Radar monitor (18/2010)




Z domova

Plukovník, který kryl vojáky se symboly SS na helmách, je opět ve funkci. Ihned se však začalo mluvit o tom, že bude opět převelen. Za pozornost stojí ovšem vyjádření jednoho z důstojníků brigády: „Teď podle všeho v brigádě dojde k divokému vyřizování účtů s lidmi, kteří Procházku kvůli jeho jednání kritizovali. Odměňováni budou naopak jeho věrní, kteří se ho celou tu dobu zastávali. V tomto smyslu se ostatně po svém návratu už několikrát vyjádřil.“ Prostě profesionální armáda.


Brusel pohrozil Česku soudem kvůli výběru vojenských letadel: „Evropská komise ve středu pohrozila Česku soudem kvůli výběru vojenských transportních letadel CASA. Českou vládu podezírá z porušení unijních pravidel pro veřejné zakázky. Podle komise Česko mělo letadla vybrat na základě celoevropského tendru, ale místo toho o zakázce za 132 miliónů eur (zhruba 3,5 miliardy korun) rozhodlo bez výběrového řízení.“ Armáda zkrátka umí. Že by dědictví odborníka na úspory Kalouska?


Armáda mění hodnosti, jiné bude i jejich označení. Bude NATO-compatible (jestlipak dostanou i nějaké slušivé samolepky na čelo?). Už to působilo divně, že nemáme žádné mužstvo, a přitom vyšších důstojníků je tolik, jako kdybychom chtěli dobývat Čínu.


Ze světa

Americká základna na Okinawě zůstane, premiér se vzdal slibu voličům: „Japonský premiéra Jukio Hatojama v úterý uvedl, že není reálné uzavřít americkou základnu Futenma na ostrově Okinawa. Základna je přitom mimořádně nepopulární a její uzavření nebo přestěhování bylo jedním z klíčových témat, které loni pomohlo dříve opozičnímu Hatojamovi k vítězství ve volbách.“ To je vzor pro naše politiky pro případ, že by volby vyhráli s programem, který jejich řídícím orgánům nevyhovuje.


Přizvat Rusy k budování štítu je dobrý nápad (Top NATO soldier: ‚Brilliant‘ to invite Russia into missile shield), tvrdí gen. Stephane Abrial i, vrchní alianční velitel pro transformaci.  Pokud to tedy není naopak, protože podle velvyslance Ruska při nato D. Rogozina NATO nedokáže vybudovat štít bez pomoci (NATO Incapable of Developing Missile Shield Without Help, Russia Says).


Žádné oficiální rozhovory mezi USA a Bulharskem o raketové obraně se nevedou (No official talks on U.S. missile defense plans – Bulgarian ambassador), alespoň to tvrdí bulharský velvyslanec v Rusku Plamen Grozdanov. Že se nevedou oficiální rozhovory ještě neznamená, že se nevedou neoficiální. Pokud si dobře vzpomínám, u nás to bylo také tak, že se vlastně ani nejednalo, jen konzultovalo a ejhle – smlouva byla na stole a podepsaná.


Obrana proti raketám přijde Evropu na 200 miliónů eur: „Rozšíření nynější raketové obrany sil Aliance i na ochranu území a obyvatelstva členských zemí přijde asi na 200 miliónů eur (5,2 miliard Kč). Náklady projektu, který má schválit listopadový summit NATO upřesnil v Bruselu generální tajemník Anders Fogh Rasmussen. (…) NATO už buduje raketovou obranu našich ozbrojených sil.“ A je to. Štít bude, radary budou, rakety budou – i ten nepřítel nakonec bude. Zvláštní je jenom to, že se pořád mluvilo o tom, že se o štítu jedná a zvažují se přínosy a rizika, a najedou, aniž by proběhla nějaká diskuse či alespoň summit, se buduje.


Množství jaderných zbraní ve světě: USA odtajnily počet svých raket„2702 nasazených jaderných hlavic. Dalších přibližně 2500 se nachází ve skladech a dalších 4200 je určeno k demolici. USA mají ještě 15 000 plutoniových koulí schopných atomového výbuchu.“


Írán má k dispozici nové bezpilotní bombardéry vlastní výroby: „Írán vyvíjí různé typy bezpilotních prostředků všech druhů a kategorií různého určení a není pochyb o tom, že jeho domácí výzkum a vývoj v této oblasti zejména v posledních letech dosáhl významných výsledků. Zahraniční specialisty již mnohokrát překvapily použité technologie a nevšední konstrukční řešení.“


Jaderné mocnosti zastrašují mírumilovné národy (Nuclear powers ‚threaten peaceful nations‘ – Iran) – takové je poselství íránského prezidenta M. Ahmadínežáda světu. Myslím ale, že na osu Washigton-Tel-Aviv velký dojem neudělal. Ta pro íránský, údajně výhradně mírový, jaderný program pochopení nenalezne.


Slovenská armáda koupila dva české Turbolety: „Výhodou letadla L-410 je, že dokáže přistávat i na krátkých nezpevněných přistávacích drahách.“ Ale my musíme mít španělské, švédské a americké (ty sice ještě nemáme, ale pochybuji, že by nám prošlo žádné americké nekoupit).


Patnáct tisíc lidí pochodovalo New Yorkem a požadovalo jaderné odzbrojení: „Starosta Hirošimy šel (spolu se zástupy hodnostářů) v čele velkého průvodu k budově Spojených národu na setkání s komisařem OSN pro odzbrojení Sergiem Durantem.“


Slováci vyrobili Boženu k rozhánění demonstrací. Myšlena je varianta stroje na likvidaci nášlapných min, nikoliv sestra golema. Pozitivní je, že na rozdíl od své ženijní sestřenice nepoužívá cepy, ale štíty.


Jihokorejský ministr obrany slíbil severu pomstu za potopení lodi. Nakonec totiž bylo rozhodnuto, že potopenou korvetu torpédovala severokorejská ponorka, i když zatím nikdo vysvětlil, jak proklouzla pod nosem svým jižním sousedům i Američanům. Oni jsou ti Severní Korejci vůbec ďáblové, vždyť prý torpédovali ropnou plošinu Deepwater Horizon v Mexickém zálivu. I když žijí v naprosté izolaci, disponují zbraněmi, na které jsou Američané podle všeho krátcí.


Analýzy a komentáře

V Afghánistánu na věčné časy: „Oficiálně všechno vypadalo, jako by v otázce Afghánistánu konečně začala vítězit racionalita: vzduchem létaly lhůty pro odchod okupačních jednotek, objevila se i jakási ‚cestovní mapa‘ bůhvíkam a ve finále se konkretizovala nová strategie, která ovšem – jak se už stalo po devíti letech okupace zvykem – jen dál snížila laťku pro to, čemu se v Afghánistánu z pohledu NATO říká ‚úspěch‘.“


Afghánistán očima bývalého ředitele ISI: „Američané jsou poraženi. Není to nezbytně proto, že by jejich vojenská síla a moc byly oslabeny. Je tomu tak především kvůli tomu, že jejich vlastní lidé jsou unaveni a otráveni afghánským angažmá. V současnosti jsou vyčerpáni a únava představuje pro národ tu největší hrozbu. Neexistuje cesta, kterou by Američané v Afghánistánu mohli pokračovat.“

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments