Radar monitor (45/2009)

Z domova
Pokud si někdo myslel, že to máme za sebou, měl by se probrat ze sna. Radar nezemřel, ale jenom zmutoval do podoby ještě strašidelnější a situace se stále zhoršuje.
 
Nejprve zde máme přímo učebnicový příklad „nabídky, která se neodmítá.“ Američané něco chtějí, ale nám nabízejí, že jim můžeme vyhovětUSA nabídly ČR spolupráci na protiraketovém deštníku: „Zapojení České republiky do nového amerického systému protiraketové obrany se může pohybovat směrem ‚technické spolupráce!, ale i ‚zapojení určitých zařízení‘ řekl náměstek amerického ministra obrany Alexander Vershbow. Podle něj se bude jednat o radarový ‚hardware‘ a americká strana předala Česku ‚několik konkrétních návrhů‘, jak by taková spolupráce mohla vypadat.“ Už slyším, jak u některých mých abonentů bouchají zátky od šampaňského.
 
Podle jiné zprávyAmeričané nabízejí Česku data z radarů protiraketové obrany:„Česká armáda by mohla v budoucnosti sledovat vzdušný prostor pomocí amerických radarů.“ Že by z radarů umístěných na našem území? Jak šlechetné!
 
Americká rozvojová pomoc je jako chobotnice – jedno chapadlo přišlápnete a tucet ještě vypasenějších mu přijde na pomoc.
 
Na závěr zpráv z horší společnosti skutečný bonbónek – Do Prahy v tichosti míří Američané s náplastí za radar. Z tohoto článku prýští pohrdání českou veřejností takovým proudem, až se mi na podlaze udělala loužička. Už ten nadpis – míří s náplastí za radar – sugeruje, že zrušení radaru je tragická ztráta, kterou trpí celý český národ, ale kterou se hodní Američané pokusí zahojit. Mínění cca 70% Čechů, kteří radar nechtěli, je zcela ignorováno a nahrazováno postojem vládnoucích elit.
 
„Zatímco Biden přijel vysvětlovat zmařený pokus postavit v Brdech americkou radarovou základnu a ujistit Čechy, že budou součástí nového protiraketového deštníku, delegace přijíždějí mluvit o konkrétních plánech.“
Zmařený“ – opět z mnoha možných slov vybráno to, které evokuje ztrátu a neúspěch, opět se zcela ignoruje většina, která nechtěla být součástí žádného deštníku.
 
„Tématem schůzky bude podle informací Aktuálně.cz možné umístění velitelství nového systému protiraketové obrany v České republice a taky možné umístění raket v Česku.“
Přesně v duchu hesla, ať je to, co je to, hlavně že je to americké, i kdyby to měla být skládka toxického odpadu. Za pozornost stojí i to, jak je umístění raket, o kterém se ještě nedávno skoro nemluvilo, bráno stále více jako samozřejmá a přirozená alternativa. Zlé ruské rakety uvolnily místo hodným americkým. Jestlipak je budou vítat chlebem a krojované děti?
 
„Kolem velitelství se utvořila řada mýtů, zatím taková nabídka pro Českou republiku neexistuje.“
Další z příkladů podprahové manipulace – „nabídka“. Pokud po mne někdo něco žádá, mám nad ním moc, protože mohu odmítnou. Ale nabízí-li někdo něco mně, má moc on nade mnou, protože mi to nemusí dát. Horst Fuchs to sice ještě není, ale mnoho nechybí. Propracovaný systém PR a manipulace vše spolehlivě válcuje.
 
„Politici z ODS i ČSSD mimo záznam připouštějí, že Američané budou chtít s Čechy jednat taky o novém plánu protiraketové obrany. Minimálně po nich chtějí zatím neoficiální záruky, že s takovým plánem budou nejsilnější strany souhlasit, ať už ve volbách zvítězí ODS či ČSSD.“
A kde je parlament, kde volební programy, kde voliči a volby? Jak mohou politické strany dohadovat něco, co podle pravidel nemohou zaručit? Ach ovšem, já zapomněl: jak jde o zájmy USA, musí jít všechno stranou, zejména demokracie (nebo hra na ni) a přidružená veteš. Doufám alespoň, že ve volebních programech pro příští volby bude mít každá strana jasně napsáno vojenské vazalství k USA ano/ne. Ale to doufám asi marně, známe přece své politické pappenheimské.
 
* * *
 
Opravená strašická škola je největší akcí za „radarové“ peníze. Radar nebude a další úplatky nejsou zatím potřeba, přesto vláda ještě několik milionů ze slibované více než miliardy rozdá.
 
Klaus: Rusko nelze srovnávat se SSSR, Medvěděv není Brežněv. Malé bezvýznamné plus pro pana prezidenta, na generální rusofóbní linii „strany a vlády“ se ani tímto nic nemění.
 
S inovovanou verzí české státní hymny, která lépe odpovídá současné podstatě naší státnosti, přichází Kalendář Míši a Ríši: Vznik republiky.
Ze světa
Čína radikálně mění postoj ke zbraním v kosmu: „Vysoce postavený představitel čínského vojenského letectva Sü Čchi-liang prohlásil, že militarizaci kosmu nyní považuje za ‚historicky nevyhnutelnou‘, (…) Odvolal se přitom na americký technologický koncept Revolution in Military Affairs (RMA) z Bushových dob – a nepřímo tak upozornil na kontinuitu Obamovy politiky v této oblasti. (…) musí čínské letectvo vypracovat koncept kosmické bezpečnosti, definovat vlastní kosmické zájmy a vybudovat kosmické síly. Převaha v kosmu prý umožní zemi kontrolovat válčiště na zemi i na moři a poskytne strategickou výhodu.“
 
USA a Kolumbie podepsaly smlouvu o vojenských základnách: „Spojené státy a Kolumbie podepsaly smlouvu, která má rozšířit přítomnost amerických vojsk v Kolumbii. Znění smlouvy nebylo doposud zveřejněno. Podle zodpovědných činitelů však tato dohoda Spojeným státům umožní během nadcházejících deseti let používání sedmi kolumbijských vojenských základen. Dále pak bude mít na kolumbijské půdě povolení pro osm set amerických vojáků a šest set amerických soukromých dodavatelů a žoldnéřů. Ti všichni mají také podle smlouvy požívat diplomatické imunity před zákonem.“
 
Gorbačov: O Lisabonu i radaru rozhodují sami Češi: „Odvolání plánů na výstavbu amerického radaru i dění okolo ratifikace lisabonské smlouvy v Česku podle bývalého sovětského prezidenta Michaila Gorbačova svědčí o tom, že o svých záležitostech rozhodují sami Češi (…) Češi se postavili proti umístění radaru, a s tím se muselo počítat. Postavili se (proti radaru) v průzkumech veřejného mínění. A například pro lisabonské řešení se také sami Češi vyslovili. V Česku demokracie funguje – konají se volby, působí demokratické instituce.“ Cha chá… pan Gorbačov má o české realitě velmi naivní představy. Češi nerozhodli o ničem, Češi jsou poslušní. A ještě jsou na to pyšní a jejich politická reprezentace se bije v prsa, že by jim ani o ničem rozhodovat nedovolila. Jářku demokracie.
 
Ruská vojenská rozvědka věští novou válku s Gruzií: „podle zjištění [GRU] zásobují státy NATO, Ukrajina a dokonce Izrael Gruzii zbraněmi.“
 
Rusové v září cvičili atomový útok a vylodění v Polsku. Poláci se sice čertí, ale nemají proč, svojí angažovanou loajalitou k USA ze sebe dělají logický a legitimní cíl případných ruských operací. Což samozřejmě platí i pro ČR.
 
Japonský koaliční partner odmítá zachování americké základny, proti zachování americké základny na japonském ostrově Okinawa protestovaly i tisíce Japonců.
 
Generální štáb ruského námořnictva se prý honí za přízraky, když kupuje francouzské bojové lodě a plánuje modernizace, aniž by měl jasno v tom, proč vlastně.
 
Itálie odsoudila americké agenty CIA za únos Osamy Moustafy Hassana Nasra. Samozřejmě v nepřítomnosti, protože je Američané samozřejmě odmítli vydat.
 
Írán varuje Moskvu před zdržením v dodávce protileteckých kompletů S-300. Moskva údajně neplní své sliby, což by podle Íránu mohlo mít dopad na vzájemné vztahy. Írán prý testoval složitou zbrojní jadernou technologii.
 
 
 
 
Analýzy a komentáře
Stín za americko-izraelským cvičením: „USA a Izrael procvičují vzájemnou spolupráci pro případ, že Izrael napadne Írán a ten se bude bránit“, což se ale nemělo dostat ne veřejnost, alespoň ne teď.
 
Daniel Ellsberg: Obama se obává revolty armády: „Prezident patrně autorizuje značné posílení amerických jednotek v regionu, řekl Ellsberg, neboť se obává revolty vojenských špiček, pokud by jejich požadavky na dodatečné posily odmítl.“
 
0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments