1968

Každý rok mě 21. srpna ovládnou smíšené pocity lítosti, viny, hrdosti… A nemohu určit, který z nich převládá.

Každým rokem pátrám, hledám pravdu a odpovědi na své otázky. Snažím se potlačit emoce, být co nejvíce objektivní ve svém uvažování. Prožil jsem zde šestnáct let, tedy třetinu svého života, zajímal jsem se o historii ČR, pracoval jsem v různých oborech, mluvil s lidmi z různých společenských vrstev a přitom nikdy neslyšel jednoznačný názor na srpnové události roku 1968.

Souhlasím s tím, že z lidského hlediska je to tragédie pro pozůstalé, ztráta viry, důvěry, majetku apod. Ale kdo dopustil to, co se stalo?. Je jasné, že si „obyčejní“ lidé z obou stran nepřáli takový vývoj situace. Můj strýc sem jel v tanku jako řadový vojín s pocitem, že zachraňuje bratrský československý národ. A byl odhodlán za něj položit život. A tady na něj čekalo velké zklamání. Nebyl zde vítán tak, jako můj děda 23 let předtím.

Nedá se to pochopit, pokud se nepozvedneme na jinou úroveň chápání, až na úroveň řízení společnosti. Tím se dostaneme k našim „elitám“. Kdo jsou ti lidé, kteří tak lehce mávají našimi osudy a pohánějí nás do válek, v nichž se sami většinou neumažou? Je to až banálně prosté. Náš život, tedy život té spodní většiny, je závislý na tom, kdo je naše elita a jak nás řídí.

Pořád nám tvrdili, že jak budeme pracovat, tak budeme žít. Většina lidí však pracuje stejně efektivně a podle svých schopností za každého režimu. Z toho plyne, že náš blahobyt závisí na tom, jaké máme vedení. Podle mého názoru, až na Masaryka, který stál u zrodu republiky, nikdy poté neměl český národ důstojné vedení. V roce 1938 Čechoslováky vůbec nebrali vážně a česká elita jen čekala za dveřmi kabinetu, v němž se podepisovala Mnichovská dohoda a rozkrádalo české území. Byla elita s národem v době okupace? V čem byl prezident Beneš lepší než současný exilový ukrajinský prezident Janukovyč?

Vraťme se k roku 1968 a zeptejme se: Tehdejší elita také nic nemohla, nevěděla, netušila? Předkládají nám různé důkazy, točí o tom filmy, ale fakt zůstává faktem. Elita nezvládla krizové okamžiky a nejednala v národním zájmu. Lidem se pak lže, historie se překrucuje. A dnes, v době, kdy je Rusko démonizované Evropou a Spojenými státy, je to dobrý důvod pro stupňování napětí a nevraživosti mezi Ruskem a ČR.

Vůbec nechci ospravedlňovat úlohu Varšavské smlouvy vedené Sovětským svazem. Z geopolitického hlediska se to však dá pochopit – 20 let od konce 2. světové války, poté, co v ní zahynulo 20 mil. obyvatel SSSR a byly zmařeny plány globální mafie na zotročení slovanských národů a zmocnění se jejich přírodního bohatství. Maličké Československo se v té době stává terčem zájmu a rozehrává se kolem něj další partie na geopolitické šachovnici. Země v té době měla reputaci smolaře a byla bez tvrdého a patriotického vedení. Česko nemělo statut účastníka, natož vítěze 2. světové války, Slovensko bojovalo na straně poražených.

Srpen 1968 byl jednoduchý, ale účinný tah Kremlu. V té době elita Sovětského svazu nevynikala zrovna dalekozrakou vnější politikou. Chruščov a Brežněv postupně opouštěli pozice vítězného státu, přicházelo o veškeré z toho plynoucí politické a teritoriální výhody. Stalin se na rozdíl od nich vždy staral o budoucnost slovanských národů. Stalin po podepsání Mnichovské dohody nabídl českému vedení pomoc v obraně státu proti Hitlerovi. Byl odmítnut. „Nemůžu být větší patriot než oni sami,“ řekl tehdy. O tom se však v současných českých učebnicích dějepisu nedočtete. Stejně jako o tom, že Stalin v roce 1944 v Jaltě při rozdělování poválečné Evropy lobboval za zájmy Poláků. Británii byl osud Polska ukradený, Spojené státy měly Poláky za věčný „bolehlav Evropy“ a nedaly by jim raději vůbec nic. Kdo prosadil myšlenku vlastního státu pro Židy? Pohledejte v archivech. Po smrti Stalina bylo jeho jméno očerněno, jeho osobnost démonizována, všichni tomu uvěřili a všem to vyhovovalo. Nechme však Stalina, je to zvláštní kapitola dějin lidstva, a ne všichni jsou připraveni přijmout pravdu o něm.

Nechci nikomu vnucovat svůj nazor. Jen by chtěl doporučit těm, kteří se chtějí nějak odpoutat od toho mediálního humusu, kterým nám promývá mozky současná „elita“, a chci pochopit procesy a principy řízení národů a lidstva, aby se nedali zmanipulovat. Můj pohled vychází z pochopení toho, že svět je řízen hrstkou lidí, tzv. globální či finančně-úvěrovou mafií. Můžete si ji pojmenovat jak libo. Princip jejich řízení je „rozděl, poštvi a vládni„. Řízení lidstva a států probíhá právě přes nadnárodní elity. Jsou to lichvářské klany, které diktátorským způsobem spravují majetek civilizace a politicky si zajišťují bezmeznou moc. Pod nimi se nacházejí jejich mluvčí, kteří jsou vykrmováni z jejich kapes a říkají, co je třeba, učí nás „hodnotám“, tomu jak máme žít. Žijí v dostatku a nedělají si s ničím starosti. Spodní příčku této pyramidy tvoří vysoce kvalifikovaní odborníci, znalci svého oboru, tzv. „střední třída“. Tyto elity řídí spodní vrstvu pyramidy, tzv. pracovní stádo, které musí znát jen své pracovní místo a neúčastní se samotného procesu řízení, protože politika je „špinavá věc“ a elita se za ni bude ochotně hrabat v té špíně.

Ostatním postačí mít plné břicho a zábavu. Je to stejná situace, která tu už byla před zánikem Římské říše, kdy všude byli otroci, kterým dali pocit, že jsou volní. Dávají nám lživé informace a my si máme vybrat pravdu ze dvou lží. Co je lepší? Komunismus nebo kapitalismus, pravicový nebo levicový prezident, islám nebo křesťanství, Rus nebo Američan, demokracie nebo totalita? Tak žijeme už od doby egyptských faraonů, kdy jen jejich služebníci znali pravdu o světě a manipulovaili celým nároem. Od té doby se nic nezměnilo, jen je podle nich na Zemi příliš mnoho lidí a příliš málo surovin. A tak je třeba počet lidí trochu zredukovat. Část má umřít hlady, část vyvraždí sebe sama ve válkách, další zničí alkohol, drogy, tabák a nemoci. Zbylé 2 až 3 miliardy budou obsluhovat, zvyšovat blahobyt a životní úroveň globálních vládců. Některé národy, nebo spíše jejich elita si to uvědomuje a začíná s tím něco dělat. Jiní naopak prohlubují propast mezi sebou a „otroky“ a věrně slouží svým pánům. Existuje východisko, ale o tom dnes nechci psát.

Pořád nám říkají, že se musíme poučit z dějin. Zatím v nich však není nic vidět. Možná jenom proto, že pravda je někde jinde než tam, kde ji hledáme. A polopravdy se dají vždy využít ke zmanipulování nějakého dalšího „stáda“ a profitovat z toho. Princip „sjednocuj a prosperuj„, návrat k rozvoji genetické podstaty lidské bytosti, toho, co nám bylo dáno od přírody (či Boha, chcete-li), přijetí nových principů řízení společnosti ze strany elit – to je základ toho, aby se rok 1968 už nikdy neopakoval. Ani pro Čechy a Slováky, ani pro Vietnamce, ani pro Iráčany, ani pro Afghánce, ani pro Syřany, ani pro Ukrajince, ani pro Jemence, ani pro…

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
45 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
fajt
22. 8. 2015 16:39

jj, s tím se dá souhlasit…ale náprava…hmm. ..)

peter.
22. 8. 2015 17:05

Áno súhlasím:Ale s pripomienkou,že Československo BOLO( !)zaradené medzi víťazné štáty v 2.svetovej vojne,vďaka zahraničnému odboju a vďaka SNP.Vo Svobodovej armáde boli Slováci po Volyňských Čechoch najpočetnejší.Tvorili 2.paradesantnú brigádu,ktorá bola celá presunutá na Slovensko,do bojov v SNP.Slováci mali početné zastúpenie v talianskom,juhoslovanskom a ukrajinskom partizánskom hnutí(katakomby v Odese).A bojovali aj na západnom fronte.

peter.
22. 8. 2015 17:10

SNP zaradilo Slovensko medzi víťazné štáty protihitlerovskej koalície.
http://www.aktuality.sk/clanok/134741/video-snp-zaradilo-slovensko-medzi-vitazov/

Alena
Alena
22. 8. 2015 18:16

obecně souhlasím, co nemohu zkousnout, je názor na Beneše. Neměl to ve své době jednoduché, ale dokázal udržet státnost Československa. Četla jsem, že západní velmoci dlouho považovali Mnichovskou dohodu za platnou záležitost.

Béda
22. 8. 2015 18:20

Alena,

ještě jsem od kritiků Beneše nečetl, co podle nich měl Beneš v době Mnichova dělat. (asi měl válčit a vzpříčit se Mnichovskému diktátu 4 hlavních evropských mocností – pomineme li SSSR, který stál v opozici proti politice Mnichova). A taky, jak by si představovali, že by běžel vývoj v případě, že by se ČSR vzpříčila vůli západních velmocí.

orinoko
22. 8. 2015 18:36

Veš Krnův Západ nemohl jinak. Přece podepsal vlastní debilitu. Nakonec šlo vlastně také o čas. … … A prý jsme se nebránili. Celou tuto predikci změnil atentát na Heydricha. My Čížci nemáme ani náhodou šanci tomuto aktu dát příslušnou důležitost. Ono se nám totiž docela slušně hnípalo v Protektorátu. Ovšem mezinárodně to byla bomba, kterou řešili až v Jižní Americe. A pár kreténů , o které není u Čížků nikdy nouze , se vyjádřilo, že šlo o teroristický akt. A český konzumní hyperdebil? Šlo to mimo něj. Hlavně, že nedošlo na atentát na jeho mozkový kuřinec. A přesně s tímto… Číst vice »

Béda
22. 8. 2015 18:39

Taky kdoví, jak by dopadl 68-mý, kdyby nedošlo k invazi států VS. Jedni tvrdí, že by došlo k socialismu s „lidskou tváří“ , jiní (mezi nimi i já) že by to byla přímá linka ke kapitalismu (bez lidské tváře.

Magnus Maximus
Magnus Maximus
22. 8. 2015 18:48

Béda napsal

Taky kdoví, jak by dopadl 68-mý, kdyby nedošlo k invazi států VS. Jedni tvrdí, že by došlo k socialismu s „lidskou tváří“ , jiní (mezi nimi i já) že by to byla přímá linka ke kapitalismu(bezlidské tváře.

Byla by to cesta k podobnému stavu, v jakém je dnes Ukrajina.

mm
mm
22. 8. 2015 18:54

nemám rád prezidenta Beneše, ale srovnávat ho s Janukovyčem je napřeshubu. Samozřejmě jsme vítězná zem po Válce. Jiná věc jsou reparace atd. K osmašedesátému: to se to lit scéně tvořilo, když byl Fenmetrazin, Dexfenmetrazin a Psychoton na obyčejný recept za kačku. Proč proboha myslíte, že v každým pořadu v TV byl nějaký psychiatr. Vždyt to vypadalo, že dr. Plzák bude číst i zprávy….

zajoch
22. 8. 2015 18:56

Bédo, přidávám se k vám. Také si myslím, že se připravoval přechod ke kapitalismu bez lidské tváře. Dobře si vzpomínám na tehdejší propagandu. Samozřejmě nebyla tak ostrá jako je v posledních 25 letech, ale sdělovadla se už začala činit. Ono po 89. se nám také slibovalo zachovat socialismus, jenom jej učinit lidským a pro lidi rajským. Jak se výstižně říká: sliby se slibují, blázni se radují. Potvrzení tohoto úsloví je vidět při každých volbách.

orinoko
22. 8. 2015 19:10

Kukurukú … tě péro… autoMATicky se nezobrazila textová padavka , neb obsahovala úlevu od civilizační debillity. Ale teď se nejpíše objeví – už jste sem vložil něco podobného. No, hoši, to by tak nebylo. Ten katastrofální stereotyp myšlení je ubíjející. Kriste pane, odkdy … do díry krdelní … zná svět jen černou a bílou? Kam … do krdele … na tyhle vývěvy chodíte? Pořád tu je příklad Jugoslávie, která nám začala být velkým vzorem. A nemíchejte do věci jak dopadla. – Mám u díry demagogii tohoto typu. Byl tu příklad Maďarska , rakouské neutrality … a nehynoucího českého fištrónu. A… Číst vice »

Sio
Sio
22. 8. 2015 19:25

Dobrý článek, pohled z vyššího levelu. I to Pražské jaro mělo své elity, střední třídu a zblbnutý dav. Zblbnutý krásnou myšlenkou a nadějí na vylepšení socialismu, upřímně věřící své střední třídě a elitám.

Béda
22. 8. 2015 19:30

orinoko napsal Kukurukú … tě péro… autoMATicky se nezobrazila textová padavka , neb obsahovala úlevu od civilizační debillity. Ale teď se nejpíše objeví – už jste sem vložil něco podobného. No,hoši, to by tak nebylo. Ten katastrofální stereotyp myšlení je ubíjející. Kriste pane, odkdy … do díry krdelní… zná svět jen černou a bílou? Kam … do krdele … na tyhle vývěvy chodíte? Pořád tu je příklad Jugoslávie, která nám začala být velkým vzorem. A nemíchejtedo věci jak dopadla. – Mám u dírydemagogiitohoto typu. Byl tu příklad Maďarska , rakouské neutrality … a nehynoucího českého fištrónu. A teď je hoďte… Číst vice »

Béda
22. 8. 2015 20:00

Béda napsal Rakousko bylo kapitalistickou (bývalou imperialistickou) zemí na rozhraní dvou světů. Kapitalistické země na pomezí dvou systémů měly v době studené války zvláštní poslání v oblasti politické reklamy a propagandy. Krom toho tzv. sociální stát byl pro kapitalismus dočasnou a studenou válkou vynucenou záležitostí. Jakmile studená válka odezněla, kapitalismus jako systém se začal rychle vracet ke své podstatě bez sociálního státu – viz dnešní vítězné tažení neoliberalismu. Je jenom otázkou času, kdy politika neoliberalismu pod hesly oddlužení a vynuceného šetření, politikou válek a následné migrace zcela zlikviduje koncept sociálního státu. (všude – i v severských zemích a v hraničních… Číst vice »

orinoko
22. 8. 2015 20:02

Můj operační systém je apliKOVANÝ kosočtverec. V souladu s dobou mu dávám konskekventní up grade. A když mám pochybnosti , tak na něj vytáhnu Ubuntu od konkurence. Njn, když on má poněkud jiné ovládání.
Já nevím, co kdo kde kdy děláte, ale Vokna jsou ještě zlatý vedle toho , co dělá Android. Ten mě pravidelně varuje před OM, že lezu na podezřelé stránky. A hlavně si mám zapnout GPS. Prý jsem špatně dohledatelný.

orinoko
22. 8. 2015 20:12

Odmítám ztrácet čas nad pitomostmi, jejichž nahlížení je čistě subjektivní záležitostí. Milionkrát protřepané Partyzánky mají vydat nové svědectví o době, která sama o sobě měla těžce improvizovanou nálož, kteroužto vlastnost dějiny s sebou táhnou všemi věky a systémy. NWO už dávno mělo být v chodu. Jak to, že my tu dodneška krafeme na OM?
Co se proboha přihodilo v Číně? Co to tam vlastně mají za systém? K němu mířili anebo tak nějak sám vyšel z civilizačního a válečného tlaku okolo? Ekonomicky zdá se mají kapík, ale mocensky asi hrají socík. Že by těžkotonážní škleb dějin?

Béda
22. 8. 2015 20:15

O tom, že mají ekonomicky kapík asi zde není sporu. že mocensky hrají socík, není tak jisté. Co když hrají jenom klasický imperialismus?

fajt
22. 8. 2015 20:23

orinoko napsal
Prý jsem špatně dohledatelný.

že by dronem? :-) není v tom nulo jedničkovém světě místo, co by se nesnažila zamořit emerická štenice, řekl bych, že OM v pravdoláskovém buzinci vede v záští a upřímné nenávisti u hnědých paznehtů. ..)

Neználek
Neználek
22. 8. 2015 20:28

fajt napsal
že by dronem? není v tom nulo jedničkovém světě místo, co by se nesnažila zamořit emerická štenice, řekl bych, že OM v pravdoláskovém buzinci vede v záští a upřímné nenávisti u hnědých paznehtů. ..)

Co kdyby mu chtěl Amazon doručit Sebrané spisy Zbigniewa Brzezinského.

hudryper
hudryper
22. 8. 2015 20:51

Béda napsal Ten katastrofální stereotyp myšlení je ubíjející. Kriste pane, odkdy … do díry krdelní… zná svět jen černou a bílou? Kam … do krdele … na tyhle vývěvy chodíte? Pořád tu je příklad Jugoslávie, která nám začala být velkým vzorem. A nemíchejtedo věci jak dopadla. – Mám u dírydemagogiitohoto typu. Byl tu příklad Maďarska , rakouské neutrality … a nehynoucího českého fištrónu. A teď je hoďte do svého mozkového bubnu, zatočte a co se stane …? Nejspíš nic. Pořád jen černá a bílá. Po stu letech na OM mají exoti v hlavě pořád jen černou a bílou. Máš bohužel… Číst vice »

Béda
23. 8. 2015 5:38

hudryper, je podle vás v Číně socialismus? Podle mně rozhodně ne. Podobně by podle mého názoru dopadlo Československo a celý socialistický blok, v případě, že by podal prst kapitalismu = vpustil do ekonomiky kapitalisty, provedl ekonomickou transformaci, s tím rozdílem, že Čína neprovedla transformaci politického systému (vládne tam a politickou a ekonomickou strategii státu určuje stále jedna strana – ve které srostla politická s ekonomickou oligarchií). V zásadě existují pouze dva společenské koncepty – Marxův se společenským vlastnictvím výrobních (šířeji kapitálových – ať již jde o státní anebo družstevní, komunitní) prostředků a kapitalismus (ve kterém nakonec vždycky konkurenční prostředí a… Číst vice »

hudryper
hudryper
23. 8. 2015 6:18

Béda napsal je podle vás v Číně socialismus? Podle mně rozhodně ne. Podobně by podle mého názoru dopadlo Československo a celý socialistický blok, v případě, že by podal prst kapitalismu = vpustil do ekonomiky kapitalisty, provedl ekonomickou transformaci, Vážený Bédo, svou otázkou a odpovědí na jinou-co by bylo,kdyby nebylo-potvrzujete opodstatněnost orinokova povzdechu. Socialismus ,tak jak se vyvinul v obklíčeném SSSR pod tlakem ostatních,zejména koloniálních imperialistických států,začínal jako kasárenský systém určující až do detailu osobní spotřebu každého obyvatele. I jeho další vývoj po IIWW ve východní Evropě byl determinován válečnými hrozbami a útoky pod cizí vlajkou politicky zaháněn k tyranii. Tento… Číst vice »

fajt
23. 8. 2015 6:52

komunismus, socialismus, feudalismus, kapitalismus, prostě nasrat…měli bychom konečně začít reálně ignorovat systém ( tedy pravidla falešných autorit) a jít do sebe ( hledat řešení, potřeby a životní cíle a harmonii v sobě ), nikdy nezměníme svět a hlavně sebe, pokud budeme stále fungovat podle druhých, kteří to s lidmi nemysleli nikdy dobře. ..)

Béda
23. 8. 2015 7:33

Vážený pane hudrypere. Kéž by jste měl pravdu, že to v Číně (i v Rusku) jednou tak dopadne – že odstraní majetkovou polarizaci, která je tam nyní a stále víc se prohlubuje. Osobně jsem přesvědčen, že kdyby se komunistická nomenklatura před plyšákem nedržela rigidně třídního boje s inteligencí jakožto potenciální buržoasií ale přistupovala k ní jako k pracujícímu neparazitickému předvoji , bylo by možné i v rámci tehdejšího ekonomického systému při jiném způsobu odměňování iniciativy a tvořivosti technické inteligence dosáhnout produktivního a efektivního systému prostého vlastnických a z toho plynoucích vztahových antagonismů.

Alena
Alena
23. 8. 2015 8:32

nejsem pamětník těchto událostí, vůbec nemám chuť kohokoliv naštvávat, takže dopředu odpusťte, když řeknu svůj názor – Dubček byl slabý politik, a dobrý člověk, naprosto nebyl schopen ukočírovat situaci tak, aby aspoň částečně obrodný proces proběhl, a vojska nemusela přijít – SSSR chtělo už dlouhou dobu vojska na území ČR, protože zde chtělo umístit jaderné hlavice a Čechům nevěřili, takže to byla pro ně dobrá záminka – mnoho lidí to v ČR myslelo opravdu dobře, ale celkem úzká skupina lidí mohla být usazena na významných postech a mohla pracovat pro cizí služby, takže pokud by obrodný proces a socialismus s… Číst vice »

Dolmen
Dolmen
23. 8. 2015 9:14

Aleno. já jsem pamětník těch událostí a musím říct, že jste celé to dění v 68. vystihla ve třech bodech velmi dobře. Tehdy mi vše jasné nebylo, ale s odstupem doby to vidím naprosto stejně.

fajt
23. 8. 2015 9:22

Dolmen napsal
Dubček byl slabý politik, a dobrý člověk, naprosto nebyl schopen ukočírovat

slabý byl, to jo – dobráka z něj udělala media a po srpnová doba, která z něj mezi lidem učinila ještě mučedníka brežněvovské okupační brutality. ..)

Sio
Sio
23. 8. 2015 9:31

Jedna připomínka. Ať už byli sověti jací chtěli, tak (já vím, kdyby …) kdyby si tu, v Maďarsku, Polsku nechali svá vojska po 2. světové (a kdy by jim to tenkrát mohl vyčítat) stejně jako Amíci v Německu, tak asi těžko by vznikly revolty jak u nás, tak v Maďarsku nebo Polsku. Nezdá se nikomu, že třeba doplatili na určitou velkorysost?
Nebo jak je možné, že zlý diktátor a dobyvatel Stalin prostě nepřipojil dobytá území a nedosadil loutkové vlády? Neudělal by s tím NIKDO NIC.

Béda
23. 8. 2015 9:41

Sio napsal Jedna připomínka. Ať už byli sověti jací chtěli, tak (já vím, kdyby …) kdyby si tu, v Maďarsku, Polsku nechali svá vojska po 2. světové (a kdy by jim to tenkrát mohl vyčítat) stejně jako Amíci v Německu, tak asi těžko by vznikly revolty jak u nás, tak v Maďarsku nebo Polsku. Nezdá se nikomu, že třeba doplatili na určitou velkorysost? Nebo jak je možné, že zlý diktátor a dobyvatel Stalin prostě nepřipojil dobytá území a nedosadil loutkové vlády? Neudělal by s tím NIKDO NIC. To svědčí jenom o sovětské (dneska již výlučně ruské, i když Stalin byl… Číst vice »

fajt
23. 8. 2015 9:45

Béda napsal To svědčí jenom o sovětské (dneska již výlučně ruské, i když Stalin byl Gruzínec, Brežněv Ukrajinec a intervence byla dílem svazku SSSR a států VS) záludnosti a vyčůranosti. Stažením vojsk totalita předstírala demokracii ale pozorný demokraté se tím nenechali obelstít. Demokratické USA naopak žádnou demokracii předstírat vůbec nemusí. Všichni vědí, že jejich okupace (i s nesvéprávností politických špiček hostitelských zemí, které musejí stát v haptáku a na slovo poslouchatzaoceánskou vrchnost a americké velvyslance, jsou vlastně svoboda, že jejich války jsou humanita, že jejich zinscenované převraty jsou demokracie. njn, když to umíte vypropagandovat, tak i pravda a šestáková láska… Číst vice »

Velekněz Ratata
Velekněz Ratata
23. 8. 2015 10:37

Už 35 komentářů, tak stručně :-) 1. Autor článku (raději!!) vypouští možnost, že tady v 68 opravdu vznikala alternativa. S tím by se musel nějak vyrovnat. Přestože sám si to nemyslím (souhlas s většinou komentů Bédy + Alena) 2. Sršatost Orinoka chápu, ale dodám zjednodušeně – lidi mívají přirozenou tendenci podceňovat v historii dynamiku a dlouhodobý vývoj. Já prosím taky. Ty zdánlivé škleby historie, jiné bolístky, napnelismy apod. vznikají hlavně proto. Šklebí se leda naší omezené schopnost je kapírovat. My se pak za to vzájemně káráme. 3. Teze: problém soc. Jugošky nebyl „trh“, ale zapojení do „mezinárodní dělby práce“, která… Číst vice »

Bety
Bety
23. 8. 2015 18:13

Já myslím, že tehdy nešlo o socialismus s lidskou tváří, ale o kapitalismus se socialistickou tváří a to prostě nemůže dlouhodobě fungovat. Zákonitě dojde k akumulaci kapitálu u malé části populace, která je ale právě díky tomu kapitálu mocensky velmi silná. A jak už jsme se stačili poučit, ti co mají hodně, chtějí mít stále víc a víc. Takové to heslo „Už si dost nakradli, teď se budou starat i o ostatní“ také nefunguje. Část asi chtěla rozumné změny, ale další část viděla jen finanční a mocenské výhody. Není asi úplně jisté, jak by další vývoj probíhal, ale já bych… Číst vice »

Gatta
Gatta
23. 8. 2015 19:26

orinoko napsal
ale Vokna jsou ještě zlatý vedle toho , co dělá Android. Ten mě pravidelně varuje před OM, že lezu na podezřelé stránky. A hlavně si mám zapnout GPS. Prý jsem špatně dohledatelný.

Android není telefon, Android není internetový prohlížeč, Android dokonce není ani operační systém.
Android je fenomén dnešní doby a jde v něm především o neustálý a trvalý proud většinou zbytečných informací a … a samozřejmě o tu dohledatelnost (odvozeno od slova „dohled“).

Sio
Sio
23. 8. 2015 19:29

jaa napsal zapomínáte na jedno podstatné. Jádro Androidu tvoří LINUX a ten, neblahé paměti byl zamítnut v době vzniku – protože fízloval co se šustlo.Tož si amíci poradili jinak… je to jednoduché – vyhýbat se mu jako Linuxu a taky všem jeho „výhodným“ aplikacím. I když je to těžké. a člověka to ponouká.Musela jsem se smát šokovaným spolužákům na jednom školení, kde nás přesvědčovali o „výhodnosti“ a rychlostiandroidu jak rychle vše proběhne do emeriky a zpět… a když jsem namítla že jsme tedy neustále pod dozorem.. tak jsem se dozvěděla, že něco za běco…hmm – proto asii mladíněmc dávají zpátečku… Číst vice »

Dolmen
Dolmen
23. 8. 2015 20:23

Bety napsal Zákonitě dojde k akumulaci kapitálu u malé části populace, která je ale právě díky tomu kapitálu mocensky velmi silná. No vida, jsme u jádra pudla. Zrušit možnost dědění velkých nahrabaných majetků. Pokud by bylo možno dědit jen střechu nad hlavou a základní startovní kapitál by nadělil každému podílníkovi (sqělý nápad Sasina), tedy občanovi, stát (mám na mysli stát sociálně spravedlivý) stejným dílem, potom bychom snad mohli mluvit o sociálně spravedlivé společnosti. Ať startují všichni ze stejné lajny a ať si každý užívá přiměřeně k svým pracovním výkonům! Lidé by mohli své vydělané peníze užívat pro sebe, protože by… Číst vice »

hudryper
hudryper
23. 8. 2015 20:41

Vážení , z posledních zpráv vyplývá,že se rozjíždí vzájemné odpalování velkých výbuchů. V jihovýchodní Číně dnes vybuchnul další obrovský sklad chemikálií a kousek na východ,v Japonsku zase sklad střeliva us.vojenské základny. Začíná být veřejným tajemstvím,že se už delší dobu vedou války mezi mocnostmi prostřednictvím zcela nových zbraní způsobujících řízené přírodní katastrofy. Tohle ale začíná mít charakter recipročních úderů a jediné,co mne na tom trochu uklidňuje je skutečnost,že k podobným škodám ,k jakým docházelo v Rusku (obrovské plošné požáry),dochází i v USA (třeba dvě třeskuté zimy na skoro celém severoamerickém kontinentě). Zemětřesení na Haiti berme jako varování všem těm,kdo neovládá jejich… Číst vice »

Tomik
Tomik
24. 8. 2015 4:03

Tak možná dnes začne další 68 rok po celé Evropě jak píší v následujícím článku:
http://prvopodstata.blog.cz/1508/bylo-by-dobre-zvazit-jak-pise-autor
No a další zpráva je ještě méně potěšující. Něco se začíná ve velkém odehrávat. Mimo jiné padly v pátek finanční trhy a skoro nic se o tom nepíše. Další výbuch v Číně a hlavně vybuchl „sklad munice“ na americké vojenské základně Kanagawa v Japonsku.
http://prvopodstata.blog.cz/1508/tak-ze-by-to-uz-zacalo-neni-to-priprava-na-zitrejsi-den
Tom

Thor
Thor
26. 8. 2015 14:28

Nerad se pouštím do této diskuze. Jisté po těch letech je, že se lidem vtlouká do hlavy skoro po půl století preferovaná interpretace dění na konci 60. let, která připomíná heslo „pomáhat a chránit“, kdy je na indiv. interpretaci význam a otázka – „koho, co a jak“. I u správné interpretace Pražského jara chybí stále – kdo, s kým,o čem,proč,za čí peníze a s jakým cílem? Hledat lidskou tvář v geopolitice, to je počin hodný idiota. Fakta: Jaltská konference, kodifikující poválečné rozdělení světa dohodnuté v roce 1938, byla uzavřena na 50 let. Po zkušenostech z PLR/MLR v 50. létech mohl… Číst vice »

Amenre
Amenre
26. 8. 2015 15:26

HAARP zbraně zatím stále považuji spíše za konspirační teorii.
Ano, minulý týden toho bouchlo hodně. Ale např. v Číně by bylo mnohem jednodušší vysvětlení – nikdy si tam nedělali nejaké velké starosti s bezpečností práce.
Navíc HAARP je americká zaležitost. Proč by si 2 roky po sobe bombardovali vlastní území zimou ? Nebo to dělá ruská SURA a američani jsou looseři, co umí „jen“ požary a zemetřesení ?