Stručně ze světa 6/2009

Zvítězí letos Porto Alegre? Tradiční symbolický střet mezi Světovým ekonomickým fórem v Davosu a Světovým sociálním fórem, které se spojuje s místem prvního setkání v Porto Alegre, vyhrává obvykle prvně jmenované. A nejde jen o důsledky: projevům, schůzím i kdejaké kratochvíli prominentních hostů švýcarského letoviska se věnuje tradičně kdekdo, zatímco dílnám, seminářům a navazování spolupráce mezi nadšenci z celého světa jen specializované časopisy. Letos se zdá, že by se situace mohla otočit. Logicky: je krize. Vyslat do Davosu řadového delegáta přijde na padesát tisíc dolarů, skupinku na půl milionu. Především ale o názory dravých investičních bankéřů a neoliberálních teoretiků – tradičního to osazenstva místních schůzí – poklesl zájem. A tak upadá i Davos. Dokonce i ony známé angažované hvězdy ze světa uměleckého průmyslu letos účast odmítly. Z titulku „No Bono, No Angelina“, který vévodil zpravodajské nabídce AP po řadu hodin, lze odtušit mediální reakci. Nakonec mohli být novináři rádi, že jim před objektivy vysupěl Recep Erdogan. Naopak do Belému, správního města v džungli na severu Brazílie, dorazilo na Sociální fórum ke sto tisícům návštěvníků ve výborné náladě: rozložení sil a váha bohatství se konečně hýbe, nejspíš dojde i k posunům v systému. Co vše si od tohoto fóra slibovat? Ještě uvidíme. I Literárky mají v Belému dopisovatele. Pokud jde ale o revoluci, zatím prý nic moc: duch Porto Alegre chce měnit svět klidně, postupně a spíše zdola. Duch Davosu už příležitost jen tak nedostane.

Americké lesy hynou. Na vině je klima. Podle odborníků z Washingtonské univerzity (WU) se mortalita amerických lesů v posledních dvaceti letech zdvojnásobila. Pro laika je to šok: staré stromy hynou ve dvojnásobných počtech, přírůstek se nemění… lesy tak zmizí co nevidět. Dle profesora Jeremyho Franklina, vědce, který skupinu z WU vedl, se ovšem ve vědeckém světě o žádné překvapení nejedná: o zrychlujícím se úbytku stromů se ví již od půle devadesátých let. Dosud však nebyla objasněna příčina. Teprve Franklinově kolektivu se podařilo očistit všechny podezřelé: kyselé deště, dusičnany i přízemní ozón; všechny až na jednoho: proměnu globálního klimatu. V posledním čísle časopisu Science profesor Franklin vysvětluje: od roku 1980 se klima ohřálo o polovinu stupně Celsia. Tím se prodloužila letní sucha, rozšířily požáry, ubylo sněhu, který vždy na jaře roztává, a také se rozmnožil lýkožravý hmyz. Důsledky postihují všechny dřeviny bez ohledu na výšku, druh, stáří i lokalitu. Liší se jen závažnost poškození. Dle Thomase Veblena, profesora z Coloradské univerzity, který se tématem rovněž zabývá, lze největší zhoršení pozorovat v Britské Kolumbii (jihozápad Kanady) a na severozápadě USA. Staré javory a borovice tu budou přímo ohroženy vyhubením již za čtyři roky. „Není to pochopitelně tak, že by na místě uhynulých stromů nic nevyrostlo,“ konstatuje Veblen. „Trouchnivějící dřevo však uvolňuje uhlík a mladé dřeviny jej zdaleka tolik nestráví. V posledku může dojít k posílení skleníkového efektu, jež zatím nepředvídáme.“ Navíc je téměř jisté, že se nejedná pouze o americký problém, doplňuje kolegu nepřímo Franklin. Stromy v deštných pralesech jsou na změny mnohem citlivější. Dnes rostou převážně v oblastech s průměrnou teplotou pětadvacet až šestadvacet stupňů Celsia. V pásech s osmadvacetistupňovým průměrem či teplotními výkyvy už nenajdeme téměř žádné. Optimistické modely klimatického vývoje předpovídají nárůst o dva stupně do konce století. Dle realistických překročíme dvoustupňový práh už za třicet let.

Jak pokračuje… čínsko-tchajwanské sbližování? V sobotu 24. ledna měli v tchajpejské zoo velkou slávu: dvě pandy velké z Pekingu, údajně zvláště inteligentní, byly konečně představeny veřejnosti. I když, veřejnosti: ve zvláštním pavilonu postaveném zvláště pro vzácné medvědy snímaly kamery zvláště prezidenta Ma Jing-ťioua, jeho ochranku a pět set vybraných sirotků či postižených. Ale to nic: míšové se mají čile k světu, měsíční karanténa je příliš nepoznamenala. S politickými vyhlídkami Tchaj-wanu je to horší. Prezident Ma se zjevně rozhodl nenaslouchat obavám ostrovanů, kteří si příliš zvykli na svobodu, a hodlá Tchaj-wan s pevninou sbližovat stůj co stůj. Některé z přelomových smluv již vstoupily v platnost. Jiné se kvapně dokončují. Stoupenci plné tchajwanské nezávislosti protestují soustavně už od října. Také před zoo se jich sešlo dost. Málo však platné: Tchuan tchuan a Jüan jüan (spojení obou jmen Tchuan-jüan lze přeložit jako opětovné šťastné setkání a zároveň happy-end) jsou přeci tak roztomilí.

Převzato z Literárních novin

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments