Radar monitor (14/2010)

Z domova
V Bílém domě zřejmě zaměstnávají dobrého dramaturga, protože barokní inscenace podpisu odzbrojovací smlouvy mezi USA a Ruskem se odehrála v Praze zhruba rok po slavném Obamově projevu na Hradčanech, ve kterém sliboval svět bez jaderných zbraní. Reakce jsou různé, od Odstranění šrotu není odzbrojení, přes vyhlášení, že to posílí Obamovu morální autoritu (Nuclear pact to boost Obama’s moral autority), tvrzení, či spíše doufání, že Uzavření dohody START znamená odmítnutí protiraketového vyzbrojování Evropy, až po naděje zcela opačné, totiž že Jaderná dohoda nesmí podle ODS zastavit budování protiraketového štítu (kdo si přeje co je nabíledni). Osobně jsem toho mínění, že se jedná o gesto bez vojenského významu, ovšem se značným diplomatickým potenciálem.
O radiolokátor Arthur vedou spory, zatím se používat nebude: „Není použitelný v Česku, proto by měl být nasazen v Afghánistánu, tvrdí ministr obrany Martin Barták.“ To bylo minulý týden slávy a ejhle – pro nic. Jak to vlastně lapiduch (říká se tak doktorům na vojně, ne?) Barták myslel? Že v Česku bohužel právě neprobíhá žádná válka, nebo že armáda koupila za jeden a půl miliardy něco, co se v ČR vzhledem k jejím geografickým podmínkám nedá používat?
Ze světa
USA se vzdají vývoje jaderných zbraní: „Nová jaderná strategie USA, kterou v úterý představí americký prezident Barack Obama, podstatně zostří podmínky, za kterých Washington použije nukleární zbraně. (…) Obama podle listu popsal svou politiku jakou součást širších snah přimět svět, aby přijal jaderné zbraně jako překonané.“ A dost možná, že z pohledu USA jaderné zbraně skutečně překonané jsou. Pokrok se přece nezastaví jenom proto, že zrovna neprobíhá žádná velká válka.
Bulharsko by mělo hrát aktivní roli v budování raketového štítu v Evropě, říká bulharský premiér Bojko Borisov (Bulgaria should take active role in Europe missile shield, PM Borissov says). Jen ať si Bulhaři k sobě ten krám vezmou, když si myslí, že bez něho nebudou moci usnout. Ale nezávidím jim to, spíš je lituji. „Nová“ Evropa je jak vidno snaživá.
Rusko vyveze do Venezuely vojenský materiál za 5 mld. USD (Russia to export $5 bln of mil equipment to Venezuela).
Afrika nakupuje ruské stíhačky Suchoj: „Rusko dodá šestnáct stíhaček Suchoj Su-30 Alžírsku a dalších šest letounů stejného typu Ugandě.“
Izraelský tankový štít může změnit pravidla hry (Israeli Tank Shield Could be a Game-changer). Jedná se o miniaturní protiraketový systém, určený k individuální ochraně tanku, či jiného vozidla.
Bush prý věděl, že jsou na Guantánamu většinou nevinní. To je logické, kuchař přece také většinou ví, co dává do polévky.
Připomenutí dnes již dobře známé kauzy (skandál se z toho média bohužel udělat neodvážila):  Záznam ukazuje, jak americký vrtulník nad Bagdádem zabíjí civilisty. Byla to děsná prča. Dětské oběti prý komentovali „hrdinové“ slovy: „Nemají brát děti do války.“ Asi si ti chytráci nevšimli, že ty děti do války nikdo nebral, ale že to byli oni, kdo tu válku přinesl k nim.
Karzáí pohrozil Západu: přidám se k povstalcům! Tady někdo zapomněl svoji roli. Nápověda spí? CIA asi bude mít práci, je zde vážný kandidát na tragickou nehodu, či státní převrat.
Analýzy a komentáře
Casus belli a Spojené státy americké versus Írán: „K válce dochází ve chvíli, kdy útočník usoudí, že je dost silný na to, aby porazil soupeře a prosadil tak vůči němu a proti jeho vůli své záměry. Ve chvíli, kdy má útočník tuto jistotu, hledá se takový casus belli, který není skutečnou příčinou války, ale její záminkou. (…) Je to tak, že válka potřebuje patos, aby se do ní dali jedni lidé lépe vehnat a druzí, aby s ní aspoň souhlasili? Přiznat veřejně, že útočník hodlá utratit zabíjením lidí a ničením cizí země bilión dolarů, aby vydělal pět biliónů na ropě, je asi málo patetické na to, aby si lidé sedli večer k televizi, chroustali sušenky a pozorovali netečně, jak v některé vzdálené zemi planou ohně nad jejími městy. Proto je třeba jako casus belli připravit něco vznešeného, filmově působivého. Válka musí být vždy představena jako souboj Dobra se Zlem, jako ochrana hodnot, jako sebeobětování útočníka.“
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments