Štáva bez odšťavňovače

Reklama


Máme dnes důležitý svátek Čechů a doufám i Slováků. A tak si říkám, že by neškodilo pro podporu sváteční nálady na alternativním webu podělit se s jedním jednoduchým alternativním receptem.

Z dětství u babičky si pamatuji, jak se dělala malinovka. To se maliny nechaly projít speciálním mlýnkem, z boku tekla šťáva a zepředu lezly „hovínka“, jak jsme tomu říkali. Dá se to ještě pořídit po bazarech i na internetu, pokud by někdo chtěl.

Dnes máme odšťavňovače, levné odstředivé, dražší šnekové a kdo by točil klikou, že. Jenže – co když chceme jen jednu nebo dvě skleničky? Kdo by se namáhal s vytahováním odšťavňovače, jeho rozebíráním, skládáním, čištěním?

No, někdo si může koupit na stánku Ugovu šťávu, pokud zavře oči a zakáže si vnímat její cenu. Mám pro vás dobrou zprávu. Stačí obyčejný mixér a kus čistého plátna nebo jiné tkaniny. Používám obvykle utěrku.

  • Nakrajíme zralé hrušky, jabka, švestky, pomeranče – prostě to, co máme, do nádoby a umixujeme.
  • Plátno musí být dost velké po přeložení nejméně 30 x 30 cm. Musí být dvojitě, bude na něj působit velký tlak.
  • Položíme plátno do misky a nalejeme do něj přiměřené množství rozmixovaného ovoce tak aby se v něm dalo uzavřít.
  • Pak začínáme opatrně kroutit. Vytvoří se koule ze které začne kapat šťáva. Kroucením ji utahujeme a tak vytváříme tlak. Chce to torochu zručnosti. Pozor, aby nám „protlak“ z plátna neunikl.
  • A ještě jedna důležitá věc. Po chvilce se dírky v plátně ucpou. Musíme lehce povolit a promnout plátno o sebe, tím se vyčistí.
  • Tento postup opakujeme tak dlouho, dokud neucítíme, že v plátně nezbyla jen tvrdá suchá kulička.
  • Například z velké zralé hrušky jsem vyždímal 2 dcl šťávy a zbyla kulička asi jeden a půl cm v průměru. Výtěžnost, o jaké si u většiny domácích strojů můžete nechat zdát.

 

Mohu k tomu říci jen tolik, že dvě hrušky jsem tímto postupem zvládl za méně než čtvrt hodiny a dostal z nich 4 dcl skvělé šťávy. Zkuste to taky!

Přejít do diskuze k článku 17 komentářů