Radar monitor 44/2010




Volby v USA mohou pohřbít dohodu Obama-Medveděv z Prahy: „V Republikánské straně, která v úterý ovládla Sněmovnu reprezentantů a posílila v Senátu – se dohoda těší menší podpoře než u Obamových demokratů. (…) Politika takzvaného "restartu" vztahů s Moskvou, prosazovaná současným prezidentem, v Republikánské straně moc sympatií nenalezla. Stejně tak jako loňské zrušení projektu protiraketové obrany v Polsku a České republice, které Obamovi jeho kritici vyčítají právě jako přílišný ústupek Rusku.“ Ale co, když tak nám zbude alespoň hezká vzpomínka na „teatro potentato“.

 

V Turecku probíhá bouřlivá debata o tom, zda má na své půdě přijmout protiraketovou obranu, či nikoliv (NATO missile defense is a dangerous, expensive and flawed system). Argumenty i tlak z vnější jsou podobné jako v České republice, stejné je i to, že štít je drahý, nebezpečný a děravý. Situace v Turecku je však o to vyhrocenější, že systém má být otevřeně namířen vůči sousednímu Íránu, se kterým chce mít Turecko dobré vztahy. Přesto oficiální turecká pozice zní, že Turecko nebude blokovat posuzování v NATO (Turkey Says It Won’t Block NATO Plan).

 

Státy Perského zálivu (Saúdská Arábie, Katar, SAE) rozšiřují vlastní raketovou obranu a chtějí nakoupit baterie Patriot (Persian Gulf Nations Plan Missile-Shield Boosts).

                                                                    

V Iráku byla umlčena televize, která uvedla, že útočníci, kteří přepadli křesťanský kostel, chtějí jednat, čímž se dostala do rozporu s oficiální verzí, podle které útočníci jednat nechtěli, a tak se na ně muselo zaútočit, což skončilo masakrem.

 

Evropa si nasimulovala totální kybernetickou válku: „Evropské počítačové sítě se dobrovolně podrobily simulovanému kybernetickému útoku. Cílem cvičení Cyber Europe 2010 bylo podle BBC zjistit, jak jsou jednotlivé země Evropské unie připraveny na podobnou pohromu a jak se vyrovnají s problémy v případě nedostupnosti některých systémů, nebo snížené průchodnosti některých spojení.“ Z toho, že o výsledcích se mlčí lze usoudit, že připravenost nebude valná. Už jenom když si vzpomenu, jakou paseku naděl jeden špatně nakonfigurovaný DNS server u jednoho marginálního českého providera… A to se můžeme na těšit i na útok nesimulované.

 

Vysoká cena vlastenectví : „Naše vojenské investice (Spojených států, pozn. red.) spíše vytvářejí nové teroristy, než by proti nim bojovaly, a to není špatný výsledek, pokud cílem je větší nestabilita jako záminka pro to, aby se výdaje na obranu udržely neskutečně vysoko, i když studená válka skončila před dvěma desetiletími.“

 

Nečekané námluvy mezi Íránem a Saúdskou Arábií: „Četné kontakty mezi Íránem a Saúdskou Arábií se však nekonají kvůli velkým zbrojním kšeftům nebo kvůli íránským jaderným plánům. Obě dvě země došly k závěru, že potřebují dosáhnout dohody ve dvou dalších otázkách, jež se týkají sféry vlivu v oblasti: Iráku a Libanonu. (…) Teď to vypadá, že Američané míří příliš vysoko. Skutečná hra se odehrává v rukou místních sil, které kreslí náčrtky strategické mapy, jež budou poté Washingtonu předloženy jako hotová věc.“

 

Zpráva, která zní v dnešní době až neuvěřitelně optimisticky: úmluva o kazetové munici funguje, státy bomby již likvidují. Ale nebojte, vše je v pořádku: USA se k dohodě nepřipojily.

 

Zaprodali jste nás nepřátelům, obvinil Rusko Ahmadínežád v reakci na rozhodnutí Ruska nedodat Íránu již nasmlouvané komplety S-300.

 

Britská vojska se po pětašedesáti letech stáhnou z Německa.

 

Britové s Francouzi do budoucích konfliktů pošlou společnou armádní brigádu a budou i společně testovat jaderné hlavice.

 
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments