„Obamánie“: Barack Obama – neocon v kůži beránčí

Květen 30, 2011

Přiznám se – byl jsem jedním z asi 5,9 miliard lidí na celém světě, který byl původně uchvácen, okouzlen, nalakován, říkejte tomu jak libo „prvním americkým černošským prezidentem“ Barackem Husseinem Obamou.

Ale kdo na téhle zeměkouli nebyl?

Po osmi krutých letech, kdy jsme byli samozvaným „válečným presidentem“ vláčeni kolem celé planety ve snaze dopadnout příšery, bylo příliš snadné nechat se zlákat na Obamovo přeslazené poselství Naděje a Změny.

Věřili jsme, že Bushova léta byly nešťastné a velmi neamerické anomálie a Obama by mohl vrátit pořádek do našeho amerického domu. Ano, sedneme si s tyrany a budeme s nimi diskutovat; budeme přísní na nadnárodní korporace; postavíme dlouho zapomenutá drsná individua tam, kde mají své místo ve vesmírném řádu věcí. S triumfálním zvolením Baracka Obamy to vypadalo jako kdyby v Americe, která právě prošla nejdelší, nejtemnější noci ze své historie, právě nastalo nové ráno.

Rozhodně, potřeba věřit tomuhle podvodu a hysterie byla tak silná, že dokonce přinutila jinak inteligentní lidi v Nobelově nadaci připíchnout vavříny míru na Obamova prsa v té samé době, kdy američtí vojáci dřepěli v zákopech na dvou frontách.

Mezinárodní společenství už není zamilované do Obamy, tedy alespoň ne tak, jak bylo před třemi lety. Americký prezident může stále svým šarmem na tiskové konferenci vyrážet dech a pronášet podmanivé řeči pomocí neviditelné čtečky, ale kouzlo těch raných dob, kdy Změna byla tak blízko, že jsi téměř mohl natáhnout ruku a dotknout se jí, se vypařila.

Obamánie zdegradovala na „obamanickou depresi“.

Britové prozradili své niterné pocity o Vrchním americkém řečnícím veliteli, když se rozhodli pro poťouchlé kódové označení pro Obamovu nedávnou návštěvu Spojeného království.

Daily Mail k tomu píše: Existuje více lidí, kteří chěli označit Baracka Obamu za „šibala“, ale teď bude mít britská policie možnost tak učinit, aniž by za to dostala důtku. Je to tím, že Scotland Yard vyvinul pro amerického prezidenta kódové jméno „Chalaque“ pro bezpečnostní potřeby během jeho nadcházející návštěvy Spojeného království 24.- 26. května.“

A co slovo „Chalaque“ přesně znamená? Daily Mail citoval pandžábsky hovořícího člověka, který řekl, že toto slovo se obvykle používá, „když chceme znevážit postavení někoho, o kom si myslíme, že je příliš vyčůraný“.

Ačkoli Scotland Yard říká, že jméno bylo vybráno náhodně z nějakého drzého superpočítače, tato charakteristika se zdá být příliš přesná na to, aby to byla pouhá náhoda. Kromě toho, dokonce i v případě, kdyby program vygeneroval opravdu přiléhavé označení, britské orgány mohly snadno nechat počítač, aby proces zopakoval.

Každopádně není třeba kódového označení, když prostý popis skutečnosti je mnohem účinnější.

Zátoka Guantánamo

Nesčetné jsou nesplněné sliby Baracka Obamy, ale neschopnost zavřít vězení v zálivu Guantanamo je nejvíce do očí bijící a neodpustitelná. Nejenže toto vězení, které se nachází v zapadlém koutě komunistické Kuby, naráží na demokratické principy, ve skutečnosti posloužilo ke zvýšenému odhodlání nepřátel Ameriky kvůli nelidskému zacházení s vězni, z nich někteří jsou nevinní.

Podle zprávy Human Rights Watch Washington ignoroval standardy lidských práv při svém zacházení s osobami podezřelými z terorismu. Odmítl uplatňovat Ženevské konvence pro válečné zajatce z Afghánistánu a zneužil označení „nelegálního bojovníka“ k přesunu podezřelých z trestných činů na americkou půdu.“

Amnesty International vydala 25. května výroční zprávu, v níž označila toto vězení za „novodobý gulag“.

Mezitím to prominentní soudce Lord Steyne ve Spojeném království nazval monstrózním selháním spravedlnosti se zdůvodněním, že „Armáda se chystá hrát roli státního zástupce a obhájce, soudce, a když jsou uloženy tresty smrti, i popravčích. Přelíčení se budou konat tajně. Nelze zpozorovat žádné garance spravedlivého procesu.“

Pamatujete si, Obama chtěl, abychom se všichni odvrátili od téhle šílenosti. A není žádných pochyb o tom, že je to šílenost.

Guantánamo je jedním z nejzáludnějších zajateckých táborů, jaký byl kdy vynalezen. Dají se vůbec někdy zapomenout (jistě, že američtí nepřátelé nikdy nezapomenou) ty obrazy spoutaných vězňů klečících na zemi za ostnatým drátem, zatímco se nastavují citově-deprivační zařízení – tj. žádné světlo, zvuk, žádné hmatové podněty jakéhokoli druhu po celou tu dobu, co je američtí vojáci ozbrojení po zuby hlídali uvnitř téhle ohrady. I v případě, že tu byla šance, že by se jeden těch padouchů proměnil v Houdiniho a utekl, je zátoka Guantánamo uprostřed žraločího ráje, který je na míle izolován od zbytku světa. Proč je tam tedy tolik vrcholných bezpečnostních opatření, které jenom dělají americké věznitele kruté a směšné?

Dne 22. ledna 2009 si velká část svobodného světa oddechla, když Barack Obama oznámil, že toto zařízení bude zavřeno do jednoho roku. V ten samý okamžik dostal demokratický prezident první náznak toho, jaká to bude radost pracovat s Republikánskou stranu. S bývalým viceprezidentem Dickem Cheneym v čele náhle na všech zpravodajských kanálech vylezli neokoni z děr s tvrzením, že země s předním vězeňským systémem na světě nemůže zvládnout několik stovek zlomených "teroristů" k přelíčení na americké půdě. Cože?!

Obama nakonec tomuto neuvěřitelnému nátlaku podlehl, a do dnešního dne zůstává Guantánamo Bay, tato nejtemnější kapitola v historii Ameriky přinejmenším ode dnů otroctví, v provozu. Nejenže zůstává v provozu, ale vězňové, kteří byli obviněni z některých nejhorších zločinů proti Spojeným státům, nebudou mít příležitost říci svůj příběh před civilním soudem. Co je ovšem nejdůležitější, že ani americký lid jejich příběhy neuslyší. Hlas zadržených na Guantánamu zmizí v prázdnotě vojenských tribunálů, kde budou neveřejné soudy udržovat Američany v temnotě.

No, tohle nejsou zrovna nejlepší dny pro demokracii.

Válka

Baracku Obamovi se nepodařilo ukončit války v Iráku a Afghánistánu, jak slíbil ve své předvolební kampani. V kauze Afghánistán se vojenská síla ztrojnásobila, přičemž se rapidně zvýšil počet úmrtí amerických vojáků. Podle justforeignpolicy.org bylo od té doby, co Obama převzal Oválnou pracovnu, v Afghanistánu zabito 910 amerických vojáků, v porovnání s 575 zabitými v sedmi letech, kdy jako americký president působil G. W. Bush.

V Iráku, kde bylo ohlášeno oficiální ukončení vojenských operací, Obama zanechal „přechodné jednotky“ v počtu 50 000, jež jsou pověřeny výcvikem iráckých bezpečnostních sil a protiteroristickými operacemi. Obama říká, že vojáci "mohou zůstat" do konce roku 2011, ale jenom blázen by zaplatil za Obamova zlatá slova jejich nominální hodnotu.

Přestal Obama používat nelegitimní a bezohlednou technologii bezpilotních letounů? Toto je od Cindy Sheehanové, protiválečné aktivistky, která přišla o svého syna v Iráku: Bylo oznámeno, že třetí den po svém nástupu do presidentské funkce nařídil svoji první dávku bezpilotního bombardování v kmenových oblastech Severního Pákistánu, zavražděno bylo 36 civilistů. Od té doby USA použily tuto taktiku opovrženíhodného teroru více než 192krát, což mělo za následek stovky mrtvých civilistů. Bush tuto taktiku teroru za čtyři roky použil třiačtyřicetkrát. V této oblasti výuky je Obama určitě premiantem.“

Náš laureát Nobelovy ceny selhal nejenom v úsilí přivést hochy domů z Afghánistánu a Iráku, ale podpořil i vojenskou intervenci v Libyi, kde se protivládní rebelové pokoušejí svrhnout libyjského silného muže Muammara Kaddafiho. Síly NATO nyní provádějí masivní letecké bombardování Tripolisu, které způsobuje nezměrné ztráty životů u civilního obyvatelstva. Podle Bloomberg News jich byly „tisíce“ zabity od zahájení bombardování, které začalo před dvěma měsíci, navíc statisíce lidí uprchly ze země.

Údajné zabití Usámy bin Ládina (žádný důkaz o tomto smělém činu neexistuje, dokonce ani video, které armáda USA v minulosti zcela běžně ukazovala) nemůže smýt všechny tyhle nesplněné sliby, zvláště když možnost, že Usáma bin Ládin nebyl za 9/11 odpovědný, stále trvá. Opravdu, jak mohl muž na útěku v horách zařídit sofistikovaný útok proti nejsilnější zemi světa, to bude otázka, kterou budou muset nakonec rozhodnout historici.

Obama v zákrytu za Bushem

Dobrá, pořád ještě nejste přesvědčeni o tom, že Barack Obama nejenže pokračuje v politice z Bushovy éry, ale ve skutečnosti ji zesílil? Kromě nedávného prodloužení Bushových daňových škrtů pro bohaté, a to v době, kdy USA čelí nejhlubšímu rozpočtovému deficitu ve svých dějinách, Obama také tajně propašoval, doslova minuty před vypršením platnosti, další pokračování „Patriot Act“.

Patriot Act byl Bushovou administrativou prosazen v době, kdy Amerika byla v nejvyšším stupni paniky po událostech 11. září, a zplnomocňuje americké bezpečnostní agentury k zavedení odposlechů, jakož i k rozsáhlému sledování občanů. Ale to je pouze špičkou ledovce jejich pravomocí, vzhledem k tomu, že nikdy neexistovala skutečná demokratická diskuse o tomto autokratickém legislativním počinu.

Demokratický senátor Jeff Merkley z Oregonu si stěžoval, že „vláda už dokonce ani neříká americkému lidu, jak si tato ustanovení vykládá, nebo zda vidí vůbec nějaké limity týkající se svých pravomocí.“

Mezitím senátor Tom Udall z Nového Mexika řekl, že téměř deset let po přijetí Patriot Act jsme doposud nevedli diskusi o tom, zda potřebujeme mít takovou součást zákonodárství“.

Umožnil Obama, tento „Velký reformátor“, Americe tu diskusi, kterou chce a potřebuje, na téma tohoto narušování soukromí? Poslechl si své vlastní voliče, z nichž mnozí očekávali, že zázračné dítě Demokratů ukončí tuto drakonickou cestu k tyranii? Samozřejmě, že ne. Ve skutečnosti v jedenáct hodin, jenom pár minut před tím, než byl tento velmi kontroverzní Patriot Act odsouzen k zániku, podepsal Obama, který nás kdysi vyzýval a dával odvahu našim nadějím, tento právní předpis na další čtyři roky, zatímco byl mimo svoji zemi, ve Francii

A dovedu si představit sochu Svobody, jak se, pokud by byla v té chvili zachycena, červená, červená se frustrací, zlostí a beznadějí za co, se stalo s jejím kdysi hrdým národem.

Převzato z Global Research

Překlad: Clair

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments