Kvas, u nás neznámý nápoj

V Rusku nebo na Ukrajině jde o nápoj oblíbený a známý, asi jak u nás například kofola. Setkat se sním můžete také v Polsku. Základními surovinami jsou voda a mouka nebo sladové těsto. Surovinou mohou být také mléko, med, ovoce, jahody… Má příjemnou osvěžující chuť, zlepšuje látkovou výměnu, blahodárně účinkuje na kardiovaskulární systém. Hasí žízeň díky kyselině v něm obsažené – mléčné a částečně octové. Má vysokou energetickou hodnotu, pomáhá trávení, protože obsahuje oxid uhličitý, který usnadňuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu.

Obsahuje také volné aminokyseliny, cukry a minerály. Kvas obsahuje vitamíny B1, B2, B6, B12, B15, E, což vysvětluje jeho blahodárné vlastnosti. Kvas také obsahuje cenné enzymy. Průměrné výživové hodnoty ve 100 ml: Tuky – 0g, Sacharidy – 8,3g, Bílkoviny – 0,1g, Energetická hodnota 34kcal/142kJ.

Obsah alkoholu v kvasinkách (kvasinky pro chléb) 0,7 % až 2,6 %. Kvas se nedoporučuje používat během cirhózy jater, žaludku a hypertenze.

Kvas, jako produkt mléčného kvašení, působí na tělo v mnoha ohledech podobně jak jogurt, kysaná mléka, kumys. Reguluje činnost zažívacího traktu a kardiovaskulární systém, zlepšuje metabolismus, zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů. Kvas lze použít i jako hlavní jídlo. V hubených letech chránil lidi před hladem.

Za doby SSSR byla cena nápoje (0,25 l) 3 kopějky, což znamená, že běžný občan si mohl za výplatu koupit 4000 skleniček. Dnes na Ukrajině stojí 3 UAH což je jen asi 900 skleniček.

Většina nealkoholických nápojů se v dnešní době vyrábí smícháním vody a koncentrátů, s přídavky barviv a různých dochucovadel a konzervantů.

Zdroj: http://www.hh.com.ua/upload/manazine/kvas_5.jpg

0 0 hlas
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Sio
Sio
20. 6. 2015 6:54

Říkalo se, že má i jiné zázračné účinky, narozdíl od piva.
Pějtě, pějtě, chlebnyj kvas
budět … stojať u Vas!

Točmistr
Točmistr
20. 6. 2015 8:58

Děkuji za článek, připomělo mi to nápoj který jsem si dřív dělal, jmenoval se rejuvelac. Možno si přečíst třeba zde: http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/rejuvelac.html
Včera jsem si zapoměl vzít do práce lahev na pití, a koupil jsem si jen kvůli lahvi jakousi limonádu. Původně jsem si myslel že jí normálně vypiju. Kromě klasicky ne-moc zdravých věcí jako glukózo-fruktózový sirup atp. to obsahovalo třeba i „lahůdku“ benzoan sodný. Raději jsem to vylil a nalil si vodu zadarmo. Teď už jen těšit se na TTIP. Pak už bude i zákaz psát na potraviny složení, které by mohlo někoho odradit nebo „GMO FREE“.

petr
petr
20. 6. 2015 9:15

Taky jsem si nedávno koupil Kvas.
Zjistil jsem, že dnes se vyrábí v chemičce, když jsem si přečetl co to všechno obsahuje.

abx
abx
20. 6. 2015 10:23

velmi vyzivny, uzitocny clanok – lebo v zdravom tele, zdravy duch. kvasne napoje ci uz mliecne alebo ziskane kvasenim muky alebo naklicenych zrn, alebo inych polysacharidy obsahujucich potravin zodpovedaju biologickej podstate cloveka. na rozdiel trebars od c*** ***y alebo p**** ***y, alebo inych ochutenych umelych napojov, vratane kedysi vyborneho napoja Kofola. ked nie je poruke kvas, vyborna je aj voda s citronom…

cnemo
20. 6. 2015 20:38

Ano, kvas:) Když jsem byl v polovině 80.let Oděse, tak to tam čepovali na ulici z cisteren, podobných našim fekálům. Asi tak špinavé 3 skleničky upokojily (bez omytí) uspokojily celou frontu čekatelů:)

Druhým nápojem byl „sok“ (pamatuju si to správně?). To byly takové nebublinkovaté limonády, spíš podobné zředěným džusům. Často v automatech na ulici se stejně nemytou sklenicí. Jeden jsem si opravdu velmi oblíbil, byl z břízy, ale ten jsem odchutnal až na vesnici.

JK
JK
20. 6. 2015 20:48

Možná by autor mohl přidat také nějaké osvědčené recepty na domácí výrobu kvasu. Já si ho kupuji v Německu v ruských obchodech, ale nemají je zrovna nejlevnější.