Radar monitor (16/2010)




Z domova

Monumentální úspěch zaznamenala česká diplomacie, která přesvědčila USA, že své jaderné zbraně z Evropy nestáhnou. Skutečně nechápu, jak si evropské státy, na jejichž území americké jaderné zbraně jsou, mohly myslet, že si budou o sobě rozhodovat samy? Je zde přece nová horlivá Evropa!

Jenom věční nespokojení ruští agenti z NE základnám, namísto aby ocenili prozíravost své vlády, vyzývají ministra obrany Bartáka k odchodu.  Vyjádření pana ministra, ač jej mám k dispozici, je bohužel nepublikovatelné s výjimkou citoslovcí  chichi a chacha.

Dokonce měli tu drzost napsat otevřený dopis premiéru Fischerovi a obtěžovat jej takovými hloupými otázkami, jako: „1) Jestliže jaderné zbraně podle vyjádření ministra obrany Bartáka „plní svůj odstrašující účel“, koho mají ve svém akčním radiu cca 1500 km odstrašit a čemu mají zabránit? 2) Má nebo měl ministr Barták minimální mandát např. usnesení vlády ČR k tvrzení, že ,,ČR je proti stažení amerických jaderných sil z Evropy"? Jestliže ano, žádáme o jeho zaslání. Pokud ke svému vyhlášení neměl ministr Barták žádný mandát vlády, a vystupuje tak proti zájmu občanů ČR žádáme jeho okamžité odvolání z funkce.  3) Na základě jakého jednání bylo takové stanovisko přijato, pokud to nebylo usnesením vlády? 4)Téma nestahování jaderných zbraní z Evropy bylo bodem programu jednání v Pentagonu, nebo tento bod byl zařazen naší vládou, či představitelem vlády ČR? 5) Jednala o tomto stanovisku vláda ČR s ostatními členy EU nebo evropskými členy NATO předtím, než zaujala zmíněné stanovisko?  6) Jaké jsou ony konkrétní „velitelské a pozorovací prvky“, které mají být umístěny v ČR? 7) Na jakých místech budou umístěny? 8) Pod jaké velení budou výše uvedené prvky spadat? Jaká má být funkce toho systému, kdo ho bude vlastnit, mít užívací, rozhodovací pravomoci?“

Ze světa

Obama také plánuje štít proti raketám. Lepší než Bushův: „Spojené státy se nevzdají plánu na vybudování protiraketové obrany v Evropě. Dokončen má být postupně ve třech fázích do roku 2018. (…) Projekt Bushovy administrativy podle něj chránil před raketovým útokem jen 75 procent území členských zemí NATO v Evropě. Obamův projekt pokryje 100 procent tohoto území a podle nových propočtů Pentagonu prý vyjde i levněji.“ Radar je mrtev, ať žije raketová obrana.

USA vypustily do vesmíru tajemného nástupce raketoplánů: „Tajný projekt automatické vesmírné lodi X-37B ve čtvrtek vzlétnul k prvním ostrým testům. Návratový raketoplán bez posádky vyvinula americká armáda. (…) Podle expertů se ale nejedná o projekt související s výzkumem vesmíru X-37B je podřízen vojenským hlediskům.“ Věk nevinnosti skončil, hvězdné války jsou definitivně zde a militarizace kosmu pokračuje. Někde (nemohu bohužel dohledat odkaz) se spekuluje o tom, že nový raketoplán-zbraň je určen k ničení či unášení nepřátelských družic.

USA nevyloučily útok na Írán, chystají speciální bomby: „Náčelník amerických spojených štábů admirál Mike Mullen nevyloučil, že by se proti Íráu použila vojenská síla (…) Podle Pentagonu už bylo na americkou leteckou základnu Diego Garcia v Indickém oceánu přemístěno několik set bomb na ničení bunkrů o váze 15 tun. Jsou schopné proniknout zesílenou betonovou stěnou o tloušťce 60 metrů a až pak explodovat. Mohly by být použity proti íránským podzemním laboratořím a zařízením, kde se obohacuje uran a vyvíjení jadrné zbraně nebo nosiče.“Jak že to říkal ten Švejk? Válka bude, víc vám neřeknu.

Iránské střely by mohly být schopny zasáhnou USA kolem roku 2015 (Iranian missile may be able to hit U.S. by 2015), ovšem nikoliv bez dostatečné pomoci ze zahraničí (je myšleno Rusko?), Irán však takové plány popírá (Iran denies plans to develop US-hitting missiles).

Írán si vyzkoušel pět nových typů raket při cvičení v Perském zálivu: „Podle vysokého íránského činitele jde o odpověď na "jaderné výhrůžky" Spojených států. Rakety země-moře a moře-moře byly vystřeleny simultánně na své cíle, uvedla televize bez dalších podrobností.“

Ázerbajdžán ruší manévry s USA a vítá Írán: „Ázerbajdžánská vláda odložila společné vojenské manévry ‚Regional Response 2010‘ s USA, neboť podle Baku je politika Spojených států v regionu řízena vlivnou arménskou lobby. Místo toho Ázerbajdžán uvítal, že řešení jeho letitého sporu s Arménií o Náhorní Karabach může zprostředkovat Írán.“ Posilování Íránu jako vedlejší produkt neohrabané americké politiky na Blízkém východě je zřejmě neodvratné.

Jižní Korea odmítá návrat amerických jaderných zbraní: „Ani pravděpodobnost, že Severní Korea může vytvářet svůj vlastní malý jaderný arzenál, není důvodem k tomu, aby se na jihokorejské území vrátily americké jaderné zbraně.“ ¨

Japonsko se drží plánu na vybudování společné raketové obrany s USA (Japan sticks to key missile-shield deal: U.S. general).

Japonci masově protestují proti americké vojenské základně na ostrově Okinawa (Mass rally in Japan against US base on Okinawa). Protestu se zúčastnilo na sto tisíc lidí.

Rusko zmodernizuje radarový systém protiraketové obrany (Russia to Modernize Missile Defense Radar System). V plánu je vybudování nových radarů, které mají nahradit stávající.

Cena za plyn? Ruská flotila zůstane na Krymu: „Ukrajina prodloužila Rusku smlouvu o pronájmu námořní základny u Sevastopolu. A to o rovných pětadvacet let. Jen díky tomuto ústupku se jí podařilo dosáhnout dohody o nových, výrazně nižších tarifech pro dodávky ruského plynu, kterou dnes s Moskvou uzavřela.“  Ukrajinská opozice (ještě nedávno vláda) to nějak nevydýchala a dohra v ukrajinském parlamentu byla ve znamení nadávek a násilí.

NATO chce budovat štít s Ruskem. Raději zbrojit s nepřítelem, než nezbrojit. Logika zbrojařů ne neúprosná.

Britové: V Afghánistánu vyhrát nelze a neměli bychom tam být: „Drtivá většina Britů je proti válce v Afghánistánu a silně si uvědomuje, že politické strany tyto názory odmítají zohledňovat, vyplývá z průzkumu veřejného mínění agentury ComRes pro deník The Independent.“ Mají štěstí, že jsou Britové, v Čechách by promptně dostali cejch komunistických ztroskotanců a ruských zaprodanců.

Bosna míří do NATO (Bosnia gets Nato membership plan).

Analýzy a komentáře

Jaderné odzbrojování a vyzbrojování se systémem PGS: „Prompt Global Strike (PGS), v přímém překladu pohotový globální úder je vojenská iniciativa Spojených států směřující k vývoji zbraňových systémů, které jsou schopny konvenčního úderu kdekoli na světě tak rychle, jako je v současné době možné provádět jaderný útok pomocí mezikontinentálních balistických raket.“  Viz též US May Deploy New Intercontinental Weapons System.

Jaderné zbraně a raketová obrana: dva pilíře strategie NATO/USA v Evropě (Nuclear Weapons And Interceptor Missiles: Twin Pillars Of U.S.-NATO Military Strategy In Europe).

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments