Kvas, u nás neznámý nápoj

Reklama


V Rusku nebo na Ukrajině jde o nápoj oblíbený a známý, asi jak u nás například kofola. Setkat se sním můžete také v Polsku. Základními surovinami jsou voda a mouka nebo sladové těsto. Surovinou mohou být také mléko, med, ovoce, jahody… Má příjemnou osvěžující chuť, zlepšuje látkovou výměnu, blahodárně účinkuje na kardiovaskulární systém. Hasí žízeň díky kyselině v něm obsažené – mléčné a částečně octové. Má vysokou energetickou hodnotu, pomáhá trávení, protože obsahuje oxid uhličitý, který usnadňuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Obsahuje také volné aminokyseliny, cukry a minerály. Kvas obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, B15, E, což vysvětluje jeho blahodárné vlastnosti. Kvas také obsahuje cenné enzymy. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Tuky – 0g, Sacharidy – 8,3g, Bílkoviny – 0,1g, Energetická hodnota 34kcal/142kJ.

Obsah alkoholu v kvasinkách (kvasinky pro chléb) 0,7 % až 2,6 %. Kvas se nedoporučuje používat během cirhózy jater, žaludku a hypertenze.

Kvas, jako produkt mléčného kvašení, působí na tělo v mnoha ohledech podobně jak jogurt, kysaná mléka, kumys. Reguluje činnost zažívacího traktu a kardiovaskulární systém, zlepšuje metabolismus, zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů. Kvas lze použít i jako hlavní jídlo. V hubených letech chránil lidi před hladem.

Za doby SSSR byla cena nápoje (0,25 l) 3 kopějky, což znamená, že běžný občan si mohl za výplatu koupit 4000 skleniček. Dnes na Ukrajině stojí 3 UAH což je jen asi 900 skleniček.

Většina nealkoholických nápojů se v dnešní době vyrábí smícháním vody a koncentrátů, s přídavky barviv a různých dochucovadel a konzervantů.

Zdroj: http://www.hh.com.ua/upload/manazine/kvas_5.jpg

Přejít do diskuze k článku 6 komentářů