Morálka nového věku

Žijeme nejen v novém století, ale již i v novém tisíciletí. Nemůžeme myslet a žít postaru, podle středověkých schémat nebo paradigmat minulého století. Především musíme nově myslet, neboť myšlení obvykle předchází tělesné jednání. Pokud nikoliv, jedná se o tzv. mentální demenci, popřípadě idiocii.

Myšlení občanů je projevem ekonomických podmínek dané doby. Tyto se za poslední desetiletí radikálně změnily a každým rokem se stále mění. Kdo se nové době nepřizpůsobí, je odsouzen k zániku a páchá vlastní autogenocidu. Je v zájmu každého občana, který chce přežít, aby se učil nově myslet. Pokud chcete pro své děti učinit to nejlepší, co můžete, učte je nově myslet.

Je jistě rozdíl mezi myšlením zaostalé společnosti, která například produkuje svůj ekonomický zisk pomocí zemědělství a průmyslu, a myšlením pokrokové společnosti, která žije z reklam, privatizací, sázení, zpěváckých soutěží, sledování televize, sbírání nákupních bonusů, kouření, alkoholizmu, toxikománie, vytváření pracovních míst, gamblerství, počítačových her, telefonických hovorů, rychlých půjček, šíření počítačových a chřipkových virů, exekucí, posílání SMS zpráv, parazitizmu, byrokracie, automobilizmu a mnohých dalších moderních metod získávání hrubého národního produktu.

Povšechné výzvy k novému myšlení nemají takový osvětový účinek jako pár konkrétních případů. Například zrovna dnes byl v televizi uváděn případ, kdy dva muži kontaktovali jednoho zaměstnance pošty, a při té příležitosti u něj zprivatizovali několik milionů korun. Avšak, co se nestalo? Naše zaostalá policie, která postupuje podle starých a přežilých metod, zatkla ony dva nevinné muže (privatizátory), zatímco pravý delikvent (zaměstnanec pošty) nebyl nijak postižen.

K takovým závažným omylům by v roce 2015 již zásadně nemělo docházet. Každému inteligentnímu člověku je přece jasné, že pokud by zaměstnanec u sebe neměl zmíněné miliony, nikdo by jej nepřepadl. Důkaz je prostý. Kolem místa činu přešlo spoustu jiných chodců, ale těm se nic nestalo, neboť u sebe žádné miliony neměli. Nezávislé soud by nyní měli rozhodnout, kdo za to může, zda miliony, ke kterým se dostal zaměstnanec pošty, nebo zaměstnanec pošty, ke kterému se dostaly zmíněné miliony.

A takto bychom mohli pokračovat dál. Každému vzdělanému a inteligentnímu občanovi je zřejmé, že například za válečné krize na Středním východě může ropa nebo ti, kteří se vzpírají její privatizaci. Nebo například, dnes tolik oživlý imperializmus. Imperialistou přece není ten, kdo anektuje cizí území, ale ono území nebo ten, kdo jej nechce dobrovolně vydat k privatizaci. Nebo například, za vraždu nemůže tzv. vrah, ale jeho oběť, neboť jak známo, nebýt oběti, nebylo by vraha.

Každý občan, který chce žít v novém věku, se musí učit, učit a učit a to především novému myšlení. Ve svém životě i prostředí má jistě stovky případů a příkladů, na kterých si může brousit svůj ostrovtip a získávat pevné základy nové morálky a nového myšlení.

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
peter.
23. 12. 2014 13:18

Všetkým na OM prajem príjemné a pokojné prežitie Vianočných sviatkov.
Ženám aby si už odpočinuli od domácich prác, mužom pohodičku,pivko, kľud a všetkým radosť z detí a života.

jogín
jogín
23. 12. 2014 14:04

Globální vláda je nejšílenější politická fantasmagorie. Stačí si vzpomenout, co všechno vlády vymyslely, od ostrakizace přes Hitlera po duhové revoluce. Čím větší moc, tim strašnější likvidace jiných nápadů. Třeba Svatá Inkvizice. Navrch se budoucnost nedá vymyslet, musí se vyzkoušet. Jen tak je možné odkrýt pitomosti, obvykle dobře zamaskované v bohulibých představách o lidské nátuře.

Miloslav
23. 12. 2014 16:26

Nemyslím, že je to utopie. Podle mně je to jediná možnost jak může lidstvo solidně přežít při již současně téměř vyčerpaných zdrojích planety.

Petrpavel
Petrpavel
23. 12. 2014 18:14

Jedinou naději vidím v malých národních státech, které se „utrhnou z řetězu“. Něco jako dnes Venezuela, Kuba… Naivní? Já zase za naivní považuji představu že se zhroutí téměř celosvětový systém budovaný po staletí : vykořisťování velké skupiny marginální – co do počtu hrstkou nejbohatších. Nedovolí to oni, ti kdo mají v rukou finance, vládní moc, armádu a policii.
Budou jenom světlé výjímky. U nás? Která jediná dlouhodobě parlamentní strana je protisystémová? Vím, koho mám volit. Vím, ale že to je zbytečné. Více než 51 % potřebných k zákonné změně nikdy díky lidské hlouposti, důvěřivosti a lhaní médií nemůžou dosáhnout.

Sio
Sio
23. 12. 2014 19:12

Člověk obvykle zapojuje rozum až když mu teče do bot. Společnost lidí to dělá stejně. Pokud je vše alespoň relativně v pohodě, lidi si volí třetiligové politiky co nikdy neřeknou slova pussy. Popřípadě herce nebo jiné osobnosti, co ovšem nejsou dostatečně zdatní politikové, ale jako stafáž dobří. Osobnosti jsou voleny a podporovány ve společnostech, které jsou v ohrožení a lidé to ohrožení chápou. Putin by nebyl zvolen do čela, nebýt zvěrstev Jelcinovy éry. Záblesk zdravého rozumu u nás, to bylo Zemanovo zvolení. Lidi ve své většině pochopili, že je Zeman na jejích straně. Proto je také průměršediváky a „pravdoláskaři“ (spíše… Číst vice »

ducatista
ducatista
23. 12. 2014 20:55

A já myslel, že je to geniální výtvor z tvorby páně Špalka z Kabátu, a on mezitím jen vykrádá K.H.B. I když, jak říkal Mozart „mor na tvořivost, nikdy jsem nestvořil nic originálního, jen jsem předělal lidové písničky“. :-)
Všem čtenářům i tvůrcům tohoto webu přeju krásné a klidné Vánoce.

jogín
jogín
23. 12. 2014 22:12

Sio: Občas, zčásti náhodně, se opravdu některé země utrhnou a posunou rozumějším směrem. Třeba Island nebo Orbánovo Maďarsko. Když na své odchylce začnou vydělávat, zase občas poslouží jako příklad. Jenže jak odchylka, tak napodobení je tím těžší, pod čím těsnějším chomoutem žijí. Přesně to je nevýhoda velkých soustátí, jsou v nejlepším případě zkamenělé. Prostě totéž jako biologická evoluce, ta je taky převážně vázaná na malé populace. Jediná výhoda globální vlády by mohla spočívat v tom, že shnije rekordní rychlostí a dojde ke globálnímu chaosu.

idiotronic
24. 12. 2014 6:35

Komu to nestačilo v próze, tedy ve verších:

O tvorbě hodnot

Ve škole nás učívali
-vzpomínka se vrací-
Hodnoty se odedávna
vytvářejí prací.

,,To je omyl!“ poučil nás
expert na finance.
,,Hodnoty se vytvářejí
na burze a v bance“.

Proto stojí v každé vísce
aspoň jedna banka
zatím ale místo hodnot
vytváejí manka …
(Jiří Žáček)

Béda
24. 12. 2014 8:42

http://czech.ruvr.ru/news/2014_12_24/Rogozin-Pariz-nema-pravo-na-odkaz-na-vis-major-v-pripadu-Mistral-8529/

Paríž se pravděpodobně chce vyvléknout ze svých závazků za nedodání vrtulníkových lodí RF s poukazem na nemožnost splnit závazek „z vyšší moci“. Tuto výjimku z plnění mají zakotveny pojišťovny ovšem vyšší mocí je míněna živelná přírodní pohroma. Otázkou je, jestlu Francie považuje americký nátlak za živelnou přírodní pohromu a jestli tím chce přiznat že jedná nesvéprávně a pod cizím diktátem. RF tento právní argument nemíní připustit.

Béda
24. 12. 2014 9:01

http://www.kulturni-noviny.cz/nezavisle-vydavatelske-a-medialni-druzstvo/archiv/online/2014/5492b0c95838c/549709d5784ab …Asi týden před 17. listopadem se moje kamarádka Dáša Daňková v jednom facebookovém statusu zmínila, že na jejich gymnáziu organizuje vzpomínkovou akci k dvacátému pátému výročí revoluce a že mezi jinými hosty oslovila i jednoho disidenta z našeho kraje, který za boj proti minulému režimu seděl tři roky ve vězení. Ten jí ale odepsal, že s ohledem na systém, který se v této zemi od té doby vyvinul, odmítá asistovat při pomlouvání režimu minulého. V dialogu, který se pod tímto statusem rozvinul, dali diskutující dohromady ještě nejmíň deset dalších jmen disidentů, které znají a kteří dnes mají podobný odmítavý… Číst vice »

Sio
Sio
24. 12. 2014 10:00

jogín napsal Sio: Občas, zčásti náhodně, se opravdu některé země utrhnou a posunou rozumějším směrem. Třeba Island nebo Orbánovo Maďarsko. Když na své odchylce začnou vydělávat, zase občas poslouží jako příklad. Jenže jak odchylka, tak napodobení je tím těžší, pod čím těsnějším chomoutem žijí. Přesně to je nevýhoda velkých soustátí, jsou v nejlepším případě zkamenělé. Prostě totéž jako biologická evoluce, ta je taky převážně vázaná na malé populace. Jediná výhoda globální vlády by mohla spočívat v tom, že shnije rekordní rychlostí a dojde ke globálnímu chaosu. Nehájil jsem globální vládu, také o ni nestojím, navíc nevěřím v reálnost něčeho podobného.… Číst vice »

jogín
jogín
24. 12. 2014 10:19

Sio, v biologii je mutace velmi často skrytá, projeví se, až když mutovaný gen jedinec dostane od obou rodičů (jmenuje se to recesivní mutace). A najít správného partnera při výskytu jedna ku milionu je nemožné. V malé skupině statistické Mendelovy zákony neplatí, není nato dost jedinců a navíc zmnožení recesivní mutace pomáhá příbuzenské křížení. Na dominantní mutaci, kdy na efekt stačí jeden gen, samozřejmě působí selekce přímo. A další složitosti vznikají, když je výsledek dán dvěma či víc geny. V evoluci funguje jak náhoda, tak tlak selekce a bude to platit obecně, nejen v biologii.

Sio
Sio
24. 12. 2014 10:22

idiotronic napsal Komu to nestačilo v próze,tedy ve verších: Otvorbě hodnot Ve škole násučívali -vzpomínka se vrací- Hodnoty se odedávna vytvářejí prací. ,,To jeomyl!“poučil nás expert nafinance. ,,Hodnoty se vytvářejí na burze av bance“. Proto stojí v každévísce aspoň jedna banka zatím ale místo hodnot vytváejímanka … (JiříŽáček) Inspiroval jsi mě. :-) Pracujíci lid teď lákaj automaty hrací za práci se kmán teď stydí motivaci ztrácí Mladí chodí na vysokou titul je pro blby staří pěstí cyklistiku šlapou a se hrbí S dobou jde ten, co dnes křičí „Sláva Ukrajině!“ K povýšení cesta snadná „Rusové jsou svině!“ Slušní lidé fajfku… Číst vice »

jogín
jogín
24. 12. 2014 10:33

Jinak biologická evoluce je velice zajímavá, ale pozor, v populárních knížkách je celkový obraz osekaný a někde, třeba u Flégra, najdete kromě skvěléko podání klasiky i propagaci ujetých názorů.

Sio
Sio
24. 12. 2014 10:33

jogín napsal Sio, v biologii je mutace velmi často skrytá, projeví se, až když mutovaný gen jedinec dostane od obou rodičů (jmenuje se to recesivní mutace). A najít správného partnera při výskytu jedna ku milionu je nemožné. V malé skupině statistické Mendelovy zákony neplatí, není nato dost jedinců a navíc zmnoženírecesivní mutace pomáhá příbuzenské křížení. Na dominantní mutaci, kdy na efekt stačí jeden gen, samozřejmě působí selekce přímo. A další složitosti vznikají, když je výsledek dán dvěma či víc geny. V evoluci funguje jak náhoda, tak tlak selekce a bude to platit obecně, nejen v biologii. Ano, náhoda a tlak… Číst vice »

Sio
Sio
24. 12. 2014 10:38

jogín napsal

Jinak biologická evoluce je velice zajímavá, ale pozor, v populárních knížkách je celkový obraz osekaný a někde, třeba u Flégra, najdete kromě skvěléko podání klasiky i propagaci ujetých názorů.

Jo, to už je z jiného koše, třeba všelijaké ty teorie „inteligentního tvůrce“, či jak se to všelijak nazývá. Tady se nakonec vždy dohrabeme k základní otázce filosofie. Přinejmenším, pokud ten tvůrce není zamýšlen jako absolutní všezahrnující entita (bůh), tak je tu otázka, kdo stvořil toho tvůrce.
Klasika je klasika, a dá se k ní dobrat naprosto logicky, pokud zaujmeme materialistickou pozici, samozřejmě.

peter.
24. 12. 2014 13:20

Somár starý!Píli konár pod sebou a nevadí mu,že na ňom sedí.Pre Bielorusko je spolupráca a priateľstvo s Ruskom životne dôležitá vec a on kydá na Rusko ,zarába na reexporte komodít ktoré Rusko dovážať zakázalo a ešte k tomu zakázal tranzit tovarov cez Bielorusko z Kaliningradskej oblasti do Ruska.Spolčil sa s Porošenkom a jeho bandou.A potom,že baťko!Moc a falošný pocit vlastnej nenahraditeľnosti.
http://spravy.pravda.sk/svet/clanok/340448-po-navsteve-kyjeva-je-vraj-lukasenko-v-rusku-v-nemilosti/