Military monitor 35/2011


Vojenský kluzák letěl dvacetkrát rychleji než zvuk: „Jde o zbraň, která by měla americké armádě dát možnost do hodiny zasáhnout jakékoliv místo na Zemi.“


Na kontraktech v Afghánistánu a Iráku promrhaly USA 30 miliard dolarů. Ale jak říká klasik, to se nám to mrhá, když nám lidi půjčují (a když nepůjčí, tak si prostě vezmeme).


Izraelská armáda se chystá na zářijové protesty, cvičí i osadníky: „Ve zcela doslovné rovině počítá velení IDF s tím, že „pokus o vyhlášení (palestinské) nezávislosti způsobí lidové povstání“, jehož „průvodním jevem“ budou „masové nepokoje“. (…) mluví přímo o „pochodech na hranice území, k sídlištím izraelských komunit a vzdělávacím centrům“, při nichž má dojití k pokusům o poškození symbolů (izraelské) vlády, o svévolný přechod dělící linie a o různé provokace či násilné činy.“ Já bych se toho nebál, IDF už přece ukázala, že jí nedělá problém pár Palestinců zmasakrovat, tak jich teď prostě zmasakruje o něco víc. Když jich bude víc, než dost, tak se tím celý problém rovnou vyřeší. Jiná věc, jak se k tomu postaví Egypt či už beztak dost namíchnuté Turecko.


Vondrou slibovaný trest za nedostatečné nadšení pro radar je tady: Armáda chce obnovit odvody branců.


Írán si koleduje o preventivní útok, varoval Sarkozy. Ach jo. Napoleonek se namlsal na Libyi a teď si chce hrát na imperátora. Jenže Írán není Libye.


Česko poskytne do bojových sil EU 350 vojáků. Je to hodně, nebo málo? Na to, v jakém srabu je státní rozpočet, je to víc, než dost.


CIA i MI6 v minulosti úzce spolupracovaly s libyjskou rozvědkou. Tolik k pokrytectví NATO vymýtajícího Kaddáfího.


Radar raketové obrany NATO bude v Turecku (Turkey to host radar for NATO missile defense).


NATO nabízí spolupráci na raketové obraně Indii (Nato offers missile defence cooperation to India).


Američané byli nad protiraketové protesty v ČR zřejmě povzneseni. Jako zavedená demokracie totiž věděli, že občané nemají na vládu žádné páky. Bude zajímavé sledovat, jestli z toho čeští aktivisté posedlí peticemi, volbami a referendy vyvodí nějaké závěry.


WikiLeaks: V jednání o radary učinily USA České republice „velké ústupky“ (WikiLeaks: USA made "enormous concession" in talks on Czech radar). A v čem že ten velký ústupek spočíval? USA souhlasily s tím, že SOFA bude platit v prostoru radarové stanice. Na druhé straně upustila ČR od požadavku, aby americké firmy, které měly stavět a provozovat radar, platily v ČR daně. Tomu ovšem nelze rozumět jinak, než že USA původně chtěly, aby platila na celém území ČR, podobně jako svého času dohoda se SSSR o dočasném pobytu vojsk, a považovaly za samozřejmé, že jim bude vyhověno. O postoji USA ke svým „spojencům“ to vypovídá více než dobře.


Armádní firmy s miliardovou hodnotou by mohly být na prodej. Předpokládám, že jako vždy pod cenou s tím, že jejich služby se potom opět nakoupí, samozřejmě za výrazně větší peníz a se ziskem pro vyvolené, které je levně pořídili.


Američané odmítají dát Rusku záruky, že raketová obrana nebude namířena proti němu, a budují jej s takovými parametry, že představuje hrozbu pro ruské strategické síly (U.S. could threaten Russian strategic nuclear forces – Foreign Minister Lavrov).


0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments