Radar monitor (27/2009)

Z domova

Iniciativa NE základnám sbírala podpisy pod petici za referendum o radaru v Plzni (178 podpisů) a Olomouci (260 podpisů) .

 

V červnovém Interview B.T. s Alexandrem Vondrou (přepis je poněkud nekvalitní, ale za naši intelektuální elitu z ODS nemohu) tento nejaktivnější proponent radaru řekl: „Zrovna teď jsem byl ve Varšavě, minulý týden v Budapešti, dáváme dohromady nějaký papír pro prezidenta Obamu s Polákama, Maďarama, aby tady úplně neignoroval zájmy střední a východní Evropy." Chystá se nový zvací dopis? Protože nejkontroverznější téma ve vztazích silně proamerické (až nohsledské) Střední Evropy a USA je právě radar, respektive rakety. Ale když o to mají ti Maďaři takový zájem, ať si ho vezmou k sobě. V pořádku to sice nebude, protože s radarem spojená rizika (nezapomínejme, že se jedná o „cíl prvního pořadí ničení") se nijak výrazně nezmenší, přinejmenším pokud by si Maďaři postavili radar po českém vzoru kousek od Budapešti, ale co člověk nadělá, Maďaři jsou suverénní národ.

 

Ze světa

V souvislosti s jednáními o jaderném odzbrojení mezi USA a Ruskem, a zejména návštěvou amerického prezidenta Baracka Obama v Moskvě (začíná v pondělí 6. července), nabírají události kolem radaru na obrátkách, byť Česká republika je v této fázi zcela mimo hru, ostatně jako obvykle.

 

Zrušte radar v Česku, vzkázal Obamovi před cestou Putin: „Pokud Spojené státy zruší plány na protiraketový štít v Evropě, pak se naše vztahy s nimi pohnou kupředu. Jsme připraveni spolupracovat, od této americké administrativy hodně očekáváme."

 

Medvěděv věří v dohodu s USA o výstavbě protiraketového štítu: „Jsme přesvědčeni, že tato témata jsou provázána. [štít s jaderné odzrojení, pozn. ed.] Stačí ukázat zdrženlivost a schopnost kompromisu. A my se můžeme domluvit o základu nové smlouvy typu START a současně se dohodnout, jak se pohnout kupředu v oblasti protiraketové obrany."

 

Ministr zahraničí Ruska S. Lavrov vidí zlepšení rusko-amerických vztahů, ale je si vědom toho, že „to chce ještě čas" a varuje před předčasným optimismem.

 

Na druhé straně, snad aby to nevypadalo, že iniciativu převzali Rusové, Barack Obama žádá Rusko: Zapomeňte na praktiky studené války a zopakoval, že štít je namířen proti Íránu, nikoliv proti Rusku.

 

Podle ruských expertů ale Obama bude v Moskvě bránit štít, nevzdá se ho a nepřistoupí na spojování odzbrojovacích dohod s otázkou štítu: Mnozí ruští experti neočekávají, že USA upustily od budování štítu, bez ohledu na to, že byl tento projekt zahájen minulou americkou administrativou. Pavel Zolotarev, pověřený ředitel Institutu USA a Kanady na Ruské akademii věd, považuje takový obrat na americké straně za ‚nerealistický‘. Veškeré snahy o revizi štítu budou zadušeny (americko) domácí opozicí."

 

Každopádně spolupráce mezi USA a Ruskem je možná, jak ukazuje souhlas Ruska s tranzitem amerických prostředků pro válku v Afghánistánu. Souhlas se netýká vojáků a bojových prostředků, přesto jsou za něj Američané podle všeho rádi.

 

U italské Vicenzy se bojovalo. Kvůli základně USA: „Tisíce lidí se v sobotu sešly u italského města Vicenza. Důvodem jsou plány na rozšíření tamní americké vojenské základny. Protest se ale nakonec zvrhl v bitku s policií, z níž vyšly se šrámy obě strany.." Nezbývá než doufat, že v případě potřeby by Češi byli schopni a ochotni brát se za své zájmy stejně razantně.

 

Přední američtí vojenští činitelé jsou optimističtí ohledně dohody s Polskem, jde především o dohodu o pobytu vojsk (SOFA): „Pár měsíců či týdnů poté, co bude SOFA schválena, jsme schopni dislokovat v Polsku první baterii Patriotů," řekl admirál Mullen. Jak ovšem dodal, bude to pouze baterie cvičná.

 

Izrael se snaží zastavit prodej S-300 do Íránu. KLDR pokračuje v testech raket, v sobotu jich odpálila sedm.

 

Analýzy a komentáře

Kolik toho Rusko ví o vyjednáváních ohledně Manasu? ptá se David L. Stern. [Manas je americká letecká základna v Kyrgyzstánu, která byla nejprve z kyrgyzské strany uzavřena, aby se posléze USA s Kyrgyzstánem dohodly na jejím dalším provozu, pozn. ed.] Jde totiž o to, zda se Rusové, kteří dohodu o prosloužení provozu bez větších protestů akceptovali, na jejím vyjednávání podíleli, nebo byli postaveni před hotovou věc. Tedy zda platí: „Pokud byli Rusové součástí dohody, ptají se mnozí experti, co dostali na oplátku – zda to například nebyl souhlas USA s ústupem od rozmístění prvků NMD v Evropě." Nebo zda je situace taková, že: „Rusové koukali jako tele na nová vrata. Mysleli si, že nás vyštípali pryč, a my jsme jim to přitom pěkně nandali."


Protože radar je tématem geopolitickým, stojí za to připomenout i další geopolitické aspekty, které mohou – a velmi pravděpodobně i budou- mít vliv na budoucí vývoj. Ropa: důkaz změny ruské geopolitické strategie: „Strategické partnerství s Ruskem v rámci Šanghajské organizace spolupráce tak Rusko orientuje do Asie, kde neexistuje protiruská politická nenávist a jediné, čemu zde rozumějí, není "mráz přicházející z Kremlu", ale peníze – cena za barel ropy nebo 1000 kubíků plynu. Rusko bude potřebovat zoufale laciné a přitom kvalitní spotřební zboží, stejně jako zaměstnání pro statisíce nekvalifikovaných pracovních sil. Čína má dnes vysoce rozvojový potenciál a jediné, co nemá, jsou zdroje surovin a energií."

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments