Military monitor 18/2011

Americký protiraketový štít bude v Rumunsku: „Rumunská nejvyšší rada obrany rozhodla po dohodě s Američany, že stanoviště protiraketových střel bude na bývalé letecké základně v obci Deveselu asi 230 kilometrů západně od metropole. (…) Na základně, která má podle dřívějších prohlášení fungovat v roce 2015, bude rozmístěno asi 200 amerických vojáků, maximálně jich tam může být 500.(…) V zemi by tak do roku 2015 mělo být rozmístěno celkem 24 pozemních antiraket typu SM-3.“ (Jenom upozorňuji na těch 230 km od metropole, a teď to s rovnejte s tím, jak daleko jsou Brdy od Prahy.) To se samozřejmě nelíbí Rusku, které plánuje jistá blíže nespecifikovaná protiopatření (Russia may counter U.S.-Romanian missile shield deal – lawmaker)

 

Francie otočila, příměří v Libyi by mělo být i bez demise Kaddáfího. Vzhledem k pokračující kampani NATO to asi nelze chápat jinak, než že ve hře je i nedobrovolná demise pana Kaddáfího ze života. Pěkný precedens i s efektním bryskním úklidem těla-důkazu do moře zajistili američtí SEALS.

 

Jsou Spojené státy unaveny válčením? Americký lid snad i ano, ovšem americké elity evidentně v žádném případě. A tak se válčí a bude válčit dál a jediné, co se s tím dá dělat, je doufat, že ne u nás.

 

Bezpečnostní rada státu projednala Bílou knihu o obraně (to je ten plán, jak definitivně zrušit AČR za jejího současného zachování a jak ji transformovat z jakés takés vojenské síly na megatunel). Vláda ji vzala na vědomí a uložila její dopracování, tj. opravu interpunkce a nalezení dalších míst, kde by se daly vyhodit peníze oknem (přece to nedají na platy hasičů, to by nebyla žádná reforma).

 

Usáma, kam se podíváš. Třeba já teď raději neotvírám žádné konzervy.

 

Moderní sofistikované a vysoce humánní vyšetřovací postupy si zaslouží malé PR: CIA se dostala na stopu bin Ládina i díky mučení vězňů z Guantánama. Pokud to nechápete, tak slušní, mírumilovní, zodpovědní a demokraticky smýšlející občané mučení schvalují a váží si těch obětavých a těžce pracujících holomků z tajných služeb, kteří pro ně a za ně mučí.

 

Letoun Casa měl opět problémy, armáda zastavila jejich provoz. Tomu říkám dobře investované tři miliardy. Jenom nevím, jak si armáda zodpoví, že z toho zastaralá a nedemokratická ruská technika opět vychází jako lepší.

 

Pákistán hrozí Američanům silou, budou-li útočit na jeho území. Myslí to snad tak, že se Pákistán silně pokloní? Vzhledem k tomu, co vše už Pákistán od USA snesl, je na vzpouru trochu pozdě. Ale zase na druhou strana, střet dvou jaderných mocností by mohl být zajímavý.

 

 

Na havarovaný supertajný vrtulník USA mají zálusk jiné země. Usámu Američané sice možná chytili, ale uteklo jim při tom něco mnohem cennějšího – informace.

 

Jiří Maštálka: Ve zcela nové podobě se znovu otevírá klasické téma předcházejících generací socialistů a komunistů – Potřebujeme armádu?: „Z Armády České republiky se stala instituce, která není zaměřená na obranu naší vlasti, ale na plnění úkolů v misích NATO do zahraničí. Misí, které, jak jsem uvedl, jsou v rozporu s našimi národními zájmy. V tomto pojetí je stálá armáda zbytečnou finanční zátěží, kterou navíc doprovází nekonečný propletenec korupčních skandálů. (…) Co potřebujeme, je posílení integrovaného záchranného systému o skutečné profesionály vybavené odpovídající technikou. A případně miliční výcvik pro systém typu národní gardy. Neprotřebujeme žoldnéře-dobrodruhy.“

 

Tak jsme se přece dočkali, česká policie poprvé v historii obvinila podezřelé z podpory terorismu. Hurá, sláva, už jsme dospělí, už patříme do demokratické party.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments