Military monitor 12/2011

Konečně je NATO zase na NĚCO, není to sice tak úplně válka, jenom velení bezletové zóně nad Libyí (Libya: Nato to take command of no-fly zone), ale pořád lepší, než nic. Hlavní je, že už nejme zdrženliví (ten plurál má asi naznačit, že zase zaplatíme všichni). Ta dětinská radost pana Vondry, že si můžeme hrát s velkýma klukama na vojáky, a to zklamání, že nás asi nenechají si vystřelit…


Rusko zdvojnásobí produkci strategických i taktických raket (Russia to double missile production: Putin). To je dobře. Více bojových raket – více míru a bezpečí. Nebo to platí jen o těch hodných amerických?


Počet obětí střetů v Sýrii se blíží stovce. Podobnost s Libyí je čistě náhodná a nezakládá důvod k otázkám, proč není na Sýrií vyhlášena bezletová zóna na ochranu civilního obyvatelstva před režimem.


Izrael pohrozil novou ofenzivou proti Gaze. Podmínky má ideální, všichni se starají o Libyi, Sýrii a Fukušimu, po pár mrtvých palestinských dětech a rozmlácených nemocnicích ani pes neštěkne.


Bolívie hrozí Chile soudem kvůli přístupu k moři. Zatím jenom soudem, ale kdo ví, jestli horké jihoamerické hlavy nedostanou chuť na něco ostřejšího, i takové případy už byly.


Pákistán mění strany: rozšiřuje vojenskou spoluprácí s Čínou a USA odsouvá na druhou kolej (Pakistan Switches Sides, Expanding Arms Allegiance With China and Leaving U.S. Behind). Kde udělali soudruzi z USA chybu?


Americký voják dostal za vraždy Afghánců 24 let vězení. Vraždil z rozmaru a pro zábavu. Ale proč bychom se netěšili, když nám demokracie kvéry dala, že? Za jak dlouho bude tento hrdina propuštěn za dobré chování, agentury neuvádějí. S trestem, který hrozí B. Manningovi, a podmínkami jeho žaláře, by tento případ individuálního selhání, které nijak nesouvisí s americkou kulturou zbraní a násilí a nevypovídá nic, ale vůbec nic o poměrech v americké armádě, jejích hodnotách a jejím počínání na okupovaných územích, srovnával jenom nějaký lidský odpad, který si neváží výdobytků svobodny a demokracie. A hlavně, prosím vás, nešťourejte do toho, proč to není válečný zločin, to byla atlantická zrada.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments