Radar monitor (4/2010)

Z domova

I když radar v Brdech nebude, miliony pro vědce z USA se blíží, věří Fischer. Nejenom, že dostaneme pár drobných, za které pro americké firmy uděláme práci, která by je jinak přišla na x-násobek, ale až zase příště přijdou Američané s nějakou tou „nabídkou, která se nedá odmítnout," budou nás mít čím tlačit ke zdi, vždyť peníze jsme přijali.

Ze světa

Clintonová žádá ruskou podporu pro budování štítu: „Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vyzvala Rusko, aby přestalo odmítat plány na vybudování štítu v Evropě." Ne nejde o překlep, je to skutečně zpráva z 29. ledna 2010. Znamená to jediné: radar žije. Dále Clintonová vyzvala Rusko, aby přestalo bránit expanzi NATO na východ.

Spojené státy obkličují Írán válečnými loděmi a raketami: „Spojené státy vysílají rakety typu Patriot do čtyř zemí: do Kataru, do Spojených arabských emirátů, do Bahrainu a do Kuvajtu. Také se rozhodly rozmístit v Perském zálivu dvě válečné lodě, schopné sestřelit íránské rakety. Washington také pomáhá Saúdské Arábii vybudovat si jednotky, které budou schopny ochránit její ropné zdroje." (viz též U.S. beefs up defenses near Iran)

Taliban může zasednout v afghánské vládě, tvrdí USA. Ale nevedla se snad tato válka právě kvůli tomu, aby byl Taliban odstaven od moci? Tak jaký vůbec měla smysl? Prostě válčit pro válčení samo? A ti, kteří se vždy tak halasně bijí v prsa, že s teroristy se nevyjednává, když jde o to nejprve jednat, a až potom zabíjet, mlčí a souhlasí.

Invaze do Iráku byla protiprávní, řekl britský ministerský poradce, nadřízení jeho rozbor ovšem ignorovali, nehodil se jim do krámu.

Blair: Postoj vůči Saddámovi změnilo 11. září, válku hájí. Blairovo uvažování je tak absurdní, až je roztomilé: „Jestliže bylo správné vést vojenskou akci, bylo pro Británii správné, aby se jí účastnila. A v tomto případě bylo nejlepší, aby se jí účastnila po boku USA." Neboli když je někde nějaká válka, Británie neřeší, je-li správná, ale ochotně se zapojí.  A dále: „Všichni, kteří tam (do Iráku) šli, byli přesvědčení, je to legální. Rezoluce 1441 byla velmi promyšleně formulována." Neboli si dal někdo tu práci, aby vytvořil iluzi legality, výmluvu, za kterou se budou moci odpovědní schovat. Blaira k rozhodnutí aktivně podpořit vojenský zásah proti Iráku přimělo 11. září, se kterým neměl Irák nic společného. Zase to není al-Kajdá, kdo by měl z útoku na WTC nějaký užitek.

Americká vláda ztratila v Iráku dohled nad zakázkou za miliardy. Jde o „dohodu o výcviku iráckých policistů soukromou firmou DynCorp International," je tedy otázkou, zda americká vláda kontrolu ztratila, či zda ji nikdy záměrně nevykonávala, protože tato situace je přesně v intencích privatizace americké bezpečnosti.

Po zastíracím manévru přijalo Slovensko vězně z Guantánama, dostanou byty. To je vzorný přístup – tahat za USA horké kaštany z ohně. Podle slovenského ministra vnitra nejsou nebezpeční a nejedná se o zločince, což vyvolalo otázky typu: „Proč byli zavření, když nic neprovedli?" Od Slováků, kteří si také zažili politické procesy v 50. letech, taková naivní otázka docela překvapí. Beztak 50 vězňů zůstane v Guantánamu bez soudu za mřížemi navždy. Tolik vzývaná lidská práva, sloužící často jako záminka k agresi proti nepohodlným režimům, si připsala další slavné „vítězství."

Izraelci v Dubaji zlikvidovali palestinského radikála. Konstatováno a tím to končí. Nikdo se nad tím nepozastaví, pozdvižení, které by se konalo, kdyby takto svého nepřítele „eliminoval" například Irán, či Rusko, se samozřejmě nekoná. Tohle je přeci Izrael, ten může.

Rusko otestovalo neviditelnou stíhačku 5. generace, „nejmodernější bojový letoun ruské výroby Suchoj T-50, také známý jako TAK PA (Prospective Aircraft Complex System of Front line Aviation). Stíhačka tzv. páté generace, která by měla konkurovat americkým vojenským letounům F-22 Raptor a F-35 Ligthening II, vstoupí do výzbroje ruské armády v roce 2015."

Čína pozastavila vojenský dialog s USA kvůli zbraním pro Tchaj-wan: „Důvodem je plán Spojených států prodat Tchaj-wanu zbraně v hodnotě 6,5 miliardy dolarů. Peking považuje Tchaj-wan za své území."

Američtí experti považují společné využívání ruského radaru v Gabale za urgentní (US experts view joint use of Gabala radar station as urgent).

Američané lobují u Obamy za navyšování výdajů na raketovou obranu (Providing for the Common Defense: A Call to Restore Funding to U.S. Missile Defense).

Nic nezabrání Rusku v dodávce zbraní pro Írán (‚Nothing‘ stops Russia arms delivery to Iran). Izrael a USA by si s „osvobozením" (čti přepadením) Íránu měli pospíšit, až bude mít ruské S-300, budou to mít složitější.

USA vyhrožují Číně, že ponese následky, pokud se nepřipojí k sankcím proti Íránu.

Analýzy a komentáře

Obama to řekl jasně: raketový štít je proti Rusku, ne proti Íránu (Obama makes clear that Missile Shield is about Russia, not Iran). Alastair Kocho-Williams cituje následující pasáž ze Zprávy o stavu unie amerického prezidenta Barracka Obama, která považuje za přiznání toho, že raketový štít je namířen proti (domnělé) hrozbě z Ruska, nikoliv proti Íránu: „Sdílím vizi Johna F. Kennedyho a Ronalda Reagena zvrátit trend šíření těchto [jaderných, pozn. red.] zbraní a dosáhnout světa bez nich. Abychom mohli zredukovat naše zásoby hlavic a nosičů, a přitom si zachovat naši schopnost odstrašení, směrují USA a Rusko k dalekosáhlé dohodě o kontrole zbraní v příštích dvaceti letech."

Největší hrozba pro USA (The Greatest Threat to America): „Ohrožují americkou svobodu a demokracii více, než všichni teroristé dohromady. Kdo? Soudci Nejvyššího soudu."

Evropa vyklízí pozice na světové scéně: „Evropská unie by se po posílení svých institucí Lisabonskou smlouvou měla letos stát silnějším hráčem na mezinárodní scéně. Namísto toho je Evropa v novém geopolitickém uspořádání, jemuž stále dominují USA, ale čím dál výrazněji se prosazuje Čína a další země, vytlačována na okraj."

Pentagon vyzývá na Baltu Rusko (Pentagon Confronts Russia In The Baltic Sea). Pentagon posiluje svoji vojenskou přítomnost v této oblasti a ukazuje svaly.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments