Military monitor 47/2011

Vztahy mezi USA a Ruskem se opět vyostřují. A nejde jen o raketovou obranu, ale i o to, že USA vypověděly smlouvu o konvenčních zbraních v Evropě. Taková je Medveděvova odpověď na PRO (v kostce zejména aktivace radaru protiraketové obrany v Kaliningradské enklávě a rozmístění raket Iskander tamtéž), kterou Britské listy vyhodnotily tak, že ruský prezident nařídil připravit zemi na válku.

Pákistán vrací úder, USA musejí vyklidit základnu. Co se stalo? Prkotina – NATO napadlo Pákistánskou vojenskou základnu a zabilo přes dvě desítky pákistánských vojáků. Vzhledem k tomu, že přes Pákistán proudí 50% materiálu pro Afghánistán, má NATO problém. Nebo že by měl problém Pákistán?


Z komentáře Už se to veze doporučuji druhý odstavec: „Assad v Syrii se drží zuby nehty, protože má za sebou podporu Ruska.“ A do Sýrie míří ruské lodě na čele s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov. Může se stát, že by Rusko šlo kvůli Sýrii do války s NATO?


CIA přišla v Libanonu a v Íránu o špióny. Znamená to, že není schopna operovat, nebo je to jen dezinformace, agentský gambit?


Každopádně Írán je připraven použít své protiletadlové komplety Bavar 373 místo nedodaných ruských S-300 (Iran to use indigenous system instead of S-300 missiles, says guard Cmdr).


Bývalý inspektor MAAE: Zpráva o íránském jaderném programu je manipulativní a nic nedokazuje. Ovšem to, že nic nedokazuje o íránském jaderném programu, ještě neznamená, že by nedokazovala vůbec nic. Pořád ještě může dokazovat mnohé o MAAE a Západu.


Bez větší pozornosti médií (když nepočítám obligátní dehonestace Srbů) se pomalu, ale jistě, vyhrocuje staronový konflikt v Kosovu, kde NATO nadržující Albáncům bojuje se Srby na barikádách. Došlo to tak daleko, že srbský vicepremiér hrozí Kosovu válkou (zajímalo by mě, jestli reakce srbské veřejnosti byla skutečně tak jednoznačně odmítavá, jak to líčí naše média) a kosovští Srbové se chtějí odtrhnout.


Kanada je připravená napadnout Sýrii se souhlasem OSN.


Spojené státy prosazují zrušení zákazu kazetové munice.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments