,že 12 stupňové pivo určené na export ležalo v pivnici aj dva mesiace.Pivo síce raz za čas vypijem,ale nie tak,že každý deň.Chodím pravidelne v júni do Bardejovských kúpeľov a tam si dávam denno denne rakovnícke pivo „Bakalář“.Chutí výborne,no možno je to aj tým,že tam chodíme už roky tá istá partia dnes už penzistov,príjemne pokecáme,kartičky,cigaretka a tichá country muzika.Takže by mi tam asi chutilo aj iné pivo,nie také dobré ako „Bakalář“.

  • racek • 9. října 2017

    Peter, nádherná vůně spilky či sladovny se vskutku zapomenout nedá. Zvláště té spilky. Stejně jako chuť ležáku přímo s ležáckého tanku. Jednou jsme s tím ožrali i místopředsedu sněmovny.

  • peter. • 9. října 2017

    racek napsal

    Peter, nádherná vůně spilky či sladovny se vskutku zapomenout nedá. Zvláště té spilky. Stejně jako chuť ležáku přímo s ležáckého tanku. Jednou jsme s tím ožrali i místopředsedu sněmovny.

    :-)