Srpen 01, 2012
Před asi půl rokem jsem si začal péci normální domácí chléb z kvásku, důvodem byl totální odpad, jaký dodávají velké pekárny do obchodů (bohužel mám dost omezený výběr nákupních možností a nemám čas jezdit denně pro čerstvé pečivo nějakých sedm kilometrů). Nyní si zakládám nový kvásek – v teple jsem neuhlídal svůj původní – a v mezičase jsem navštívil obchod a zakoupil lahodnou čerstvou malou Šumavu. Domácí chléb mi vydrží pět až šest dní. Samozřejmě po upečení a první den je výtečný, ale později je od druhého dne odpoledne až do toho pátého dne stále stejný a chutný. Přechovávám ho v chlebníku zabalený do utěrky. Totéž jsem učinil s koupeným chlebem.
Takto vypadá čtvrtý den lahůdka z velkopekáren:
Oceňuji iniciativu "velkopekárníků," aby bylo pečivo v obchodech rozlišováno. Ale kromě cedulek "rozpečený" a "čerstvý" bych také rád, aby se objevil i nápis "penicilínový". Jako spotřebitel mám právo vědět, co se mi v mém chlebníku bude líhnout.
P. S.: Právě ve zprávách proběhla informace, že díky slabší sklizni tyto lahůdky podraží…
P. P. S.: Inspirován diskusí doplňuji ještě odkazy:
Chleba závisí především na kvásku, ten si můžete koupit nebo vyrobit. A pak už jen stačí upéct, a to klidně v troubě.
Převzato z Modré Šance