Radar monitor 48/2009

Ze světa

USA se dohodly s Polskem na rozmístění amerických vojáků (US reaches deal on troops in Poland: spokesman): „Spojené státy a Polsko se dohodly na podmínkách přítomnosti amerických vojáků v Polsku, takže rozmisťování baterií Patriot může začít příští rok."


Google odhalil čínské „oči" nad Ruskem (Google Reveals Chinese Eyes On Russia): „Google Earth odhalil další čínský radar BMEW (Ballistic Missile Early Warning, radar včasné výstrahy) blízko její západní hranice. Čína o tomto zařízení nikdy nic bližšího neoznámila a je možné, že jde o součást protisatelitního (sic!) bojového systému. Google Earth nyní ukázal, že Čína buduje další podobné zařízení, tentokrát pravděpodobně namířené proti Rusku, určené k odhalení jakéhokoliv ruského útoku balistickými střelami."


Šéf NATO přihřívá radarovou polívčičku (Nato chief mulls missile shield): „NATO ochrání své členské státy a jejich obyvatelstvo protiraketovým štítem v případě, že Írán získá jadernou bombu. (…) Nyní zvažujeme možnosti instalování raketové obrany, která bude pokrývat i Evropu."


Bulharsko očekává nové návrhy ohledně protiraketového štítu (Bulgaria Expects New US Ideas on the Missile Shield): „Bulharské ministryně zahraničí Rumjana Želeva na návštěvě v USA prohlásila, že Bulharsko má zájem účastnit se rozhovorů o nové podobě protiraketové obrany."


Írán ustupuje, připustil obohacování svého uranu v zahraničí. Írán musí přestat obohacovat uran v utajeném provozu, rozhodla MAAE. Írán chce omezit kontrolu OSN nad atomovým programem:„Iránský parlament vyzval tamní vládu, aby předložila plán na omezení spolupráce s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (IAEA)." Írán chce vybudovat další zařízení na obohacování uranu: „Íránská vláda schválila výstavbu deseti nových zařízení na obohacování uranu. Prvních pět se má začít budovat do dvou měsíc."


Izrael zbrojí pro válku s Íránem (Israel readying new arms to meet Iran challenge), mezi nově pořízenými zbraněmi je pokročilý protiraketový systém a dvě ponorky, schopné nést jaderné střely.


Podle Íránu USA a Izrael tlačí na Rusko, aby mu nedodalo S-300 (Iran Says U.S., Israel Are Pressing Russia to Halt Missile Sale).


Japonská vláda našla jadernou smlouvu s USA: „Nedávno zvolený nový japonský kabinet nyní oznámil, že našel dokumenty, které prokazují, že Japonsko v roce 1960 skutečně podepsalo s USA tajnou dohodu, která americké straně umožňovala přepravu jaderných zbraní přes japonské území." To je samozřejmě něco, co Japonská veřejnost, která má stále v živé paměti Hirošimu a Nagasaki, nese velmi úkorně. Však byly také dohody tajné.


Dohodu o jaderném odzbrojení Rusko s USA letos uzavře, tvrdí Kreml: „Rusko a USA asi nepodepíší novou dohodu o jaderném odzbrojení do 5. prosince, kdy vyprší platnost smlouvy START. Uvedla to ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenované zdroje. Kreml poté oznámil, že tento termín se nestihne, ale do konce roku smlouva podepsána bude."


USA jdou dál proti zákazu nášlapných min: „Spojené státy nepřipojí svůj podpis k zákazu nášlapných min, kteroužto konvenci podepsalo už 156 zemí." Jistě, přece se největší rváč a agresor nenechá omezovat.


Pákistánský premiér varuje před vysláním dalších amerických vojáků do Afghánistánu (Pakistan’s Gilani warns Obama over US Afghan troop plan): „Pákistán varoval USA, že vyslání dalších vojáků do Afghánistánu ohrozí jeho jihovýchodní oblasti. Pákistánský premiér Gilani se obává, že by to mohlo vytlačit afghánské militanty přes hranici do pákistánské provincie Balůčistán."


Prezident Pákistánu předal kontrolu jaderného arzenálu premiérovi: „Pákistánský prezident Ásif Alí Zardárí převedl pravomoci ohledně kontroly jaderného arzenálu na úřad premiéra. Učinil tak prý kvůli kritice, že disponuje přílišnou mocí, uvedla dnes agentura Reuters."


USA prý měly v roce 2001 bin Ládina na dosah, ale nelapili ho, protože za ním vyslaly místo tisíců, kterými disponovaly, jen několik desítek vojáků speciálních jednotek. Bin Ládin unikl a válka v Afghánistánu stále pokračuje. Nabízí se otázka, zda cílem USA náhodou nebyla spíše válka sama, než lapení bin Ládina.


V USA zatkli Slováky. Prodávali rakety Hizballáhu: „Tři občany Slovenska libanonského původu zadržela americká FBI. Trojice mužů, která má trvalý pobyt v Trnavě, se údajně pokoušela nelegálně zakoupit a převézt zbraně, včetně protiletadlových střel, do Sýrie."

Tálibán otevřel novou frontu na severu Afghánistánu. Německý generál rezignoval kvůli smrtícímu náletu na afghánské civilisty. Británie nechala mučit své občany v Pákistánu.


Analýzy a komentáře

Obamův plán na posily v Afghánistánu znamená, že USA zůstanou bez vojenské zálohy: „Pokud prezident Obama vydá rozkaz k přesunu dalších 30 000 až 40 000 vojáků do Afghánistánu, pak prakticky všechny dostupné brigády US Army vyšle do války, zanechá jen málo jednotek v záloze pro případ nepředvídaného mimořádného stavu a dál zatíží síly, které od roku 2002 čelily opakovanému bojovému nasazení. Podle armádních zdrojů citovaných listem Washington Independent bude v prosinci 2009 k dispozici k nasazení zhruba 50 600 vojáků v aktivní službě tvořících 14 bojových brigád, a nějakých 24 000 příslušníků záložní Národní gardy. Všichni ostatní vojáci a gardisté jsou už buď v Iráku, nebo v Afghánistánu, případně se zotavují po předchozím nasazení."


Britský generální prokurátor: Válka v Iráku byla porušením mezinárodního práva: „Nyní vyšlo najevo, že britský generální prokurátor Lord Goldsmith, nejvýznamnější právní odborník Blairovy vlády, varoval Blaira, že svržení Saddáma Husajna by bylo porušením mezinárodního práva. 29. července 2002 prý lord Goldsmith napsal dopis Blairovi, v němž varoval, že plán na invazi, vypracovaný společně s Georgem Bushem, má vážné problémy. V Goldsmithově dopise se zdůrazňovalo: 1. I když předpisy OSN dovolují "vojenskou intervenci na základě principu sebeobrany", v případě Británie to neplatí, protože ji Irák nijak neohrožuje. 2. OSN sice v některých případech povoluje "humanitární intervenci", ale pro Irák to neplatí. 3. Bude velmi složité spoléhat na předchozí rezoluce OSN z devadesátých let, které schválily použití síly proti Saddamovi."


Evropská armáda na pochodu:  „Itálie chce prosadit vytvoření jednotné evropské armády a posílit tak pozici EU ve světě." Znepokojující je, že s touto armádou se i nadále počítá jako s pomocným sborem pro USA:„Jednotná evropská armáda by navíc vyřešila i organizační problémy s USA. Otázky týkající se posilování jednotek v zóně konfliktů by se řešily rychleji, neboť by se Američané nemuseli obracet na každou zemi EU zvlášť." Implicitně se zde předpokládá, že americké žádosti bude automaticky vyhověno.


Politologové oznamují propad pověsti USA ve světě: „Pověst Spojených států ve světě poklesla podle předních odborníků na politiku během uplynulých deseti let na úroveň doby studené války. (…) Příznivý obrat sice nastal poté, co prezident Barack Obama slíbil „obnovit pověst Ameriky", ale důvěra v něho se zjevně dostává do rozporu s nepříznivým postojem vůči americké zahraniční politice. (…) Pověst Ameriky poklesla podle zprávy nejvíce na Blízkém východě a v Evropě, ačkoli autoritářské režimy na (…) V Evropě vzrůstá povědomí evropanství a ‚vědomí politické snahy odpoutat Evropu od americké politiky‘."

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments